ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Οι ιστορικές βιομηχανίες που βάζουν λουκέτο

Οι βιομηχανίες που μεσουράνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες λύγισαν υπό το βάρος των χρεών τους και βάζουν λουκέτο

Tην ώρα που η δημόσια συζήτηση έχει στραφεί στις πολυεθνικές για το εάν πωλούν και πώς πωλούν με «τεχνάσματα» τα προϊόντα τους σε υψηλότερες τιμές στη χώρα μας, την ίδια ώρα ελληνικές βιομηχανίες και εταιρείες που μεσουράνησαν τις προηγούμενες δεκαετίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ηλεκτρονικό σφυρί.

Κονσερβοποιεία Βέροιας


Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγαίνει στις 22 Μαΐου το παλιό εργοστάσιο της Κονσερβοποιίας Βέροιας (KON – VERI), η οποία έχει κηρύξει πτώχευση από το 2016, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 3.056.000 ευρώ. Πρόκειται για γεωτεμάχιο συνολικής έκτασης 35.832 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει βιομηχανοστάσιο .

Στις 28 Ιουνίου χτυπάει το σφυρί για ακίνητo της ΕΛΦΙΚΟ. Η εταιρεία αποτελούσε μία από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων ενώ ήταν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ειδών ένδυσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχικά δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή βαμβακερών και συνθετικών υφασμάτων, ωστόσο το 1976 επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα βαφής και εξευγενισμού των υφασμάτων.

Για τις εγκαταστάσεις της Τανάγρας το ηλεκτρονικό σφυρί χτυπάει, στις 28 Ιουνίου με επισπεύδουσα τη Eurobank και με τιμή εκκίνησης στα 2.369.000 ευρώ.

Η ΕΛΦΙΚΟ ήταν επί πολλά χρόνια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μετοχή της εταιρείας τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ το 2012 το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε την διαγραφή της.

Κomotex

Άλλη μια βιομηχανία βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Μάϊο και συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου. Πρόκειται για την εταιρεία της Komotex Α.Ε. – Βιομηχανία Εσωρούχων Συμμετοχών.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ,του 2021 , η εταιρεία εμφάνισε το 2021 κύκλο εργασιών 4,2 εκατ. ευρώ, από 6,1 εκατ. το 2020, και καθαρές ζημίες 181 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 32χιλ. το 2020.

Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στο 1,99 εκατ. ευρώ και αφορά ένα ακίνητο που βρίσκεται στο Εύμοιρο της ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης και συγκεκριμένα αφορά τέσσερα γεωτεμάχια, τα οποία έχουν συνενωθεί με κτίσματα και υποδομές και αποτελούν ένα ενιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που έχει συνολική έκταση 23.862 τ.μ.

Στο οικόπεδο σύμφωνα με την έκθεση του εκτιμητή υφίστανται, ένα βιομηχανικό κτίσμα από μπετόν με συνολική δόμηση ανωδομής 14.239 τ.μ. και κάλυψης 11.443,64 τ.μ., με υπόγειο 6.641,14 τ.μ., που κτίσθηκε τμηματικά από το 1972 έως το 1999 και περιλαμβάνει ισόγειο 11.443,64 τ.μ., όροφο 2.849,41 τ.μ. και υπόγειο 6.641,14 τ.μ.

Tο ισόγειο περιλαμβάνει χώρο γραφείων, χώρο παραγωγής, κοπτήριο, αποθήκη, ραφεία, λέβητα, χημείο, χώρο ποιοτικού ελέγχου, ο όροφος περιλαμβάνει αποθήκη ετοίμων υφασμάτων και το υπόγειο περιλαμβάνει αποθήκες βοηθητικών υλών, νημάτων τυπογραφείο, πλεκτήριο ενώ υπάρχει και μια ξεχωριστή μικρή ισόγεια αποθήκη ανταλλακτικών από μπετόν.

Πρόκειται για μία βιομηχανία που λειτούργησε στην Ξάνθη για 50 χρόνια περίπου και είχε την ίδια σχεδόν κατάληξη με αυτή της Χαρτοποιίας Θράκης, της καλτσοβιομηχανίας Χατζηιωάννου και άλλων εργοστασίων της Βιομηχανικής Περιοχής της Ξάνθης που πλέον έχουν μετατραπεί σε «κουφάρια».

Λαϊνόπουλος

H εταιρεία Λαϊνόπουλος θα ακούσει για μια ακόμη φορά τον θόρυβο του ηλεκτρονικού σφυριού καθώς στις 19 Ιουνίου καθώς έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του συγκροτήματος της εταιρείας και στρατηγείο της οικογένειας επί της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς.

Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί 3,929 εκατ. ευρώ με επισπεύδουσα την Cepal.

Η εταιρεία είχε ταυτιστεί με τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz καθώς υπήρξε επί δεκαετίες η μεγαλύτερη αντιπρόσωπος της Μercedes στην Ελλάδα.

Ποιος δεν θυμάται την προηγούμενη δεκαπενταετία τον γυάλινο πύργο επί της εθνικής οδού που τον κοσμούσαν σαν μικρά στολίδια τα αυτοκίνητα smart.

To νήμα της απογείωσης της εταιρείας όμως κόπηκε μέσα στην κρίση όπως και άλλων κραταιών επιχειρήσεων την περίοδο 2017 – 2018. Εδώ και χρόνια το ένα μετά το άλλο ακίνητο βγαίνει στο σφυρί.

Σύμφωνα με τα προσκομισθέντα στοιχεία της έκθεσης εκτίμησης , πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 6.497,00 τ.μ. ή 6.435,00 τ.μ. βάσει Εθνικού Κτηματολογίου ή 6.192,48 τ.μ. βάσει θεωρημένου τοπογραφικού διαγράμματος από την Πολεοδομία (δεν έχει προσκομιστεί). Το περιγραφόμενο οικόπεδο βρίσκεται στο 16ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας και εντός του οικοδομικού τετραγώνου 1-2 του Βιομηχανικού Πάρκου του Δήμου Κηφισιάς.

tovima.gr

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button