Άποψη

Oχι στην συγκεντροποίηση της αγροτικής γης

apo-pasyΣυνεδρίαση της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ με διευρυμένη σύνθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιούνη σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην οποία συζητήθηκαν η οργανωτική συγκρότηση του αγροτικού κινήματος, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και αποφασίστηκαν διεκδικητικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΠΑΣΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ αναφέρει:

«Στα τέλη Ιούνη – αρχές Ιούλη ολοκληρώνεται η συζήτηση και καταλήγουν στις τελικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ. Κινείται σε χειρότερη κατεύθυνση για τους αγρότες και ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία. Λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής με ταυτόχρονο ξεκλήρισμα των φτωχών και τμήματος των μεσαίων αγροτών. Ήδη από το 2014 θα ισχύσει μείωση των άμεσων επιδοτήσεων κατά 5%.

Η νέα ΚΑΠ οδηγεί σε μείωση των επιδοτήσεων, νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες, μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων – υπολογίζεται στο 5% – αφού η αγρανάπαυση επιδοτείται, την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και αμεμψισπορά σε όσους έχουν πάνω από 100 στρέμματα. Η ΠΑΣΥ θα ενημερώσει πλατιά τους αγρότες με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες για τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΚΑΠ και θα καλέσει σε αγωνιστική αντίσταση με κεντρικό σύνθημα: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΞΕΚΛΗΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.

Η φορολόγηση των χωραφιών είναι ένα ακόμη χαράτσι και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Η καπιταλιστική κρίση, που δεν οφείλεται φυσικά στα λαϊκά στρώματα, αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να χτυπήσει τα δικαιώματα, αλλά και το εισόδημά μας, τη μείωση μισθών και συντάξεων. Είναι η απόδειξη ότι πληρώνουμε την κρίση, ενώ την ίδια ώρα ρευστοποιείται χρήμα για τις τράπεζες, αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου. Το επόμενο διάστημα θα οργανώσουμε παραστάσεις στις ΔΟΥ που να συνδυάσουμε αυτό το ζήτημα με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην καταβολή του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου στα καύσιμα.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την επιστροφή του ΦΠΑ που ούτως ή άλλως θα είναι περικομμένη κατά σχεδόν 50%. Θα υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του ΦΠΑ, ενώ όλοι την περίμεναν για να καλύψουν τα έξοδα που τρέχουν, αλλά και να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Συνδέεται για πρώτη φορά με την ποσότητα παραγωγής που έχει καθορίσει ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις από ζημιές και μπορεί να αυξηθεί ως και 30%. Από κει και πέρα όποιος παραγωγός ξεπερνά αυτό το πλαφόν (που είναι μικρό σε όλα τα προϊόντα – άρα θα υπάρχει υπέρβαση) θα μπαίνει στον έλεγχο και πρέπει να παραδώσει παραστατικά, τιμολόγια, που να δικαιολογούν την παραγωγή. Αυτός ο έλεγχος λόγω και έλλειψης προσωπικού στις ΔΟΥ (μπορούμε να θέσουμε αίτημα για στελέχωσή τους με το κατάλληλο και αναγκαίο προσωπικό) θα κάνει 6-8 μήνες, που σημαίνει μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ. Επειδή όμως πολλοί αγρότες που θα μπουν στον έλεγχο δεν θα έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υπάρξει πρόβλημα και μάλλον δεν θα πάρουν κάποιοι ΦΠΑ. Απαιτούμε να δοθεί σε όλους τους αγρότες που καλλιεργούν και παράγουν, με τα τιμολόγια, χωρίς να συνδέεται με το πλαφόν που βάζει ο ΕΛΓΑ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΠΛΗΡΩΣΑΝ. Έχει σοβαρή ευθύνη η ηγεσία του υπουργείου και η κυβέρνηση γι’ αυτό το παράνομο χαράτσι που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να σταματήσουν να κρύβονται και να ανέχονται αυτή την κατάσταση.

Είναι ξεκάθαρο ότι χτυπιέται συνολικά η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Περίπου το 50% των αγροτών δεν πληρώνει και δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη, ενώ θα υπάρχει πρόβλημα και με τις συντάξεις τους. Υπάρχει αύξηση των ασφάλιστρων από 26-74€ ανάλογα την κατηγορία που ασφαλίζεται κάποιος. Αύξηση στην εισφορά αγοράς φαρμάκων, 10€ ακόμη και για να γράψει μια συνταγή ο αγρότης, συνταξιοδότηση στα 67 που σημαίνει 49 χρόνια ασφάλιση για να πάρεις σύνταξη, μείωση των συντάξεων, καθώς η προνοιακή των 360€ θα μειώνεται κάθε χρόνο ώσπου να καταργηθεί το 2024, τότε η σύνταξη που θα παίρνει κάποιος που βρίσκεται στις ασφαλιστικές χαμηλές κατηγορίες θα παίρνει μικρότερη σύνταξη ακόμη και από την προνοιακή. Το 2012 ο ΟΓΑ παρουσίαζε έλλειμμα 508 εκατ. ευρώ, αυτό βάζει σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα ακόμη και τη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων. Αυτόματη μεταφορά στην παραπάνω ασφαλιστική κατηγορία με τη συμπλήρωση 3 χρόνων. Η κατάσταση στην Υγεία – Πρόνοια είναι τραγική και θα χειροτερέψει. Υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο, ειδικότητες καταργούνται, που αυτό σημαίνει κίνδυνος για την υγεία, περισσότερα έξοδα καθώς πρέπει να πάνε για εξετάσεις στα αστικά κέντρα που και πάλι υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση διεκδίκησης δημόσιας δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας, ουσιαστικών συντάξεων.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για την ασφάλιση μαζί με ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΟΓΕ – ΜΑΣ, Εργατικά Κέντρα και άλλους φορείς. Αποφασίστηκε να κάνουμε σε κάθε περιοχή ένα πρόγραμμα επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας που να αναδείξουμε μετά σε σύσκεψη φορέων και κόσμου τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν διεκδικώντας λύσεις. Συγκεντρώσεις μαζί με Λαϊκές Επιτροπές έξω από τα Κέντρα Υγείας, απαιτώντας δωρεάν εξετάσεις. Συγκέντρωση – παράσταση διαμαρτυρίας στα καταστήματα ΟΓΑ μαζί με συνταξιούχους αγρότες και συμβολικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα.

Επιβεβαιωθήκαμε για την κάθετη αντίθεσή μας στο νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Πέρα από τον ανταποδοτικό καθαρά χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι περιπτώσεις που δίνει αποζημίωση, αλλά και το ποσό των αποζημιώσεων. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση και στον ίδιο τον οργανισμό με έλλειψη προσωπικού, δεν καλύπτει τις ανάγκες. Ζητάμε άμεσα συνάντηση με πρόεδρο του ΕΛΓΑ που θα θέσουμε ζήτημα αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλιστεί επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει όλες τις ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και νόσους τόσο στην παραγωγή όσο και στο κεφάλαιο και να αποζημιώνει στο 100%. Θα ζητήσουμε επίσης έκτακτη ουσιαστική αποζημίωση για τις καλλιέργειες που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ όπως π.χ. η ακαρπία. Αντίστοιχα σε αυτές τις περιοχές που υπάρχουν τέτοιες ζημιές, αλλά και για ουσιαστική αποζημίωση όλων των ζημιών θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συζητήσαμε ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία και εκτιμήσαμε ότι είναι πολύ άσχημη η κατάσταση στους κτηνοτρόφους. Υπάρχει μεγάλη αύξηση των ζωοτροφών με παράλληλη μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας και με μεγάλη καθυστέρηση από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες από 3 και πάνω μήνες στην αποπληρωμή των παραγωγών. Νέα χαράτσια όπως στα εμβόλια για το μελιταίο πυρετό που μόλις το 20% των ζώων ως τώρα έχει εμβολιαστεί, η κυβέρνηση το έχει σε ιδιώτες και χορηγεί μόνο το φάρμακο που σημαίνει θα πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι και παράλληλα αν δεν έχουν αποδεικτικό ότι έκαναν το εμβόλιο, δεν θα μπορούν να παραδώσουν γάλα. Υπάρχει πτώση παραγωγής γάλατος εξαιτίας της τιμής των ζωοτροφών. Προγραμματίζουμε περιοδείες και συσκέψεις με κτηνοτρόφους. Αποφασίστηκαν να γίνουν 4 μεγάλες συσκέψεις – ημερίδες για την κτηνοτροφία σε Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο και Θεσσαλία. Το φθινόπωρο να προχωρήσουμε σε πανελλαδική κινητοποίηση των κτηνοτρόφων.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους νέους αγρότες που έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις χωρίς αντίκρισμα, καθώς η ΚΑΠ, η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, το μεγάλο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την ανεργία καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Τεράστια είναι η καθυστέρηση στην καταβολή του πριμ νέων αγροτών σε όσους μπήκαν στο πρόγραμμα το 2009 και απαιτούμε την άμεση καταβολή όλου του ποσού.

Συζητήθηκε αναλυτικά η κατάσταση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που δεν μας ικανοποιεί και υπολείπεται των αναγκών και των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Είναι κομβικό ζήτημα για τον προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητα του κινήματος να δυναμώσουν οι αγροτικοί σύλλογοι και οι αγωνιστικές Ομοσπονδίες, να συγκροτηθούν νέοι που θα αγκαλιάζουν την πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων. Η εμπειρία των πρόσφατων μπλόκων έδειξε για μια ακόμη φορά πως όπου υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι με δράση και ζωντανή λειτουργία μπορούν να συσπειρώσουν τους αγρότες, να αποτελέσουν στήριγμα για τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα παρέμβασης και στόχοι συγκρότησης αγροτικών συλλόγων και Ομοσπονδιών σε πολλούς νομούς της χώρας καθώς και η συγκρότηση και λειτουργία τοπικών Γραμματειών της ΠΑΣΥ. Επίσης κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε με τις συσπειρώσεις των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ ώστε να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού μας και να δυναμώσει η κοινή δράση και κοινωνική συμμαχία όλων όσοι πλήττονται από τη βαρβαρότητα που ζούμε.

Για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση της ΠΑΣΥ και να καλυφθούν οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις που υπάρχουν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Λαχειοφόρος το φθινόπωρο και καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν οικονομικά την ΠΑΣΥ και τους Αγροτικούς Συλλόγους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button