sliderΔυτικά ΕπιχειρείνΡοή Ειδήσεων

Οι δηλώσεις των προσκεκλημένων στο Συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»

Ξεκίνησε το Στρατηγικό Συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021» που διεξάγεται στο Αγρίνιο σήμερα, Σάββατο 20.11.

Το Συνέδριο γίνεται στον πολυχώρο EMILEΟΝ, κατά τις ώρες 09.30 έως 18.00, θα τεθούν επί τάπητος οι κρίσιμοι τομείς της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.


Πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της αυτοδιοίκησης, της αγοράς και της παιδείας εκθέτουν τις απόψεις τους στο Συνέδριο, που αποτελεί υβριδική εξέλιξη στον τομέα των εκδηλώσεων καθώς συνδυάζει τη φυσική παρουσία των συνέδρων, με τη διαδραστική, digital παρακολούθηση των εξ αποστάσεως συμμετεχόντων.

Συμμετέχοντες και προσκεκλημένοι στο Συνέδριο, προσερχόμενοι στο χώρο διεξαγωγής μίλησαν για το «Δυτικά eπιχειρείν», τις εργασίες και τη στόχευσή του.

Ο Sustainability Packaging Manager της NESTLE ΕΛΛΑΣ SA Πασχάλης Καστανάς δήλωσε:

«Είναι πολύ μεγάλης σημασίας συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν» γιατί δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα

Δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή με το εργοστάσιο της ΚΟΡΠΗ, πράγμα που μας κάνει περισσότερο ευαίσθητους. Είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί το θέμα, να παρθούν μέτρα και να προωθηθεί περισσότερο».

 Ο Τομέαρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε:

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι στο Αγρίνιο για να συμμετάσχω σε αυτό το ενδιαφέρον συνέδριο. Είναι σημαντικό και κρίσιμο σε αυτές τις μέρες της νέας έξαρσης της πανδημίας να μπορούμε να συζητάμε και να ανταλλάσσουμε προτάσεις για την ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Δεν μπορεί να συνιστά μία πολυτέλεια ή δευτερεύον θέμα, είναι κρίσιμος κρίκος στην προσπάθεια για συνολική ανάταξη της χώρας από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει. Κρίσιμη υγειονομική, χάνουμε δεκάδες συμπολίτες μας, κρίση οικονομική, στην πραγματική οικονομία που στενάζει.

Στο Αγρίνιο χθες βράδυ σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κρίση ενεργειακή, που λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας.

Σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον προσερχόμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση, προηγούμενη κυβέρνηση και πολιτική δύναμη που φιλοδοξεί να αναλάβει ξανά τις τύχες της χώρας με συγκεκριμένες προτάσεις για την ενεργειακή κρίσιμη, για την κερδοσκοπία, για στήριξη των μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι χρυσή ευκαιρία για την οικονομία και πρέπει η περιφέρεια να μπορεί να το αξιοποιήσει. Στο σχέδιο της Κυβέρνησης δεν υπάρχει περιφερειακή διάρθρωση για αξιοποίηση αυτών των κρίσιμων κονδυλίων. Για αυτά θα συζητήσουμε σήμερα και θα καταθέσω τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε:

«Η ΠΔΕ πιστεύει και στηρίζει κάθε ευκαιρία για διάλογο, ανάδειξη επιχειρημάτων, αντιθέσεων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων στα οποία θα πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα για την ανάδειξη της περιοχής μας. Η Περιφέρεια στηρίζει κάθε τέτοια προσπάθεια λοιπόν για ένα καλύτερο αύριο».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής δήλωσε:

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή διοργάνωση που θα παρουσιαστούν αναπτυξιακά θέματα για την Αιτωλοακαρνανία. Εύχομαι να έχουν συνέχεια, να μη μείνουν εδώ μόλις κλείσουν τα φώτα. Τα θέματα αυτά θα πρέπει να γίνουν και αντίστοιχες πολιτικές».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε:

«Θεωρώ πάντα ότι όταν συζητάμε και συνεργαζόμαστε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Το Αγρίνιο και η Δυτική Ελλάδα που για λόγους που δεν μπόρεσα ποτέ να κατανοήσω έμειναν πίσω αλλά πλέον παίρνουν μπρος. Βλέπετε ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και ο επιχειρηματικός κόσμος έχουμε μπει σε άξονα συνεργασίας για να γίνει το καλύτερο τα επόμενα χρόνια. Ο τόπος μας θα πάει πολύ ψηλά».

