Δυτική Ελλάδα

Οδοντιατρείο ΚΕΕΛΠΝΟ: Το μοναδικό στην Ελλάδα για HIV / AIDS ασθενείς

epi-odontiatrikos-syllogos
Παρουσίαση του Οδοντιατρείου

Από τον Οκτώβριο του 1996 το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει θέσει σε λειτουργία το μοναδικό στην Ελλάδα Οδοντιατρείο για HIV / AIDS ασθενείς, το οποίο δέχεται ασθενείς από όλη τη χώρα και παρέχει υψηλής προτεραιότητας εξειδικευμένη οδοντιατρική περίθαλψη. Η δημιουργία του προέκυψε από την ανάγκη παρέμβασης για την αντιμετώπιση και την άρση των διακρίσεων και της απόρριψης που παρατηρούνται στην οδοντιατρική περίθαλψη των οροθετικών ασθενών, με γενικότερο σκοπό την προαγωγή της στοματικής υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Η συγκρότηση της Οδοντιατρικής Μονάδας, η οποία από το 2005 έχει μεταφερθεί στο Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο Μπενάκειο»- Ερυθρός Σταυρός, εξασφαλίζει άριστες συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής και τις πλέον σύγχρονες τεχνικές για τον έλεγχο των λοιμώξεων σύμφωνα με τα πλέον απαιτητικά κριτήρια (standards) των διεθνών οργανισμών σχετικά με την παροχή ασφαλών οδοντιατρικών υπηρεσιών.

Σε ποιους απευθύνεται

Η παρεχόμενη οδοντιατρική περίθαλψη περιλαμβάνει το σύνολο των θεραπευτικών πράξεων, οι δε υπηρεσίες παρέχονται ελεύθερα σε κάθε οροθετικό άτομο των παραπάνω κατηγοριών που έχει ανάγκη των υπηρεσιών μας. Η ένταξη των ασθενών στο πρόγραμμα της μονάδας προϋποθέτει τη βεβαίωση της οροθετικότητάς τους από την αντίστοιχη Μ.Ε.Λ. και τα απαραίτητα στοιχεία του ιστορικού του. Κατά την πρώτη συνεδρία μετά την αξιολόγηση του περιστατικού, εκτός των επειγόντων περιστατικών τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα, συμπληρώνεται το ιατρικό ιστορικό και αποτυπώνεται η πλήρης οδοντοστοματολογική κατάσταση του ασθενούς. Διαμορφώνεται το σχέδιο θεραπείας με το απαιτούμενο σύνολο συνεδριών καθώς και η πιθανή συνεργασία με κλινικές ή μονάδες νοσοκομείων για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων (γναθοχειρουργικά, Ω.Ρ.Λ κ.α) είτε με το Στοματολογικό ιατρείο του νοσοκομείου ΄΄Α. Συγγρός΄΄. Μετά από την ολοκλήρωση της οδοντιατρικής αποκατάστασης του ασθενούς ορίζεται νέο ραντεβού επανεξέτασης ( follow up ) μετά από 6 μήνες

Θεραπευτικές παροχές

Συγκεκριμένα το αντικείμενο εργασίας της μονάδας περιλαμβάνει:

Το σύνολο των θεραπευτικών οδοντιατρικών πράξεων (εμφράξεις, απονευρώσεις, καθαρισμοί, περιοδοντικές θεραπείες, εξαγωγές, κ.ά.).
Μικρές χειρουργικές επεμβάσεις στόματος (χειρουργικές εξαγωγές, αντιμετώπιση εγκλείστων, ακρορριζεκτομές, βιοψίες, κ.ά.).
Στοματολογικές εξετάσεις και αντιμετώπιση αντίστοιχων εκδηλώσεων.
Προσθετικές εργασίες σε άπορα ή οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτα οροθετικά άτομα μετά από έγκριση της υπηρεσίας.
Οδοντιατρική Μονάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα για έκτακτα περιστατικά, αντιμετώπιση προβλημάτων, επικοινωνία για οδηγίες, συμβουλευτική παροχή με αντίστοιχα πρωτόκολλα για τις περιπτώσεις επαγγελματικής έκθεσης οδοντιάτρων σε μολυσματικούς παράγοντες, κ.ά.

Δραστηριότητες
Εκπαιδευτικό έργο στο αντικείμενο της διάγνωσης και αντιμετώπισης των εκδηλώσεων της HIV / AIDS λοίμωξης, στον έλεγχο των λοιμώξεων (Infection Control ) στην οδοντιατρική πράξη και στην παροχή οδοντιατρικής φροντίδας σε ασθενείς με ειδικές λοιμώξεις. Μέσω του προγράμματος αυτού μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευθεί 13 οδοντίατροι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Διεξαγωγή ερευνητικών προγραμμάτων (διεθνές και ελληνικό) με αντίστοιχες επιστημονικές εκδόσεις, πρωτόκολλα, εκπαιδευτική βιντεοταινία στα οποία παρουσιάζονται σύγχρονες απόψεις, πληροφορίες και τεχνικές για την αντιμετώπιση των μεταδοτικών νοσημάτων που σκοπό έχουν την εξασφάλιση άμεσων και πρακτικών πληροφοριών για την επιστημονική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδοντιατρικών κοινοτήτων.
Παρεμβάσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ένταξης της οδοντιατρικής κοινότητας μέσα από επιστημονικές ομιλίες, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με εκδηλώσεις και επιστημονικά άρθρα στην αντιμετώπιση των συνθηκών αποκλεισμού και στην ενίσχυση της ισοτιμίας των οροθετικών ασθενών κατά την αναζήτηση υπηρεσιών στοματικής υγείας.
Ενημερωτικές παρεμβάσεις σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης (αναφέρονται οι παρεμβάσεις ανά έτος).
Ομιλίες και παρεμβάσεις εκπαίδευσης, αυτοφροντίδας και προαγωγής της στοματικής υγείας σε κοινότητες οροθετικών ασθενών

Στατιστικά στοιχεία ανα έτος λειτουργίας
2009 : 1.017 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
2006-8: 2.800 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
1996 -2005: 3.000 ΑΣΘΕΝΕΙΣ – 7.000 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button