Οι Αγρινιώτες ενημερώθηκαν για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών (φωτο)
Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής (20/9) οι Αγρινιώτες είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν από ομάδα εθελοντών σχετικά με τη δωρεά μυελού των οστών, τη διαδικασία, τη σημασία και τον τρόπο συμμετοχής στο πρόγραμμα δωρεάς.
O Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, η Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου – Ν. Υ. Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας, το Κοινωνικό Ιατρείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΚΕΔΜΟΠ) – “Χάρισε Ζωή” ένωσαν τις δυνάμεις τους διοργάνωσαν τη σχετική ενημερωτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία Αγρινίου.
Μόλις το 2005 ξεκίνησε να εορτάζεται ο Θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών και καθιερώθηκε να λαμβάνει χώρα το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, συμπληρώνοντας φέτος στις 21/09/2024 τα δέκα συναπτά έτη.
Είναι μία πρωτοβουλία της Bone Marrow Donors Worldwide, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λάιντεν της Ολλανδίας. Στόχος αυτής της ημέρας δεν είναι μόνο η απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και η σωστή ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών που σώζει ζωές.
Η παγκόσμια κοινότητα αριθμεί περίπου 45 εκατομμύρια δότες (περί τους 45.000 στην Ελλάδα), αριθμός που φαντάζει μεγάλος, αλλά είναι πολύ μικρός για κάποιο συνάνθρωπό μας που αγωνιά να βρει τον συμβατό του δότη, με πιθανότητα 1 στις 100.000.
Μετά την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών το 1956, πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Κάθε χρόνο 50.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται με αιματολογικό νόσημα. Η μεταμόσχευση Μυελού των Οστών είναι μια σωτήρια θεραπεία για πολλά αιματολογικά νοσήματα, όπως η λευχαιμία και τα λεμφώματα.
Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο, τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνεται η ευκαιρία σε ασθενείς από όλο τον κόσμο να ψάξουν για συμβατό δότη. H δημιουργία μεγάλων εθνικών δεξαμενών είναι καίριας σημασίας στην εύρεση συμβατών δοτών που θα χαρίσουν ζωή σε αυτούς τους ασθενείς.
Στη δράση στη πλατεία του Αγρινίου υπήρχε η δυνατότητα εγγραφής ως εν δυνάμει εθελοντής δότης. Η εγγραφή γίνεται με μια αίτηση και τη λήψη στοματικού επιχρίσματος (με μπατονέτα).
«Κάντε, λοιπόν, κάτι μοναδικό σήμερα: Ενημερωθείτε και εγγραφείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών και ίσως να σώσετε τη ζωή ενός ασθενούς με καρκίνο.Είναι ακίνδυνο, ανώδυνο & σώζεις μία ζωή. Έτσι απλά.Γίνε μέρος της αλυσίδας.Γίνε κι εσύ εθελοντής δότης μυελού των οστών», το μήνυμα της εκδήλωσης.