Ο Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ) ανέφερε:

«Καλημέρα, συμμετέχω με πολύ χαρά σε ένα όμορφο συνέδριο-ευκαιρία για να κατατεθούν απόψεις και να βοηθήσουμε την περιοχή μας. Έλκω την καταγωγή μου από την Ηλεία και είμαι και εγώ Δυτικοελλαδίτης, από τη Ζαχάρω. Ήρθαμε να δούμε τις αναπτυξιακές προοπτικές, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές των νέων να επιχειρήσουν με βιωσιμότητα. Εύχομαι τα καλύτερα και να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα».

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου δήλωσε:

«Στη Δυτική Ελλάδα χτυπάει ο σφυγμός της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Από το ιστορικό Μεσολόγγι μέχρι τη Σαγιάδα τουρισμός, πολιτισμός και ιχθυοκαλλιέργεια συμβαδίζουν για την ευμάρεια του τόπου. Η ελληνική οργάνωση παραγωγών υδατοκαλλιέργειας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τον κλάδο, την κοινωνία και τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Τα πανεπιστήμια εκτός από εκπαίδευση, παιδεία και γνώση μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό οικονομικό και αναπτυξιακό βραχίονα για όλη την περιοχή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι όλης της περιφέρειας. Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε μία ισχυρή γεωπονική σχολή και ελπίζουμε να έχουμε τη στήριξη όλων των τοπικών και εθνικών παραγόντων στην προσπάθειά μας.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε:

«Είναι μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε εδώ σε μία κρίσιμη συγκυρία με την πανδημία και τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά. Έχουμε διάθεση να συνεισφέρουμε με προτάσεις, τεκμηριωμένο λόγο για να πάει η χώρα μπροστά. Είναι αναγκαίο οι πρωτοβουλίες να αγκαλιαστούν από όλους και εκτός του διαλόγου όμως να υπάρχει και κάποιος με διάθεση να ακούει, γεγονός που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει. Οφείλουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος σχολίασε:

«Το συνέδριο γίνεται στην πιο επίκαιρη στιγμή, οι τοπικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υπαρξιακό φόβο κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της ανεξέλεγκτης ανόδου της τιμής της ενέργειας. Πρέπει να διασωθούν, να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν περεταίρω. Πιθανή κατάρρευσή τους σημαίνει κατάρρευση της εθνικής οικονομίας, η οποία είναι κύκλος. Υπάρχει ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος στην οικονομία, δεν σταματάει στις επιχειρήσεις, διαχέεται στην κοινωνία. Πρέπει να τις κοιτάμε τις μικρές επιχειρήσεις αλλά και το σύνολο τους. Ο μοχλός της οικονομίας να είναι όλες οι επιχειρήσεις κι όχι ένας μικρός αριθμός εξ αυτών.

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός δήλωσε:

«Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στο Αγρίνιο, στην καρδιά της παραγωγικής Αιτωλοακαρνανίας για ένα σημαντικό συνέδριο που συνδέει το παρόν με το μέλλον. Ήρθαμε να συζητήσουμε για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, την εξέλιξη της τεχνολογίας και πώς θα συνδέσουμε αγροδιατροφή και επιχειρηματικότητα. Αιτωλοακαρνανία και Δυτική Ελλάδα έχουν τεράστιες δυνατότητες. Είναι καθηλωμένες τα τελευταία χρόνια. Έχουμε κάνει έναν μεγάλο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την περιοχή και θα τον περιγράψω στο πλαίσιο του συνεδρίου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη Δυτική Ελλάδα και τις δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας. Αν ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος αν αλλάξουμε το πολιτικό υπόδειγμα και χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας και των παιδιών μας».

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την AgrinioMedia και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) και τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Αγρινίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και του Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ και με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Πατρών.

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button