ΕξελίξειςΠολιτική

Ο Ν. Μωραϊτης για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις βροχοπτώσεις στην Αιτωλ/νία

geg-mesologgi-plimmires1Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταγραφή των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις, καταβολή των αποζημιώσεων, έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων και αποκατάσταση των υποδομών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά:

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το τελευταίο διάστημα το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα οι πολύ έντονες στις 21 και 22 Οκτωβρίου προκάλεσαν πρωτοφανείς καταστροφές σε πολλές περιοχές του νομού. Τόσο στην περιοχή Μεσολογγίου και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Κατοχής, Νεοχωρίου Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών, όσο και στην περιοχή της Ναυπάκτου (Κάτω Βασιλική, Λυγιά, Πλατανίτη, Παλαιοπαναγιά Ρίζα, Μακύνεια και αλλού ).

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν εκτεταμένες καταστροφές σε βασικές υποδομές, κατοικίες, επαγγελματικό εξοπλισμό, πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα, υπόγεια και αποθήκες, καλλιέργειες καταστράφηκαν (εκατοντάδες στρέμματα βαμβακιού, αρκετά στρέμματα ρυζιού στις εκβολές του Αχελώου), ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν μαζί και ζώα που πνίγηκαν, ενώ μεγάλες ζημιές έγιναν στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές. Οι μεγάλες καταστροφές δεν μπορούν να αποδοθούν στην πρωτοφανή, πράγματι βροχόπτωση. Οι καταστροφές δεν ήταν αναπόφευκτες. Η έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, όπως και η μη λειτουργία αντλιοστασίων από την διακοπή ρεύματος είναι συνηθισμένο φαινόμενο (σε κανένα αντλιοστάσιο δεν υπήρχε γεννήτρια) όπως και η έλλειψη καθαρισμού των ρεμάτων, των καναλιών και των ποταμών είναι οι παράγοντες που συντέλεσαν στην καταστροφή. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται πλημμύρες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής για τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία. Την ίδια ώρα, ακολουθείται πολιτική φορολεηλασίας για τα λαϊκά στρώματα, αναγκάζεται ο λαός να πληρώνει και να ξαναπληρώνει, για να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα έργα, με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων και όχι αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Επίσης η έτσι και αλλιώς δραματική κατάσταση για την μικρομεσαία αγροτιά από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική που υλοποιεί πιστά την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, την άγρια φορολογία, τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ κτλ γίνεται ακόμα πιο δραματική από τις πρόσφατες καταστροφές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες (καλλιέργειες κτλ). Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους πληγέντες αγρότες και επαγγελματίες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης, να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες οικοσκευές με έκτακτη χρηματοδότηση των πληγέντων.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων, να απαλλαγούν από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ και τις άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις προς το Κράτος.
  • Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή και να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα απαραίτητα και αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button