ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Οι διπλωμάτες διοικητές της ΕΥΠ – Από το 1999 και την «διπλωματία των σεισμών» μέχρι σήμερα

Ο πρώτος διπλωμάτης που πέρασε το κατώφλι της ΕΥΠ για να καθίσει στην καρέκλα του διοικητή ήταν ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης το 1999

Ένας διπλωμάτης ξανά στο τιμόνι της ΕΥΠ. Ο λόγος για τον Θεμιστοκλή Δεμίρη, που από τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ωστόσο δεν είναι ο πρώτος.


Ο πρώτος διπλωμάτης που πέρασε το κατώφλι της ΕΥΠ για να καθίσει στην καρέκλα του διοικητή ήταν ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης το 1999.

Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Όταν η Ελλάδα έμπαινε σε προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Παύλος Αποστολίδης ανέλαβε λίγο πριν τους σεισμούς του 1999, οπότε και λειτούργησε η «διπλωματία των σεισμών». Οι δύο χώρες τότε μπήκαν σε περίοδο βελτίωσης των μεταξύ τους σχέσεων.

Διπλωματία των σεισμών

Ο Αποστολίδης θεωρείται μέχρι σήμερα από τους διπλωμάτες που γνωρίζουν όσο λίγοι την τουρκική διπλωματία και τις επιδιώξεις της και χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα άνθρωπος «ειδικών αποστολών». Θεωρείται άλλωστε από τους εμπνευστές της «διπλωματίας των σεισμών» για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Αποστολίδης ήταν αυτός που άνοιξε εκείνη την περίοδο και τους διαύλους επικοινωνίας των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών. Με την εμπειρία του ως διπλωμάτη να συμβάλει τα μέγιστα στη θητεία του ως επικεφαλής της ΕΥΠ.

Δίαυλοι επικοινωνίας με άλλες χώρες
Την περίοδο που ήταν διοικητής της ΕΥΠ, είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με μυστικές υπηρεσίες και άλλων χωρών.

Ερωτηθείς σε παλαιότερη συνέντευξη του για τη σημαντικότερη στιγμή της θητείας του στην ΕΥΠ είχε τονίσει:«Εδωσα έμφαση στο εσωτερικό, κυρίως στην τρομοκρατία και στη 17Ν. Χρειάστηκε να αφήσω στην άκρη το εξωτερικό και να ασχοληθώ με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η εξάρθρωση της 17Ν ήταν η κορυφαία προτεραιότητα διότι συνειδητοποιούσαμε με τρόμο τους κινδύνους, αν δεν τα καταφέρναμε. Δεν θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες».

Μία υπηρεσία πληροφοριών βασίζεται στα αρχεία της

«Οργανωθήκαμε εγκαίρως και αποκτήσαμε τις πηγές που χρειαζόμασταν σε ό,τι αφορούσε την ασφάλεια των Αγώνων. Για το κομμάτι της τρομοκρατίας δεν μπορώ να πω το ίδιο. Μια υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να βασίζεται στα αρχεία της. Αλλά στη δική μας περίπτωση, είτε δεν υπήρχαν είτε αυτά ήταν διάσπαρτα. Ετσι, ήταν δύσκολο να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά» ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο Αποστολίδης.

Περίοδος Κοραντή

Το 2004 και αρκετούς μήνες μετά τις εκλογές τον Παύλο Αποστολίδη, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαδέχεται στην θέση του διοικητή της ΕΥΠ ο πρέσβης Ιωάννης Κοραντής. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και με θητεία ως διπλωμάτης – μεταξύ άλλων – στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ. Ο Κοραντής είχε επίσης διατελέσει πρέσβης και στην Τουρκία.

Ο Ιωάννης Κοραντής έμεινε στη συγκεκριμένη θέση μέχρι το 2009, οπότε και αντικαταστάθηκε λίγο πριν τις εκλογές.

Η θέση του διοικητή της ΕΥΠ θα περάσει ξανά σε διπλωμάτη λίγους μήνες μετά την αντικατάσταση Κοραντή και την ενδιάμεση θητεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μετά τις εκλογές.

Ο Κωνσταντίνος Μπίκας

Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε διοικητή ο πρέσβης Κωνσταντίνος Μπίκας. Ο οποίος και θα παραμείνει επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών έως το 2012. Οπότε και επέστρεψε στα διπλωματικά του καθήκοντα.

Ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης είναι ο τέταρτος κατά σειρά διπλωμάτης που αναλαμβάνει την εν λόγω θέση.

Πηγή: in.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button