Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου σε βασιλόπιτες μεγάλων και μικρών

Το απόγευμα της 18ης Ιανουαρίου 2023 ο Μητροπολίτης Ιερόθεος Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Ναυπάκτου, όπου ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα για τα μέλη του.

Μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας ευχήθηκε κατάλληλα στους παρευρισκόμενους και επισήμανε ότι τα χρόνια που περνούν δεν μας βαραίνουν, αλλά μάλλον μας ελαφρύνουν. Η ωριμότητα, η σύνεση, η πείρα μας κάνουν πιο ανάλαφρους, πιο ήρεμους και γι’ αυτό ωφέλιμους για τα παιδιά και τα εγγόνια. Φέροντας ως παράδειγμα την γιαγιά του Μ. Βασιλείου Μακρίνα, είπε ότι η προσφορά των παππούδων και των γιαγιάδων στα εγγόνια τους είναι πολύτιμη για την κοινωνία και την Εκκλησία. Κατέληξε ευχόμενος να συνεχίσουν την προσφορά στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.


ierotheos vasilopites (2)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ Βασίλειος Γκίζας και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το ΚΑΠΗ Ναυπάκτου κ. Ντίνος Τσουκαλάς. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μουσική από ορχήστρα που έχει συγκροτηθεί από τα μέλη του ΚΑΠΗ.

Την Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης Ιερόθεος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στον 2ο Γενικό Λύκειο της Ναυπάκτου, μετά από προσκλήσεις των διευθυντών τους κυρίων Νικολάου Φούντα και Πέτρου Πιτσιάκκα.

ierotheos vasilopites (3)

Η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ήταν ανταπόδοση της επισκέψεως που είχε δεχθεί από αντιπροσωπεία των μαθητών του για να του ψάλλουν τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Τα παιδιά πλαισίωσαν την ευλογία της Βασιλόπιτας με μια μικρή εκδήλωση που είχαν ετοιμάσει με αναφορά στους Τρεις Ιεράρχες και ιδιαίτερα στον Μέγα Βασίλειο. Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την εκδήλωση των μαθητών αναφέρθηκε στα παιδικά χρόνια του Μεγάλου Βασιλείου και ιδιαίτερα στην διαπαιδαγώγηση που δέχτηκε από την γιαγιά του Μακρινά και τον πατέρα του. Επίσης ευχήθηκε κατάλληλα στα παιδιά και στους διδάσκοντες.

Τα παιδιά παρακολούθησαν υποδειγματικά τους συμμαθητές τους και τον λόγο του Σεβασμιωτάτου. Επίσης ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε δώρα από τον Σύλλογο διδασκόντων και από τον Σύλλογο γονέων του σχολείου.

ierotheos vasilopites (4)

Στο 2ο Γενικό Λύκειο ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα στο κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου, παρουσία του Δημάρχου Ναυπακτίας κ. Βασιλείου Γκίζα, των καθηγητών και όλων των μαθητών του Σχολείου.

Μετά την ευλογία της Βασιλόπιτας και με αφορμή την σύνδεσή της με τον Μ. Βασίλειο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις σπουδές του Μ. Βασιλείου στην Καισάρεια, κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στην Αθήνα. Επισήμανε, ότι στην Κωνσταντινούπολη μαθήτευσε στον σοφιστή Λιβάνιο και στην Αθήνα ήλθε σε επαφή με τις τέσσερεις φιλοσοφικές σχολές που υπήρχαν τότε στην Αθήνα, μαζί με τις σχολές ρητορικής. Τότε η φιλοσοφία δεν χωριζόταν από την επιστήμη, γι’ αυτό ο Μ. Βασίλειος σπούδασε όλες τις τότε γνωστές επιστήμες. Έχει επισημανθεί ότι, στις μετέπειτα συγγραφές του φαίνεται μια επίδραση της στωικής φιλοσοφίας, η οποία ήταν αντίθετη με τον ηδονισμό των Επικουρίων.

Έκανε αυτές τις αναφορές ο Σεβασμιώτατος για να πη ότι στις μέρες μας επικρατεί ο μετανεωτερικός άνθρωπος με τα τρία γνωρίσματά του, ήτοι την αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας, την κατάρρευση της λογικής τάξης και την απώλεια του αναγνωρίσιμου, που σημαίνει ότι όλα είναι σχετικά, δεν υπάρχουν σταθερές βάσεις, οπότε δεν υπάρχει και δυνατότητα διαλόγου.

Ευχήθηκε στα παιδιά να αποκτήσουν σταθερές αξίες στην ζωή τους και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της λογικής, του συναισθήματος και της πίστης στο Θεό.

ierotheos vasilopites (5)

ierotheos vasilopites (6)

ierotheos vasilopites (7)

Περισσότερες εικόνες εδώ.

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button