Δυτική Ελλάδα

Οι ψαράδες του Αβρακικού στα Παλιάμπελα (video-φωτο)

koi-psarema-paliampelaΑφιέρωμα του blog  Katounanews στους ψαράδες που φτάνουν στα Παλιάμπελα για να μαζέψουν τις ψαριές τους.

“Παίρνοντας την εθνική οδό Αμφιλοχίας – Βόνιτσας, μετά τα  Παλιάμπελα  στρίβουμε δεξιά προς την θάλασσα στις πινακίδες που γράφουν προς Αγία Κυριακή και πόρτο Ματζαβίνο. Ακολουθώντας το δρόμο αυτό φθάνουμε σε μια από τις ακτές του Αμβρακικού που πολλοί την λένε “Βαρκό” και εκεί αντικρίζουμε ένα λιμανάκι που έχει μέσα βάρκες πριάρια και καΐκια.
Η ώρα είναι περίπου 7:30  το απόγευμα, η εικόνα που αντικρίζουμε είναι μαγευτική, είναι η ώρα της επιστροφής των ψαράδων, η ώρα που πέφτει ο ήλιος.
Σταματήσαμε και είδαμε στ’ ανοιχτά της θάλασσας τις μικρές ψαρόβαρκες, η μια δίπλα στην άλλη με την σειρά λες και ήταν γεωμετρικά στημένες, τα πριάρια να ρίχνουν τα δίχτυα τους και μετά να επιστρέφουν η μια πίσω από την άλλη. Ερασιτέχνες ψαράδες που ανήκουν στον Αλιευτικό Σύλλογο Ακτίου-Βόνιτσας.
Μας την είχαν περιγράψει αυτή την σκηνή αλλά τώρα την ζήσαμε.
Ένα ένα τα ψαράδικα έμπαιναν στο λιμανάκι τους, άραζαν έσβηναν την μηχανή τους, έδεναν, έκαναν ένα τελευτάιο έλεγχο και οι ψαράδες γυναίκες και άνδρες κατευθύνονταν προς τα αυτοκίνητα τους για να πιάσουν το χωριό πριν σουρουπώσει, έτσι ώστε να ξεκουραστούν και το πρωί να έρθουν πάλι εδώ χαράματα, να μπουν στα ψαράδικα τους να βγουν στα ανοιχτά και ο καθένας να μαζέψει τα δίχτυα του, να μαζέψει την ψαριά του.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button