Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Οι τοπ τροφές που μας προστατεύουν από τον καρκίνο

Παρόλο που οι βλάβες στο DNA προάγουν τον καρκίνο, μόνο το 5-10% των καρκίνων είναι άμεσα κληρονομήσιμοι, ενώ κάποιος που έχει κληρονομήσει ένα γονίδιο δεν θα αναπτύξει απαραίτητα τη νόσο και ο ίδιος. Ένα από τα βασικά όπλα που έχουμε στα χέρια μας- όπως σημειώνουν οι ειδικοί- και έχει να κάνει με την πρόληψη είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που παρέχουν προστασία από τη νόσο;

Φρούτα: Πορτοκάλια – φράουλες – ακτινίδια – μάνγκο – που περιέχουν βιταμίνη C και Ε φλαβονοειδή, φολικό οξύ, φυτικές ινές

Λαχανικά: Λάχανο – πιπεριές – ντομάτες – μπρόκολο – λαχανάκια Βρυξελλών – σπανάκι – καρότα – γλυκοπατάτες – κρεμμύδια – σκόρδο – νεροκάρδαμο – που περιέχουν βιταμίνη Β, C, άλφα και βήτα καροτίνη, φολικό οξύ, μεταλλικά ιχνοστοιχεία σίδηρο, ασβέστιο, και φυτικές ίνες.

Δημητριακά: Ψωμί ολικής αλέσεως κ.α. που περιέχουν βιταμίνη Β, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες

Ξηροί καρποί: Όπως καρύδια, που περιέχουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία σεληνίου

Λιπαρά ψάρια: Όπως σολομός, πλούσιος σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3

Ελαιόλαδο: Έχει μεγάλη περιεκτικότητα φαινολών

Και το γάλα όμως πιθανώς προστατεύει έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που συνιστούν ότι το γάλα προστατεύει και από τον καρκίνο της χοληδόχου κύστεως. Υπάρχει, όμως, και μια πιθανή αιτιακή σχέση μεταξύ δίαιτας υψηλής σε ασβέστιο και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Τι να αποφεύγουμε

Πολλά προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, όπως το ζαμπόν, το μπέικον, το παστράμι, τα λουκάνικα και άλλα κρεατοσκευάσματα, περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα, καθώς και άλλα συντηρητικά, τα οποία προστίθενται κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης. Τα νιτρικά και νιτρώδη της δίαιτας είναι πιθανά καρκινογόνα για τον άνθρωπο, επειδή στο σώμα μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες.

Στο “κόκκινο” τα παχύσαρκα άτομα

Η παχυσαρκία, ειδικά η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, προκαλεί αύξηση, πέρα από τα φυσιολογικά όρια, ορμονών και παραγόντων ανάπτυξης, που προάγουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων. Για παράδειγμα, η υψηλή παραγωγή ινσουλίνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου, και πιθανώς καρκίνου του παγκρέατος και των νεφρών, ενώ η υπερβολική λεπτίνη στο αίμα σχετίζεται με καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερις ενήλικες θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2035. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το Cancer Research UK και το UK Health Forum, προβλέπει ότι, αν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, μέχρι το 2035 οι παχύσαρκοι θα αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού στη χώρα, με σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων να είναι υπέρβαροι. Η έκθεση εκτιμά ότι η αύξηση της παχυσαρκίας θα φέρει εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς και 700.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου.

capital.gr

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close