Γεγονότα

Oι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς (φωτο-videο)

geg-protomagia-2015-1

Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώθηκαν από συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία της περιοχής του Αγρινίου, για την εργατική  πρωτομαγιά.

Στην πλατεία Δημοκρατίας έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών σωματείων του ιδιωτικού τομέα, ενώ στην πλατεία Παναγοπούλου (σιντριβάνι) πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που οργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή δημοσιουπαλληλικών σωματείων. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο συγκεντρώσεις είχαν λιγότερο κόσμο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Στην πλατεία Δημοκρατίας κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχ. Κατσιγιάννης , πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Αιτωλ/νία, ενώ χαιρετισμοί έγιναν από τους Σπ. Κοτοπούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων της Αιτωλ/νίας, Θ. Τόλη, εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ  και Ι. Τσούνια από το Μέτωπο Σπουδαστών.

geg-protomagia-2015-2

geg-protomagia-2015-3

Όλοι οι ομιλητές άσκησαν δριμεία κριτική στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζοντας πως ήρθε για να συνεχίσει την “καταστροφική πολιτική των μνημονίων” της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. “Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση είναι μια διαφημιστική απάτη” είπε χαρακτηρίστηκα ο κ. Κοτοπούλης , που τόνισε πως η μικρομεσαία αγροτιά μόνο μέσα από την αποδέσμευση απέ την Ε.Ε. μπορεί να έχει μέλλον, ενώ κ . Τόλης ζήτησε να μην υπάρξει καμιά εμπιστοσύνη στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , καλώντας τους συγκεντρωμένους σε ενδυνάμωση των σωματείων τους μέσα από το ΠΑΜΕ ώστε να αποτραπούν οι επώδυνες νέες συμφωνίες που έρχονται.

Ο Ι. Τσούνιας σημείωσε πως οι φοιτητές “δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τα ΑΕΙ-Α.Ε.”  τονίζοντας πως τη στίγμα “που αρπάζουν τα λεφτά των ΑΕΙ χαράζουν δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο”.

Ο κ. Κατσιγιάννης τέλος, τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μείνουν πιστοί στο σύνθημα “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”, και να στηρίξουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ, που μέσα από την 16χρονη πείρα που έχει συγκεντρώσει , μπορεί να πρωτοστατήσει σε νέους αγώνες: “Αυτή η πρωτομαγιά δεν είναι ακόμη μια διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική μας ετοιμότητα, την απόφαση μας  να υπερασπιστούμε το μελλών το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχτούν με αδράνεια και φόβο τα νέα μνημόνια ή όπως θα ονομάσουν τα νέα δεινά που έρχονται για τα κέρδη των μονοπωλίων. Η ελπίδα δεν βρίσκεται στο προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι η ελπίδα έρχεται. Η ελπίδα είναι εδώ, με το ΠΑΜΕ οδηγό!” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρο του ΕΚΑ.

geg-protomagia-2015-4

geg-protomagia-2015-5

geg-protomagia-2015-6

geg-protomagia-2015-7

Λίγο αργότερα, ξεκίνησε στο σιντριβάνι και η συγκέντρωση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή λιγοστών μελών δημοσιοϋπαλληλικών σωματείων, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ.

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση έκαναν  ο Π. Ζήσογλου, γραμματέας της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών και ο Δημ. Τσιάντας, πρόεδρος  του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο του Αγρινίου, που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στην περιοχή, προβλέποντας μάλιστα ακόμη και τραγικές εξελίξεις: “Θα θρηνήσουμε θύματα” είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του ο κ. Γαλατάς, πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ έκανε λόγο για βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου στην Ευρώπη και ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που πυροδοτούν πολέμους και δημιουργούν καράβια προσφύγων. Αναφέρθηκε ακόμη στις επιπτώσεις των μνημονίων και στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στη χώρα απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, για να καταλήξει πως η νέα κυβέρνηση έχει δημιουργήσει προσδοκίες για ανάσχεση της κρίσης. “Οι εκπρόσωποι όμως των διεθνών τοκογλύφων αλλά και τα παπαγαλάκια των συστημικων ΜΜΕ επιχειρούν να πνίξουν το δικαίωμα του λάου να αγωνίζεται να αλλάξει τη ζωή του. Τα τελεσίγραφα και οι εκβιασμοί κλιμακώνονται . Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπροστά σε αυτό το ρευστό σκηνική δεν πρέπει να παρακολουθεί αμήχανα αυτές τις εξελίξεις.” είπε ακόμη ο κ. Γαλατάς.

Μετά τις ομιλίες στις δυο συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες σε κεντρικούς δρόμους του Αγρινίου.

geg-protomagia-2015-8

geg-protomagia-2015-9

geg-protomagia-2015-10

geg-protomagia-2015-11

geg-protomagia-2015-12

geg-protomagia-2015-13

geg-protomagia-2015-16

geg-protomagia-2015-14

geg-protomagia-2015-15

geg-protomagia-2015-17

geg-protomagia-2015-18

geg-protomagia-2015-19

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button