Εθνικές Εκλογές 2023Ροή Ειδήσεων

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Δεσμεύσεις για αγρότες, υγεία, Γεωπονική Σχολή, σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια και Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενησι-Λαμία

Ιδιαίτερες αναφορές στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα είχε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο.

Αν και ο τομέας έχει γνωρίσει δραματική συρρίκνωση χρόνο με το χρόνο και έχει πλέον πολύ μικρότερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του τοπικού ΑΕΠ σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, οι πολιτικοί αρχηγοί που επισκέπτονται την Αιτωλοακαρνανία, έχουν τον αγροτικό τομέα ψηλά στην ατζέντα τους.


Είναι χαρακτηριστικό πως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Αγρίνιο πριν λίγες ημέρες, έκανε αναφορές στις πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ μίλησε και για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής 15 Μαΐου, έκανε σαφώς περισσότερες αναφορές σε ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας σε σχέση με τον πρωθυπουργό αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που δεν είπε τίποτε.

Αναλυτικά, τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

«Πολίτες του Αγρινίου, θέλω σ’ αυτό το σημείο, να πω και δυο λόγια για το τι σημαίνει δικαιοσύνη για τον τόπο σας, δικαιοσύνη για τον νομό σας.

Με την αναβάθμιση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του, για να μη ρημάζουν τα δυο νοσοκομεία σας, να μην παραιτούνται γιατροί, να μην κόβονται εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία, πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες δικαιοσύνης. Και αυτό είναι στο πρόγραμμά μας.

Σχέδιό μας επίσης είναι να στηρίξουμε με χρήματα και προσωπικό τη Γεωπονική Σχολή που εμείς ιδρύσαμε. Να μπει τέλος στην παρακμή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, που μπορεί να φτάσει φέτος το 15%. Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, η τιμή των καυσίμων. Να δίνονται κανονικά οι επιδοτήσεις.

Να μην κόβεται το ρεύμα στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι αυτοί που σήμερα περνούν ένα υπαρξιακό δράμα, και το γνωρίζω πολύ καλά. Γνωρίζω ότι οι κτηνοτρόφοι θανατώνουν, σφάζουν τα θηλυκά τους ζώα για να μικρύνουν τα κοπάδια, γιατί δεn μπορούν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος της παραγωγής, τις τιμές των ζωοτροφών.

Γνωρίζω ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν δει τις τιμές του ρεύματος να ανεβαίνουν 15 φορές πάνω. Άρα λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους, σήμερα, έχουμε μια δέσμευση να δώσουμε: Θα τους στηρίξουμε αποφασιστικά, για να μείνουν στην ύπαιθρο, να μπορούν να παράξουν, να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής.
Έχουμε επίσης σχέδιο να εκσυγχρονιστεί το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο που παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές, με αποτέλεσμα τεράστια σπατάλη νερού και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική υποδομή, αλλά και μια στέρεη βάση για τη μετάβαση στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Έχουμε στόχο και δεσμευόμαστε να γίνει πραγματικότητα ο οδικός άξονας Πλατυγυάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία. Να συνδεθεί η Αιτωλοακαρνανία με την Κεντρική Ελλάδα και τον κεντρικό άξονα, τον ΠΑΘΕ. Και να συνδεθεί επίσης το Αγρίνιο με την Ιόνια Οδό, ένα έργο πνοής για όλη τη Δυτική Ελλάδα που εμείς κάναμε πράξη, εμείς ολοκληρώσαμε.

tsipras agrinio11

Θέλω όμως, κλείνοντας τη σημερινή μας συγκέντρωση, να θυμηθούμε όλοι και όλες σε ποια ακριβώς πλατεία συγκεντρωθήκαμε σήμερα. Συγκεντρωθήκαμε στην Πλατεία Δημοκρατίας αλλά και στην πλατεία εκείνη, που τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, οι ναζί κατακτητές, κρέμασαν Μεγάλη Παρασκευή τρία παλικάρια. Κι είναι εδώ πιο κάτω το μνημείο. Και λίγο πιο μακριά, στα Καλύβια, εκτέλεσαν 200 ήρωες της Εθνικής μας Αντίστασης. Αυτή είναι η ιστορία του τόπου μας. Δεν την ξεχνάμε αυτή την ιστορία. Και δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Όχι γιατί θέλουμε να εκδικηθούμε κανένα λαό, αλλά γιατί θέλουμε να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα παρόμοια θηριωδία. Γι` αυτό και, όπως έλεγε ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, και ένα ευρώ να ήταν οι πολεμικές επανορθώσεις, εμείς αυτό το ευρώ οφείλουμε να το διεκδικήσουμε».

tsipras agrinio13

tsipras agrinio14

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button