Ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθητής της Γ’ Γυμνασίου έγινε θέμα στον Guardian – Τι λέει για την εμπειρία του
Αφιέρωμα του Guardian στον Βασίλη Παναγιωταρόπουλο, τον μεγαλύτερο Έλληνα μαθητή της Γ' Γυμνασίου
Τον Βασίλη Παναγιωταρόπουλο τον μάθαμε στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ως τον μεγαλύτερο μαθητή της Γ’ Γυμνασίου που ήταν, επίσης, σημαιοφόρος στην παρέλαση με το 2ο Εσπερινό Λύκειο Αθηνών.
Ο Guardian το πήγε ένα βήμα παρακάτω και έκανε αφιέρωμα στη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία.
«Ό,τι μαθαίνω είναι ενδιαφέρον», είπε ο Βασίλης Παναγιωταρόπουλος. «Το να βρίσκομαι εδώ ανοίγει το μυαλό», συνέχισε ο 80χρονος μαθητής στο βρετανικό μέσο ενημέρωσης, εξηγώντας το πώς βρέθηκε στο σχολείο.
Η ζωή του Βασίλη Παναγιωταρόπουλου στο σχολείο
Είναι 07:45 το απόγευμα. Το κουδούνι έχει χτυπήσει σε μια άλλη τάξη και ο κόσμος της κλασικής Ελλάδας γνέφει προς τον συνταξιούχο που έχει απλώσει τακτοποιημένα τη μολυβοθήκη και τα βιβλία του σε ένα μικροσκοπικό ξύλινο θρανίο, γράφει ο Guardian.
Με το σκούρο κοστούμι του και τα γυαλισμένα παπούτσια του, ο Παναγιωταρόπουλος όχι μόνο είναι μια κομψή φιγούρα σε μια αίθουσα της οποίας ο πίσω τοίχος είναι ζωγραφισμένος με γκράφιτι, αλλά είναι μακράν ο γηραιότερος μαθητής που παρακολουθεί το δεύτερο νυχτερινό σχολείο του κέντρου της Αθήνας. Τουλάχιστον οι μισοί από τους συμφοιτητές του έχουν την ηλικία των εγγονιών του.
Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από την τελευταία φορά που ο οκταετής, με τα γυαλιστερά μάτια, πήγε σχολείο.
«Έφυγα σε ηλικία 12 ετών για να βοηθήσω τον πατέρα μου στα χωράφια», λέει αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια σε ένα χωριό της Πελοποννήσου. «Αλλά στο μυαλό και στην ψυχή μου είχα πάντα τη λαχτάρα να επιστρέψω. Είναι μια επιθυμία που δεν έφυγε ποτέ», προσθέτει.
Όταν έκλεισε τα 80, ο πρώην ιδιοκτήτης ταβέρνας είπε στη σύζυγό του, Μαρία, συνταξιούχο ράφτρα, ότι θα έκανε επιτέλους πράξη αυτή την επιθυμία του. Μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες εργασίας ως σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου («μια σκληρή δουλειά, μια σκληρή ζωή») στην ελληνική πρωτεύουσα, πέρασε πέρυσι τις σιδερένιες πύλες του 2ου Εσπερινού Λυκείου Αθηνών, συνεχίζει στο αφιέρωμά του ο Guardian.
Σήμερα είναι εγγεγραμμένος σε μια τάξη που συνήθως παρακολουθεί ένας 15χρονος, μια σκέψη που κάνει το πρόσωπό του να «τσαλακωθεί» προτού ξεσπάσει σε γέλια. «Αχ, να ξαναήμουν 15», λέει. «Πάντα είχα αυτό το όνειρο να γεμίσω με γνώσεις, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα ερχόταν η μέρα που θα το ζούσα πραγματικά».
Η απόφαση του Παναγιωταρόπουλου, που άλλαξε τη ζωή του, έγινε viral, όταν ως σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, βιντεοσκοπήθηκε και παρέλασε υπερήφανα μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που είχαν συγκεντρωθεί κάτω από ένα στέγαστρο μπροστά από το κτίριο να κοιτούν δύο φορές καθώς ο ασπρομάλλης συνταξιούχος, πλαισιωμένος από δύο μαθήτριες, περνούσε, προσθέτει ο Guardian.
«Του δόθηκε η σημαία επειδή ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης» λέει η Ευαγγελία Πατεράκη, διευθύντρια του σχολείου. «Είναι εξαιρετικά επιμελής και προσφέρει τόσα πολλά στους άλλους μαθητές».
«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που δεν είχαν την ίδια ευκαιρία, που έπρεπε να εργαστούν, να επιστρέφουν στο σχολείο. Και είναι επίσης ένα μάθημα. Πήγα και σπούδασα στο εξωτερικό, τα παιδιά μου πήγαν στο πανεπιστήμιο και βρήκαν καλές δουλειές. Θεωρείς αυτά τα πράγματα δεδομένα μέχρι να συναντήσεις εκείνους που δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες» συνέχισε η διευθύντρια του σχολείου.
Ο Παναγιωταρόπουλος, πατέρας δύο κοριτσιών που πήγαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο, λέει ότι «ανυπομονεί» να αποφοιτήσει από τη Δευτεροβάθμια τον Ιούνιο.
«Τα αγαπημένα μου μαθήματα είναι τα αρχαία και τα μαθηματικά», λέει. «Υπάρχουν πράγματα, γεγονότα που έχουν μπερδευτεί λίγο στο μυαλό μου. Για παράδειγμα, δεν ήμουν σίγουρος, πριν, πότε ξεκίνησε ή τελείωσε η βυζαντινή αυτοκρατορία. Είναι τόσο υπέροχο να έχω απαντήσεις».