Γεγονότα

Οι αποφάσεις των εμπόρων του Αγρινίου (φωτο)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα και κατόπιν δυο αναβολών λόγω μη απαρτίας, η τακτική γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου. Απόφαση για πενθήμερο και φέτος το καλοκαίρι

Τα θέματα που συζητήθηκαν δεν ήταν λίγα, το ενδιαφέρον όμως στράφηκε στα έκτακτα ζητήματα, όπως η μεταφορά της Πρωτομαγιάς από τη Μ. Τετάρτη τη τρίτη μέρα του Πάσχα, γεγονός για το οποίος διατυπώθηκαν ενστάσεις, το Πασχαλινό ωράριο ενώ βασικό θέμα προς συζήτηση δεν ήταν άλλο παρά η διατήρηση ή μη του πενθημέρου κατά τους θερινούς μήνες. Στο προεδρείο κάθισαν οι έμποροι  Χ. Παππάς, κ. Δ. Χριστοδουλόπουλος και ο Δ. Μανδέλος.

Στη συνέχεια ο ταμίας του συλλόγου  Δημήτρης Σκανδάλης εξέθεσε την οικονομική διαχείριση του συλλόγου, αναφέροντας πως τα έσοδα για το 2012 ήταν 33.669 ευρώ περίπου ενώ τα έξοδα περίπου 33.550, ενώ για το 2013 ο προϋπολογισμός είναι 49.199,39 ευρώ και πλήρως ισοσκελισμένος με τα έσοδα.  «Υπολογίζουμε ότι σύντομα θα εκταμιεύσουμε και άλλα χρήματα. Συνειδητά λέμε ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα λόγω των λιγότερων συνδρομών.» σημείωσε ο ίδιος και η έκθεση των οικονομικών για τη φετινή χρονιά βρήκε σύμφωνα τα μέλη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Γ. Γραμματέας του συλλόγου  Χάιδω Παπαζήση,  η οποία αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι σημείωσε πως: «Επιπλέον το Επιμελητήριο δεν μπορεί πλέον να μας στηρίξει οικονομικά καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, λόγων της μείωσης των μελών του». Η κ. Παπαζήση μίλησε και για την «αποκαρδιωτική» ,όπως την χαρακτήρισε, καταμέτρηση των κλειστών καταστημάτων του Μαρτίου που έδειξε άνοδο της τάξεως του 40% σε σχέση και με την προηγούμενη καταμέτρηση». Αναφέρθηκε και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ για τους εμπόρους τα οποία, λόγω των παραμέτρων που πρέπει ένας έμπορος να πληροί για να το δικαιούται, η κα. Παπαζήση το χαρακτήρισε «επίδομα που δεν μπορεί να το πάρει κανείς». Μεταξύ άλλων η Γραμματέας του Εμπορικού συλλόγου, ανέφερε πως έχει ζητήσει η ίδια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου, τη δωρεάν περίθαλψη για τους ανασφάλιστους εμπόρους που «είναι πλέον πάρα πολλοί» και πως η απάντηση που έλαβε ήταν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει επίσημα αυτή τη στιγμή, αλλά ότι συμβαίνει ήδη άτυπα με την εθελοντική προσφορά των γιατρών και των νοσηλευτών του Νοσοκομείου. «Συνάδελφοι, σας κάνω έκκληση για ενότητα. Μονό έτσι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα. Θυμηθείτε όλους αυτούς τους εμπόρους που έκλεισαν. Φανταζόταν κανείς από εμάς ποιοι θα είναι εκείνοι που τελικά θα κλείσουν. Ξέρει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος, αν θα είμαι εγώ η εσύ;» διερωτήθηκε κλείνοντας η ίδια.

Κατόπιν, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Π. Μπεσίνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των δικαστικών προσφυγών πολλών εμπόρων για να καταφέρουν μείωση του ενοικίου τους, με εμπόρους μάλιστα να επιβεβαιώνουν τον κ. Μπεσίνη, δηλώνοντας  πως και οι ίδιοι ακολούθησαν την οδό αυτή και δικαιώθηκαν. Ο πρόεδρος, ενημέρωσε τα μέλη του συλλόγου πως ο νομικός του συνεργάτης θα συντάξει ένα κείμενο προς ενημέρωση των δικαιωμάτων και των άλλων παραμέτρων της δικαστικής λύσης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Ο κ. Μπεσίνης αναφερόμενος στην δυσάρεστη για τους εμπόρους κατάσταση και σε συνδυασμό με την απογοήτευση που όπως δήλωσε του προκαλεί η μικρή συμμετοχή και η έλλειψη κοινού στόχου από τους εμπόρους, ξάφνιασε τους παρευρισκομένους, δηλώνοντας πως σκέφτηκαν μέχρι και την παραίτηση! «Σκεφτήκαμε να θέσουμε την παραίτησή μας στη δική σας κρίση και να μη διαχειριστούμε το κρίσιμα ζητήματα αλλά και το θέμα της πενθήμερης εργασίας το καλοκαίρι, που μάλλον εμείς δεν τα διαχειριζόμαστε με τον τρόπο που θα έπρεπε… Όμως η συνέλευση θα γίνει κανονικά και θα διαχειριστούμε τα ζητήματα. Η απογοήτευση πηγάζει από τη μοναξιά μας. Όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε ζητήματα που αφορούν την προάσπιση των συμφερόντων μας, είμαστε ουσιαστικά μόνοι… Τα αθεώρητα βιβλιάριά μας, η δρομολογημένη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ο προγραμματισμένος αφανισμός μας, τελικά… Για όλα αυτά η EΣΕΕ έχει παραιτηθεί από κάθε έννοια διεκδίκησης…»

Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τα ζητήματα της  συνέλευσης πάρθηκαν, με τους εμπόρους να υπερψηφίζουν τη πρόταση για διατήρηση του πενθημέρου από τις 29/6 έως και τις 31/8, ενώ δεύτερη σε ψήφους ήρθε η πρόταση να παραμείνουν καταστήματα κλειστά από τις 8/7 έως και τις 24/8.  Η πρόταση της κατάργησης του πενθημέρου, ήρθε από δύο εμπόρους, πήρε όμως μόνο τις δύο δικές τους ψήφους.  Σε ότι αφορά το Πασχαλινό ωράριο, αυτό θα διατηρηθεί όπως και πέρυσι, με μόνη διαφορά τη διεύρυνση του ωραρίου το Μ. Σάββατο κατά μία ώρα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button