Δυτική Ελλάδα

Οι 8 φορολογικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν φέτος -Για αγρότες, μισθωτούς και «μπλοκάκια»

epi-forologikesdiloseisΟχτώ σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει φέτος ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος των 5,5 εκατομμυρίων που κάνουν δηλώσεις.

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν λιγότερες αποδείξεις και οι μισθωτοί που  έχουν και «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, οι 8 βασικές αλλαγές, όπως τις αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου»:

Αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους. Ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων, αγορά ή μίσθωση ΙΧ, αποπληρωμή δανείων κάθε είδους, δωρεές και χορηγίες εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Για μισθωτούς και συνταξιούχους. μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν με αποδείξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%.

Στα εισοδήματα από ενοίκια, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών έως 300 τ.μ. και με 3% στα μεγαλύτερα ή από επαγγελματική στέγη.

Αυξάνεται από 10 σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.

Αν το εισόδημα είναι στο σύνολο ή άνω του 50% από αυτή την πηγή, τότε αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, αυτό φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.  

Για αγρότες και κτηνοτρόφους, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος και φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.

Για μισθωτούς που εργάζονται και με μπλοκάκια, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από μπλοκάκια θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.

Για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται η διαδικασία αυτοπεραίωσης με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button