Οι πέντε πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές: Ποια είναι η χειρότερη που είδε η Ελλάδα
Οχειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας είναι ο εαυτός της, αλλά ενίοτε, ξεχνάμε τις διαφορές μας απέναντι σε έναν εχθρό που δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς ή ιδεολογία, τις φυσικές καταστροφές.
Φωτιές, πλημμύρες, τσουνάμι, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων, το φυσικό μας περιβάλλον σκοτώνει άκριτα και χωρίς ενδοιασμό, έχοντας αφήσει ανεξίτηλες μνήμες με μαύρο μελάνι στη συλλογική μνήμη.
Παρακάτω θα ανατρέξουμε στις πιο θανατηφόρες που έχει καταγράψει η ιστορία, και μία που χτύπησε στη δική μας γειτονιά, μία καταστροφή που καθόρισε κατά μέρος μία ολόκληρη γενιά.
Οι πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ορίσεις το μέγεθος μίας φυσικής καταστροφής. Το οικονομικό της κόστος, ο ψυχικός της αντίκτυπος, η ισχύς και η έκταση, αλλά αυτός που απηχεί πιο πολύ στην ανθρώπινη κατάσταση, είναι βέβαια οι ανθρώπινες απώλειες.
Πλημμύρα του ποταμού Γιάνγκ-τζε – Κίνα, 1931
Μεγάλες πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Γιάνγκ-τζε (Chang Jiang) στην κεντροανατολική Κίνα έχουν συμβεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές σε περιουσίες και πολλά θύματα, αλλά εκείνη του 1931 ξεχωρίζει.
Κάλυψε δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια, εξαφανίζοντας ορυζώνες και ολόκληρες πόλεις, όπως η Ναντζίνγκ και η Γουχάν.
Επηρέασε περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, υπολόγισαν ότι ο αριθμός των νεκρών, που προκλήθηκε κυρίως από την πανδημία και ασιτία που ακολούθησε, ανήλθε σε περίπου 3,7 εκατομμύρια.
Τυφώνας Νίνα / Κατάρρευση του φράγματος Μπαν Τσιάο – Κίνα, 1975
Αυτή η διπλή καταστροφή που έπληξε την Κίνα ήρθε με τον επώνυμο τυφώνα Νίνα. Χτύπησε τη δυτική επαρχία Χενάν τον Αύγουστο του 1975, και προκάλεσε μια καταστροφική βλάβη στο φράγμα του ποταμού Χουάνγκ Χε.
Οι πλημμύρες που ακολούθησαν προκάλεσαν περισσότερα από 150.000 θύματα. Το φράγμα Μπαν Τσιάο είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο ελληνιστί Κίτρινος Ποταμός , αλλά ο τυφώνας Nina προκάλεσε πλημμύρες δύο φορές πιο έντονες από τα επίπεδα που μπορούσε να αντέξει.
Σύμφωνα με αναφορές για τους νεκρούς, τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες. Υπολογίζεται ότι 145.000 άνθρωποι πέθαναν από επιδημίες που προκλήθηκαν από τη μόλυνση του νερού και λιμοκτονία. Ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφή ξεπέρασε τα 10.000.000.
Σεισμός του Τόκιο-Γιοκοχάμα – Ιαπωνία, 1923
Γνωστή για τους σεισμούς της, η Ιαπωνία δέχτηκε το πιο βαθύ της πλήγμα το 1923, όταν ένας σεισμός 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τη μητροπολιτική περιοχή Τόκιο-Γιοκοχάμα περί το μεσημέρι της 1ης Σεπτεμβρίου.
Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 140.000. Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους προκλήθηκαν από εκτεταμένες πυρκαγιές που ακολούθησαν.
Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είτε καταστράφηκαν είτε αποτεφρώθηκαν, και η δόνηση προκάλεσε ένα τσουνάμι που έφτασε σε ύψος 12 μέτρων στην πόλη Ατάμι, στον κόλπο Σαγκάμι. Ο σεισμός και ο απόηχός του κατέστρεψαν το οικονομικό κέντρο της Ιαπωνίας και όρισαν πολλαπλές πτυχές της Ιαπωνικής ιδιοσυγκρασίας.
Σεισμός του Κασμίρ – Πακιστάν/Ινδία/Αφγανιστάν, 2005
Στις 8 Οκτωβρίου 2005, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε το τμήμα της περιοχής του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, τη βορειοδυτική συνοριακή επαρχία και γειτονικές περιοχές της Ινδίας και του Αφγανιστάν.
Ο σεισμός είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ και η προσπάθεια παροχής βοήθειας για τους επιζώντες παρεμποδίστηκε από πολυάριθμους μετασεισμούς, κατολισθήσεις που ακολούθησαν και πτώσεις βράχων.
Η σοβαρότητα των ζημιών και ο μεγάλος αριθμός των νεκρών επιδεινώθηκαν από την κακή οικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές. Στο Κασμίρ τουλάχιστον 79.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερα από 32.000 κτίρια κατέρρευσαν.
Τυφώνας του Γκάλβεστον
Ο «μεγάλος τυφώνας του Γκάλβεστον» εμφανίστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1900, όταν το φαινόμενο με εκτιμώμενη ισχύ κατηγορίας 4 έπληξε το Galveston του Τέξας.
Παραμένει έως σήμερα η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10.000 έμειναν άστεγοι. Ο τυφώνας αποδεκάτισε το Γκάλβεστον, το οποίο εκείνη την εποχή ήταν μια από τις πιο προηγμένες πόλεις του Τέξας .
Προκάλεσε ένα παλιρροιακό κύμα 4,5 μέτρων, ενώ το Γκάλβεστον ήταν μόλις 1,5 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το «ντόμινο» του θανάτου στα Επτάνησα και η ελληνική περίπτωση
Από τις εν ζωή γενιές, οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται ακόμα τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα, όταν και ξύπνησε το κοιμώμενο ρήγμα της Πάρνηθας, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 140 ανθρώπους.
Από τις φυσικές καταστροφές που έχουν χτυπήσει την Ελλάδα, μακράν η πιο δυσθεώρητη ήταν το «ντόμινο» σεισμών που έπληξε τα νησιά του Ιονίου το 1953.
Στις 9 Αυγούστου του 1953, τα Επτάνησα άρχισαν να ταρακουνιούνται από τις απανωτές δονήσεις. Μεγέθους 6,4 Ρίχτερ στην Ιθάκη, 6,8 Ρίχτερ δύο ημέρες αργότερα στη Ζάκυνθο και στις 12 Αυγούστου η τραγική κορύφωση με 7,2 Ρίχτερ στην Κεφαλλονιά.
Τα τρία νησιά ισοπεδώθηκαν. 455 νεκροί ο ζοφερός απολογισμός, ενώ ισοπεδώθηκε η πλειονότητα των σπιτιών των κατοίκων. Ζημιές προκλήθηκαν ακόμα στις γειτονικές Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία.
Πηγή: reader.gr