Ο «σφυγμός» της (Λαχαν)αγοράς στο Αγρίνιο κάποτε
Στα 1994, το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, που λειτουργούσε τότε σαν η κεντρική Λαχαναγορά της πόλης. Έδώ στην φωτογραφία μιά καθημερινή αποτύπωση του τότε, απο την πλευρά της οδού Κοραή. Ζωντάνια, χαρά και εργασιά.
Βουητό, φωνές και κίνηση καθημερινά, απ΄τα ξημερώματα, παραγωγοί, και μεταπράτες, μανάβηδες και πλανώδιοι.
Σήμερα βέβαια έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό-πολιτιστικό κέντρο, σχεδόν κλειστό τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Ένας τεράστιος χώρος ουσιαστικά κενός και “κρύος” στο κέντρο της πόλης. Τότε ήταν το “κέντρο” της περιοχής μας για τους μανάβηδες αλλά και τους παραγωγούς, μιας και εδώ συγκεντρώνονταν προς πωληση στα δημοπρατήρια, σχεδόν όλα τα προϊόντα των παραγωγών από την περιοχή μας ( Μουσταφούλι, Ντέμη, Γουρίτσα, ορεινή Τριχωνίδα, Μακρυνία, Καλύβια, Αγγελόκαστρο, Γουριά, Νιοχώρι, Κατοχή, Λεσίνι, Κατσαρού κ.α.).
Μια ζωντανή καθημερινή πνοή για την πόλη, όπου συγκέντρωνε επίσης μεταπράτες και από άλλα μέρη, όπως Ευρυτανία, Άρτα, Πρέβεζα αλλά και την Λευκάδα.
Αισθητή λοιπόν σήμερα, η απουσία αυτής της καθημερινής “βουής” της αγοράς από το κέντρο της πόλης μιας και οι εκθέσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα διεξάγονται, όταν βέβαια πραγματοποιούνται, συνήθως βραδυνές ώρες, όπου η πόλη είναι νεκρή. Αρκετοί που ταξιδεύουν, όχι μόνο σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, αλλά και σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες ακόμη και στην Ευρώπη, θα έχουν διαπιστώσει ότι στην “down town” κάθε πόλης διατηρείται ακόμη και σήμερα ο χαρακτήρας των παλιών αγορών.
Λειτουργούν δηλαδή ως κεντρικές αγορές λ.χ. στα Χανιά, στο Μοδιάνο στην Θεσσαλονίκη, στη Σόφια, στο Βελιγράδι, στο Ζάγκρεμπ, στην Βουδαπέστη, στην Βιέννη, στο Μόναχο, σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και στην Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη.
Πηγή της υπέροχης φωτογραφίας, το σπουδαίο για την πόλη μας φωτογραφικό αρχείο του φίλτατου Γιάννη Κ. Κουτρουμπούση.
*Αφιερωμένο σ΄όσους “πέρασαν”, μεγάλωσαν, έζησαν και δούλεψαν, στη Λαχαναγορά. Ειδικά στον αείμνηστο, πάντα χαμογελαστό, Ανδρέα Κ., εορτάζοντα σήμερα, πρώτος από αριστερά εδώ στη φωτογραφία. “Νάσαι καλά κει πάνου”!
Συντάκτης του άρθρου, έρευνα και ©: Αλέξιος Γ. Κατεφίδης, εκπαιδευτικός, τέως υποδιευθυντής του Ελληνικού Λυκείου Νυρεμβέργης.
Δημοσιεύθηκε στην ομάδα Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus.