Άποψη

"O Tσίπρας οφείλει να απολύσει σήμερα τον υπουργό με το 1.000.000 ευρώ"

epi-felekisΦελνίκος

Όταν ένας υπουργός ξεχνά να δηλώσει στο πόθεν έσχες του τραπεζική κατάθεση 1.000.000 ευρώ είναι ένοχος.

Αν το έκανε από αμέλεια δεν κάνει για υπουργός. Τι εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε κάποιον τόσο ξεχασιάρη.

Αν το έκανε επειδή πίστευε ότι δεν πρέπει να τα δηλώσει δεν κάνει δυό φορές για υπουργός. Και ειδικά αν το υπουργικό του πόστο σχετίζεται άμεσα με την οικονομία.

Αν το έκανε γιατί δεν ήθελε να φορολογηθεί ή γιατί δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει δεν είναι απλώς ένοχος, αλλά και πρέπει να εξοβελιστεί από το δημόσιο βίο. Να εκδιωχθεί από την κυβέρνηση, να του ζητήσει ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί από βουλευτής και να αντιμετωπίσει την αυστηρότερη των ποινών από τη δικαιοσύνη. Ακόμη και να του κατασχεθεί το 1.000.000 για παραδειγματισμό.

Δεν ξέρω τι πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός, αλλά είμαι σίγουρος πως όταν η κυβέρνησή του έχει ξεπατώσει τον κόσμο στους φόρους και έχει κάνει σημαία την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, αν προσπαθήσει να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του υπουργού του θα είναι και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας υπεύθυνος για το πολιτικό και ηθικό θέμα που εγείρεται.

Οι φορολογικές και δικαστικές αρχές θα (πρέπει να) πράξουν τα δέοντα, αλλά το ίδιο οφείλει να κάνει και ο πρωθυπουργός. Διαφορετικά το σήμα που θα σταλεί στην κοινωνία θα είναι αρνητικό και οπωσδήποτε σε βάρος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του.

Όταν μάλιστα ο υπουργός σπεύδει, με συμπληρωματική δήλωση, να δηλώσει εκ των υστέρων και μάλιστα, όπως λένε, παραμονές των εκλογών το 1.000.000 είναι διπλά ένοχος.

Και είναι διπλά ένοχος επειδή δίνει το δικαίωμα σε όλους να σκεφτούν πως το έκανε επειδή του συνεστήθη ή ακόμη και υποχρεώθηκε να το κάνει. Κι εδώ δύο τινά συμβαίνουν: είτε αυτός που του συνέστησε να το κάνει ήταν η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής είτε τον υποχρέωσε το Μαξίμου, σε γνώση του οποίου, ως είναι φυσικό, θα περιήλθε κάποια στιγμή η πληροφορία.

Το πιθανότερο είναι πως το Μαξίμου θα αρνηθεί ότι γνώριζε το θέμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται ένοχο και το ίδιο καθώς τον έκανε υπουργό αν και γνώριζε την παρανομία του περί ου ο λόγος φοροφυγά πολιτικού.

Είναι κρίσιμο λοιπόν να μάθουμε πότε έγινε γνωστή στα ανώτερα δώματα της εξουσίας η παρανομία του υπουργού. Τώρα; Παραμονές των εκλογών; Ήταν μήπως γνωστή η πληροφορία πριν τον Ιούλιο, όταν έγινε ο ανασχηματισμός της τότε κυβερνήσεως; Ενημέρωσε η τότε Πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου την κυβέρνηση; Ήταν ενήμερη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Και τι έπραξε; Ενημέρωσε κάποιον και πότε; Και οι δύο κυρίες έχουν υποχρέωση να μιλήσουν.

 

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα. Και πρώτα απ’ όλα πρέπει να μάθουμε το όνομα του υπουργού. Όπως ο Αλ. Φλαμπουράρης βγήκε μόνος του και παραδέχθηκε ότι είναι ο ένας υπουργός που έχει προβληματικό πόθεν έσχες έτσι πρέπει να κάνει και ο έτερος, με το 1.000.000 ευρώ. Πρέπει να βγει ο ίδιος και να το παραδεχθεί και να δώσει τις όποιες εξηγήσεις νομίζει ώστε να κριθεί.

Δεν μπορεί να παίζουμε την κολοκυθιά και οι υποψίες να στρέφονται κατά πάντων. Εξάλλου, κι αυτό είναι το χειρότερο, το όνομα του υπουργού κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά δεν μπορεί να αποκαλυφθεί αν δεν το δηλώσει ο ίδιος ή δεν το πράξει η αρμόδια Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Δεν ξέρω τι περιμένει ο υπουργός, η κυβέρνηση, η Βουλή και δεν το κάνουν. Ο χρόνος πάντως λειτουργεί σε βάρος όλων. Δεν είναι έγκλημα είναι λάθος ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που ομνύουν στο όνομα της διαφάνειας, της νομιμότητας, της ηθικής και της πάταξης της φοροδιαφυγής να λασπώνονται για 1.000.000 ευρώ αδήλωτες καταθέσεις ενός υπουργού και μάλιστα τη στιγμή που υπερφορολογούν πολίτες και επιχειρήσεις με δισεκατομμύρια ευρώ.

Το ολιγότερον που οφείλει να πράξει ο πρωθυπουργός είναι σήμερα κιόλας να στείλει στο σπίτι του φοροφυγά υπουργού το σημείωμα απόλυσής του με κούριερ. Πριν προλάβει να πάει στο υπουργείο του. Το ολιγότερον…

matrix24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button