Ο μαγευτικός βύθος των Εχινάδων με τον φακό του Λάμπρου Χαρέλου

Στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Λευκάδας, της Ιθάκης και των ακτών της Ακαρνανίας, στο εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου, βρίσκεται το μικρονησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων.
23 συνολικά νησίδες χωρισμένες σε δύο ομάδες, τις Βόρειες Εχινάδες (Μόδι, Άπασα, Σωρός, Γκραβάρης, Σκόπελος, Ξεροπούλα, Ποντικός, Προβάτι, Τσακαλονήσι, Μπιστρός, Καρλονήσι, Έξω Πέτρα, Φίλιππος, Λαμπρινό, Πράσσο, Σοφιά, Δραγονέρα, Καλόγερος, Πεταλάς) και τις Νότιες Εχινάδες (Οξειά, Μακροπούλα, Μάκρη και Βρομώνας).
Το εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου είναι σημαντικός χώρος για την προστασία των κητωδών και ιδιαίτερα του κοινού δελφινιού, των λιβαδιών ποσειδωνίας και της πίνας. Περίπου το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας ζει και αναπαράγεται στο Ιόνιο. Αρκετά άτομα αυτού του πληθυσμού επισκέπτονται το εσωτερικό αρχιπέλαγος για να τραφούν ή βρίσκουν καταφύγιο σε θαλασσινές σπηλιές. Στη θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων τακτική είναι επίσης και η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
Η παρουσία όλων αυτών των νησίδων δημιουργεί ένα πολυποίκιλο υποθαλάσσιο περιβάλλον όπου ασκείται έντονη αλιευτική δραστηριότητα. Σημαντικός είναι ο αριθμός των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή λόγω της ποιότητας των υδάτων και κυρίως της εύκολης πρόσβασης και σύνδεσης με αστικά κέντρα.
Ο βύθος των Εχιναδων, είναι πραγματικά μαγευτικός και οι υποβρύχιες φωτογραφίες του δύτη και εθελοντή Λάμπρου Χαρέλου, που λήφθησαν σε βάθος από 3 έως 20 μέτρα, είναι η καλύτερη απόδειξη του υποβρύχιου αυτού πλούτου και της σημασίας που έχει η προστασία του.
Με πληροφορίες από το λεύκωμα «Εχινάδες νήσοι από το μύθο στην πραγματικότητα» της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας