sliderΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ο Λ. Αυγενάκης στο Αγρίνιο: «Ζητούμενα ο διάλογος με τους αγρότες και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση» (φωτο-video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη με παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Κώστας Καραγκούνης και Θανάσης Παπαθανάσης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο Κωνσταντίνος Ναστούλης, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου (εκ μέρους του Προέδρου του Επιμελητηρίου) ο Βασίλης Φωτάκης, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο Γεώργιος Σακκαρέλης, Πρόεδρος ΔΕΕΠ ΝΔ Αιτωλ/νιας και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Στρατάκος.


Ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Στρατάκος απαρίθμησε τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση και οικονομική ελάφρυνση των αγροτών το προηγούμενο διάστημα. Στάθηκε δε ιδιαίτερα -μεταξύ άλλων- στην απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ελιά Καλαμών.

Νωρίτερα και κατά την άφιξή του στο Επιμελητήριο, ο υπουργός τόνισε σε δηλώσεις του, πως η επίσκεψη του έχει μια ξεχωριστή σημασία μιας και συμπίπτει με την έναρξη της την πρώτης φάσης της διαβούλευσης του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ:

Από μεριάς του ο Λευτέρης Αυγενάκης ξεκινησε την παρέμβαση του αναφερόμενος ξανά  στη δημόσια διαβούλευση για τον νέο ΕΛΓΑ που όπως είπε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ιχθυοκαλλιέργειες, θερμοκήπια, ζωική παραγωγή-τελειώνουν οι εξαιρέσεις, βλέπε Θεσσαλία, κατάργηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης, προβλέπεται μείωση συντελεστών ασφάλισης για τους νέους αγρότες μεταξύ άλλων.

«Προσπαθούμε για μια ολιστική προσέγγιση του νέου ΕΛΓΑ που θελουμε να δημιουργήσουμε, με δυνατότητα ψηφιοποίησής του. Από την ώρα που θα υπογράψουμε με τον ανάδοχο σε δεκαοκτώ μήνες θα ολοκληρωθεί. Οι εκτιμητές θα προσέρχονται σε κάθε χωράφι με τάμπλετ, με συντεταγμένες και όλα τα δεδομένα. Θα υπάρχει διαφάνεια, ταχύτητα και ευελιξία. Θα ξέρετε άμεσα το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβετε. Αναπτύσσουμε παράλληλα το αγροτικό 112. Να λαμβάνετε επί τόπου μήνυμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε την πληροφορία και να προλαμβάνουμε καταστάσεις», τόνισε ο υπουργός

Ακολούθως ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια: «Στόχος μέχρι τέλος του χρόνου να έχουμε αγροτικά τμήματα και στα 59 της χώρας. Χτίζουμε παράλληλα το μητρώο κατ’ επάγγελμα αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ένα πλήρες μητρώο με δεδομένα που πρέπει να γνωρίζει η περιφέρεια και το υπουργείο. Δημιουργείται αίσθηση νοικοκυροσύνης, ακόμη και για την κατανομή χρηματοδοτήσεων. Η Αιτωλοακαρνανία είναι από τις περιοχές που έχουν μεγάλη απορρόφηση, έχει κεντρικό ρόλο. Να αναλογιστεί κανείς πότε άνοιξε το ΟΣΔΕ, ποτέ ξεκίνησαν οι έλεγχοι στα 2.800 ΑΦΜ που είχαν «παγώσει» και δεν λάμβαναν επιδοτήσεις, να αναλογιστεί κανείς ότι ξεμπλοκάραν 8.000 ΑΦΜ που μπλόκαραν μετά από ανώνυμες καταγγελίες, ένα παιχνιδάκι προηγούμενων κυβερνώντων, χωρίς να υπάρχουν επιλήψιμα στοιχεία. Θα συνεχίσουμε το έργο μας», σημείωσε ο υπουργός.

Μέχρι τέλος χρόνου είπε ακόμη, θα έχουν καταβληθεί ποσά ενισχύσεων 2,2 δις ευρώ, ενώ απάντησε στις έντονες επικρίσεις που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Ανδρουλάκης για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ μου ζήτησε να παραιτηθώ. Αυτό είναι κάτι εντελώς άστοχο. Δεν μπαίνει σε επιτροπεία ο οργανισμός από την κοινότητα. Τι σημαίνει η άρση διαπιστεύσεως; Όχι άρση που αφορά τον Οργανισμό αλλά ορισμένων υπηρεσιών που δεν λειτουργούν ορθά. Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων, τέλεια και παύλα».

Για τα αιτήματα των αγροτών , που οδήγησαν τις προσφατες κινητοποιήσεις ο κ. Αυγενάκης ειπε η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο, η μείωση του κόστους παραγωγής, το αγροτικό ρεύμα, έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, οι αλλαγές στην ΚΑΠ, είναι ζητήματα για τα οποία το Υπουργείο προχώρησε σε σε ενέργειες που έχουν φέρει αποτελέσματα. Η διαδικασία των ελέγχων είναι πολύ πιο απλοποιημένη, συμπλήρωσε.

Κατέληξε ακόμη στην παρέμβαση του: «Υπάρχουν ακόμα τρία ζωτικά ζητήματα που θέλουμε να επιλύσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτον απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων. Δεύτερον το 2% των χρημάτων που έρχεται σε κάθε χώρα της Ε.Ε να μπορεί να αξιοποιείται σε περιπτώσεις όπως ο Ντάνιελ. Άμεση ρευστότητα δηλαδή. Τρίτον, με ισχυρό σύμμαχο την Γαλλία, είναι ποσά που διαμένουν αδιάθετα από τον Πυλώνα 2 να μεταφέρονται στον Πυλώνα 1 για επιδοτήσεις και ενίσχυση των αγροτών. Η κυβέρνηση είναι και θα είναι στο πλευρό των αγροτών. Έχω περπατήσει όλη την Ελλάδα και έχω γνώση και άποψη».

Αξιοσημείωτη ήταν στη συνέχεια η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη που ζήτησε να σταθεί ο κ. Αυγενάκης στο πλευρό της ΠΔΕ για την εφαρμογή του σχεδίου της ενεργειακής της κοινότητας που βρίσκεται πιο μπροστά από το «πρόγραμμα Απόλλων».

avgenakis agrinio1

Εκτενέστερα, σημαντικά σημεία των όσων ανέπτυξε ο Λευτέρης Αυγενάκης:

Όπως ανέφερε ο υπουργός η πρώτη φάση διαβούλευσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Οι προτάσεις και τα σχόλια της πρώτης φάσης διαβούλευσης θα ενσωματωθούν και το σχέδιο θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η Διαβούλευση όπως σημείωσε θα συνεχισθεί πριν έλθει ως νομοσχέδιο στη Βουλή.

«Σας καλώ να μετάσχετε στη διαβούλευση, ώστε να το κάνουμε σωστά. Να συμμετάσχετε στη διαμόρφωση μιας νέας εποχής για έναν σύγχρονο και πιο δίκαιο ΕΛΓΑ», είπε προς τους αγρότες ο ΥΠΑΑΤ

Στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ έχουμε δημοσιεύσει τους στόχους που θέλουμε να υπηρετήσουμε με την αλλαγή του κανονισμού. Είναι οι εξής:

 • Οικονομική και λειτουργική εξυγίανση και βιωσιμότητα
 • Ψηφιοποίηση και πιστοποίηση των εκτιμητικών διαδικασιών
 • Προσαρμογή στην κλιματική κρίση και σε νέα ζημιογόνα αίτια με νέα προγράμματα καλύψεων
 • Επιτάχυνση της εκτιμητικής διαδικασίας και της καταβολής των αποζημιώσεων
 • Ασφαλιστικός εκσυγχρονισμός με κάλυψη ιχθυοκαλλιεργειών, των θερμοκηπίων (σε επίπεδο εγκαταστάσεων) και ζωικής παραγωγής (αναφορικά με την πτηνοτροφία και την χοιροτροφία)
 • Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζημίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίμησης της ζημιάς
 • Τροποποίηση του ανώτατου ποσού αποζημίωσης και κατάργηση του στην περίπτωση «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
 • Κατάργηση της δυνατότητας επιλογής από τους ασφαλισμένους, αύξησης ή μείωσης των ασφαλίστρων κατά 20%
 • Μείωση της αποζημίωσης στην περίπτωση συνεχόμενων ζημιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.
 • Μείωση συντελεστών ασφάλισης για μια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς
 • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών μέσων προστασίας

Κανείς ανασφάλιστος

Ο νέος κανονισμός, όπως είπε, περιλαμβάνει εκτός των άλλων καλλιέργειες όπως τα θερμοκήπια, η ανθοκομία, οι αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια, χοιροτροφία και άλλοι τομείς παραγωγής που μέχρι σήμερα δεν καλύπτοντο.

Προχωράει η  ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ. Ο κάθε εκτιμητής με το ταμπλετ θα μπορεί να βγάζει επί τόπου την εκτίμηση για τη ζημιά. Στόχος μας η διαφάνεια, η ταχύτητα και ο παραγωγός θα ξέρει επί τόπου τι δικαιούται.

Παράλληλα θα τεθεί σε ισχύ σύντομα η λειτουργία του αγροτικού 112 με στόχο την περαιτέρω προστασία των παραγωγών από την κλιματική κρίση

Ενίσχυση του συνεργατισμού

Προχωρούμε στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Στόχος να εισέλθουν οι αγρότες στο επιχειρείν. Χτίζουμε το Μητρώο Αγροτών που θα βοηθήσει και στην καλύτερη κατανομή χρηματοδοτήσεων προς τους αγρότες ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για την εφαρμογή πιο στοχευμένων προγραμμάτων. «Πρέπει σε αυτή τη φάση να μετρηθούμε και να οργανωθούμε και σε δεύτερη φάση, εφόσον είναι εφικτό, προχωράμε με ασφάλεια στην ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων», είπε.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν σε συνεργατικά σχήματα και σημείωσε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ προχωρεί στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους συνεταιρισμούς και σύντομα θα καταθέσει προτάσεις για περαιτέρω αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό των συνεταιρισμών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι ο διπλασιασμός μέχρι το τέλος του έτους των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο οκτώ.

Σύσκεψη για μείωση του κόστους παραγωγής

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι στόχος είναι η εξυγίανσή του και λειτουργία του με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί σε εποπτεία ο Οργανισμός αλλά ορισμένες υπηρεσίες, για τις οποίες την εποπτεία ανετέθη από0 την ΕΕ στο ΥΠΑΑΤ. Με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η καταβολή ενισχύσεων σε κανέναν αγρότη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αιτήματα των αγροτών που είχαν τεθεί στις τελευταίες κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί και αναφέρθηκε στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη το απόγευμα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του και τη συμμετοχή του αρμοδίου υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, αλλά και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπου θα αναζητηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των αγροτών στον συγκεκριμένο τομέα.

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

Η ΚΑΠ έτσι όπως διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία των Πρασίνων των σοσιαλιστών και  της Αριστεράς, είναι επιθετική προς τους αγρότες . Το ΕΛΚ πιστεύει στην ομαλή πράσινη μετάβαση και στη συνεργασία αγροτικής παραγωγής και περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας διαφωνία με δυνάμεις που συμμάχησαν για το σκοπό αυτό. Ως ΕΛΚ έχουμε διαφορετική άποψη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί, όπως η εξαίρεση  από αγρανάπαυση 1,5 εκατ. στρεμμάτων και στην εξαίρεση από ελέγχους καλλιεργειών κάτω από 100 στρέμματα, αλλά και στις προτεραιότητες που έχει θέσει το ΥΠΑΑΤ για:

 • δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα,
 • Περιορισμό και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων
 • Δυνατότητα μεταφοράς από πυλώνα σε πυλώνα πόρων που μένουν ανεκμετάλλευτοι.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι το αποτύπωμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα κάνει τη ζωή όλων των πολιτών της ΕΕ και ιδιαίτερα των αγροτών, πιο εύκολη. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο λειτουργική, πιο δυναμική, πιο ευέλικτη, για να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά  προς όφελος των αγροτών μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ότι θα ήταν άδικο και παράλογο να χαθούν από τις τσέπες των αγροτών 450 εκατ. ευρώ, αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάρτηση των χαρτών.

Καταβολές στην Αιτωλοακαρνανία

Τόνισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους στον πρωτογενή τομέα από ΚΑΠ και ΠΑΑ θα καταβληθούν περί τα 2,2 δις ευρώ.

Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι έχουν ήδη καταβληθεί:

 • Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» – Σχέδια Βελτίωσης

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 23,9 εκ. €

 • Δράση 4.2.1 για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 12,2 εκ. €

 • Μέτρο 6.1 «Νέοι Γεωργοί»

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 50,8 εκ. €

 • Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης (LEADER)

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 34,8 εκ. €

 • Μέτρο 11 – Βιολογική Γεωργία

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 150,6 εκ. €

 • Μέτρο 13 – Εξισωτική Αποζημίωση

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 94,9 εκ. €

 • Μέτρο 2 – Παροχή συμβουλών

Συνολικός Προϋπολογισμός 3,95 εκ. €

 • Σε εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτική οδοποιία 9,8 εκατ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (πριν το Πάσχα): 29,3 εκ. €

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΛΓΑ 2023-2024

 • Πληρωμές ΕΛΓΑ 2023: 8,2 εκ. €
 • Πληρωμές ΕΛΓΑ 2024: 2,8 εκ. €
 • Πληρωμές Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης (ΚