Άποψη

Οι επαγγελματοβιοτέχνες για την Κυριακάτικη αργία

epi-emporika-anoikta

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Αιτωλ/νίας είναι αντίθετη με το  άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή.

Σε ανακοινωση της “… δηλώνει κατηγορηματικά ότι, ακόμα και αν ψηφιστεί το ν/σ, ο αγώνας θα είναι διαρκής έως την κατάργησή του, γιατί «Μας ανοίγουν για να μας κλείσουν φυλακή». Οι επαγγελματίες οι βιοτέχνες και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αντισταθούν σθεναρά και θα το αποτρέψουν. Η Κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της αγοράς και των εργαζομένων, όσο και τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013), σύμφωνα με την οποία οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και γιʼ αυτό θα τους βρει όλους μπροστά της.

Η ρύθμιση αυτή δε θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση) ούτε στην απασχόληση ούτε στην κοινωνία γενικότερα. Το άνοιγμα των καταστημάτων θα οδηγήσει σε ασφυξία την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα όσων μικρών επιχειρήσεων έχουν καταφέρει να υπάρχουν ακόμα. Θα  ανακατανείμει τον τζίρο της αγοράς σε όφελος των λίγων. Θα δημιουργήσει ολιγοπωλιακές καταστάσεις και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Οι επιπτώσεις που θα έχει η εργάσιμη εβδομάδα των επτά ημερών στην απασχόληση και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, στην οποία οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη όχι για να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά για να διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες, είναι αρκετά σοβαρές. Οι μικροί επιχειρηματίες και οι οικογένειές τους μειονεκτούν κοινωνικά από τη στιγμή που χρειάζεται να απασχολούνται οι ίδιοι πολύ περισσότερες ώρες.

Η Κυριακή είναι κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων και εξυπηρετεί μόνο μια μικρή ομάδα καταναλωτών και τα μεγάλα καταστήματα σε περίπτωση που μπορέσουν να την αξιοποιήσουν. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι προφανές, και ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση και ο τζίρος των επιχειρήσεων διαρκώς μειώνεται, ότι καμία θετική προοπτική δεν δημιουργείται από την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντίθετα, περισσότερη συρρίκνωση και λουκέτα θα υπάρξουν για τις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα ανατροφοδοτήσουν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close