ΕξελίξειςΠολιτική

Οι εμπειρίες Βαρεμένου στην Βενεζουέλα

baremenos1

«Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ερμηνεύουν τη δημοκρατία με τα δικά τους κριτήρια», δήλωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στην Αυγή της Κυριακής για την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα

Ο βουλευτής βρέθηκε στη Βενεζουέλα, με την ιδιότητα του παρατηρητή στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. «Βέβαια», πρόσθεσε, «ο πειρασμός για τις ΗΠΑ είναι να αντιμετωπίσουν τη Βενεζουέλα όχι ως δημοκρατία, αλλά ως παραγωγό πετρελαίου, προορισμένη για λατινοαμερικανική μπανανία. Εκτός και αν κρίνουν από το δικό τους παράδειγμα στη Φλόριντα επί Μπους…».


Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης είναι το ακόλουθο:

– Μόλις επιστρέψατε από τη Βενεζουέλα, όπου είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά τις προεδρικές εκλογές. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την εκλογική διαδικασία;

– Ήταν μια μεγάλη πολιτική εμπειρία. Ειλικρινά, έχω μετάσχει ως παρατηρητής σε εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Ουκρανία. Εδώ, ήταν η πιο μεστή πολιτικών εμπειριών. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο, είναι ο μεγάλος βαθμός πολιτικοποίησης των Βενεζουελάνων. Και σ’ αυτό, αδιαμφισβήτητη είναι η συμβολή του Ούγκο Τσάβες. Άλλη χώρα παρέλαβε και άλλη άφησε πίσω του. Να φανταστείτε ότι η συμμετοχή κυμαίνεται στο 80%, όταν στη Βενεζουέλα η ψηφοφορία δεν είναι υποχρεωτική.

– Ήταν η προεκλογική εκστρατεία μια τόσο πολωμένη αντιπαράθεση όπως αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα;

– Αυτό που δεν βρίσκω λόγια να μεταφέρω, είναι το ανεπανάληπτο πάθος στη συγκέντρωση του Νίκολας Μαδούρο και οι εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπο του Τσάβες. Τέτοιο πάθος, που είναι αδιανόητο ακόμη και για άλλες λατινοαμερικανικές χώρες, όπως μου έλεγε και μια βουλευτής από την Ουρουγουάη. Οι ριζοσπαστικές όμως μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Τσάβες δημιούργησαν και αντίρροπες δυνάμεις. Από την πλευρά της δεξιάς αντιπολίτευσης, οι αντιδράσεις έπαιρναν τον χαρακτήρα μίσους. Ήταν μια πόλωση που υπέβοσκε. Η αγιοποίηση του Τσάβες από τις φτωχές μάζες έπαιρνε στο πρόσωπο του Τσάβες τον χαρακτήρα δαιμονοποίησης. Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει την εικόνα μιας κάθετα διαιρεμένης χώρας. Και αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Μαδούρο.

– Πού αποδίδετε την μείωση των εκλογικών ποσοστών του PSUV;

– Όντως, αυτό δεν ήταν αναμενόμενο από την πλευρά της ηγεσίας του. Όμως είχαν αρχίσει να εμφανίζονται ορισμένα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας, τα οποία η σαρωτική προσωπικότητα του Τσάβες δεν έκρυβε μεν, αλλά έδινε την ελπίδα αντιμετώπισής τους. Τον Φεβρουάριο έγινε σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, ενώ η αντιπολίτευση έφερε σε πρώτο πλάνο το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης δεν κρίθηκαν πειστικές από κάποια στρώματα. Μπορούν όμως να αναζητηθούν και άλλοι λόγοι. Τα έσοδα από το πετρέλαιο δεν είναι χωρίς όρια και η απόλυτη εξάρτηση της χώρας από αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σημαντικά στελέχη του κινήματος σημειώνουν ότι χρειάζεται αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Ο Τσάβες έκανε προσπάθειες στον τομέα αξιοποίησης της γης, αλλά αντιμετώπισε λυσσώδεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένοπλες αντιδράσεις γαιοκτημόνων, που από τη μια άφηναν τις εκτάσεις τους ακαλλιέργητες, ενώ από την άλλη δεν ήθελαν να τις παραχωρήσουν προς καλλιέργεια έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Δεν ξέρω, όμως, αν αυτό από μόνο του μπορεί να εξηγήσει την καθυστέρηση.

– Πώς εξηγείτε την άρνηση της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα και πώς κρίνετε τη στάση της Ουάσιγκτον;

– Τον Οκτώβριο ο Καπρίλες είχε αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Τώρα, βέβαια, η διαφορά είναι μικρή. Αυτό, άραγε, είναι αρκετό για να θρέψει υποψίες που πυροδοτούν αντιδράσεις στα όρια του εμφυλίου πολέμου; Πρέπει να σας πω ότι η ψηφοφορία στη Βενεζουέλα είναι σε καθολικό βαθμό σε ηλεκτρονική βάση, κάτι που εμείς ακόμη δεν μπορούμε να φανταστούμε. Στις ΗΠΑ, όπου, όπως σας είπα, παρακολούθησα τις εκλογές, η ψηφοφορία είναι μερικώς ηλεκτρονική και υπάρχουν άλλα θέματα πάνω στα οποία μπορούν να εγερθούν αμφισβητήσεις, αλλά τα δύο κόμματα έχουν καταλήξει σε ένα κονσένσους. Ο πειρασμός, βέβαια, για τις ΗΠΑ είναι να αντιμετωπίσουν τη Βενεζουέλα όχι ως δημοκρατία, αλλά ως παραγωγό πετρελαίου, προορισμένη για λατινοαμερικανική μπανανία. Εκτός και αν κρίνουν από το δικό τους παράδειγμα στη Φλόριντα επί Μπους. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να ερμηνεύουν τη δημοκρατία με τα δικά τους κριτήρια και να της φορούν το κουστούμι επιθετικών συμφερόντων, που στο παρελθόν είναι υπεύθυνα για τραγωδίες στη Λατινική Αμερική.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button