West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής στην Κανδήλα Ξηρομέρου που έχει το σχήμα σταυρού

Κάτω από ένα πελώριο και κάθετο βράχο δεσπόζει περήφανα η Αγία Παρασκευή Κανδήλας που κόβει την ανάσα σε κάθε επισκέπτη.

Ο ναός της Αγίας Παρασκευής έχει το σχήμα σταυρού, με τον τρούλο να προεξέχει στο κέντρο γλύφοντας κυριολεκτικά τον βράχο, ενώ το ανατολικό τμήμα του βρίσκεται όλο μέσα στο βράχο.


Χρονολογείται από 7o με 11ο αι. μΧ. όμως διάφορες επεμβάσεις και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του ναού, όπως και οι τοιχογραφίες που υπήρχαν, σήμερα δεν υφίστανται. Δίπλα υπάρχουν δυο μικρά κελιά λαξευμένα στο βράχο και μια στέρνα για τις ανάγκες ύδρευσης, επίσης υπόστεγα και δυο μικρές αποθήκες.

Δεξιά του ναού υπάρχει μια μεγάλη βραχοσκεπή ενώ αρκετά μέτρα ΒΑ του ναού βρίσκεται το εντυπωσιακό Ασκηταριό! Πρόκειται για μια στενόμακρη ενεργή οριζόντια σπηλιά περίπου 20 μ. (δική μας εκτίμηση) με ωραία σπηλαιοθέματα, λίγες νυχτερίδες, ιστούς και έντομα.

Η θέα από ψηλά μαγευτική αφού όλο το Ιόνιο με τα νησιά του ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου. Απέχει 10 χιλ. από το χωριό Κανδήλα. Η πρόσβαση μέχρι το ναό γίνεται με αυτοκίνητο, από το ναό όμως μέχρι την σπηλαιοσκήτη μόνο με τα πόδια από σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Είναι μία από τις παλιότερες εκκλησίες της περιοχής και έχει κάνει, σύμφωνα με τους ντόπιους, πάρα πολλά θαύματα σε πιστούς που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της.

Δείτε video :

Χορηγούμενη
600x338 2025 Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button