Ροή ΕιδήσεωνΤαξίδι στο Χρόνο

Όταν οι Αθηναίοι άλεθαν αλεύρι με θέα την Ακρόπολη

Μέχρι τα τέλη του '80 στην Αθήνα υπήρχαν ανεμόμυλοι παρότι η λειτουργία τους είχε σταματήσει πολύ νωρίτερα

Υπάρχουν παλιές φωτογραφίες της Αθήνας που απεικονίζουν ανεμόμυλους σε κοντινή απόσταση από τους στύλους του Ολυμπίου Διός. Στην αρχική φωτογραφία βλέπουμε τον Μύλο του Αργυρίου στην περιοχή του Μετς και στο βάθος τον Ιερό Βράχο. Τη φωτογραφία τράβηξε ο William James Stillman το 1869.

Ο μύλος βρισκόταν στο λόφο Πετρίτη στο Μετς. Τον καιρό της Τουρκοκρατίας η περιοχή ήταν ακατοίκητη και στα ψηλά σημεία της στον Αρδηττό υπήρχαν οι ανεμόμυλοι του Γεωργάκη Αργυρίου, οι οποίοι τροφοδοτούσαν με αλεύρι την περιοχή της Αθήνας.


Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δημητριάδης (1881-1943) στο βιβλίο “Στην Αθήνα την παληά” αναφέρει:

“Τα παντρεμενάδικα είχαν από τα πολύ παληά χρόνια δύο πέτρινους μεγάλους ανεμόμυλους π’ αλέθανε το στάρι της Αθήνας. Ο ένας ψηλός, κορώνα του λόφου, ήτανε τού μυλωνά του κυρ-Γεωργάκη Αργυρίου και τα φτερά του δουλεύανε ακόμα πριν πενήντα χρόνια. Ο δεύτερος μύλος ήτανε πάλι λίγο πιο κάτω από το γεφύρι της Αγ. Φωτεινής, μα από χρόνια εξαφανίστηκε.”

Αναφορά στο μύλο κάνει και ο Αναστάσιος Παππάς στο βιβλίο ” Ο Ιστορικός Ιλισσός” : ” Ο μύλος του Γεωργ. Αργυρίου ευρίσκετο πράγματι στον δυτικώς του Αρδηττού λόφον και επί της οδού Γοργίου 22 και στην λοξή πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου, εντός του περιβόλου του ιερού του Ελικωνίου Ποσειδώνος. ”

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και της πολιορκίας της Ακρόπολης, οι Τούρκοι αξιοποίησαν τους μύλους. Τους χρησιμοποιούσαν για τροφοδοσία, αλλά ήταν αναγκασμένοι να τους φρουρούν με δεκάδες στρατιώτες τον καθένα.

Με το πέρασμα του χρόνου και την εγκατάσταση νέων κατοίκων στην πρωτεύουσα, πολλοί ανεμόμυλοι κατεδαφίστηκαν, καθώς είχαν σταματήσει να λειτουργούν από το 1880. Ο ανεμόμυλος που βρισκόταν κοντά στη γέφυρα της Αγίας Φωτεινής γκρεμίστηκε αρχές του 20ου αιώνα.

Ο μύλος Αργυρίου είχε χτιστεί τον 18ο αιώνα και άλεθε μέχρι το 1880. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία.

Αν κι είχε διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση, ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να τον κατεδαφίσει το 1986, παρά τις διαμαρτυρίες των γειτόνων και όσων υποστήριζαν ότι έπρεπε να χαρακτηριστεί διατηρητέος.

mixanitouxronou.gr

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button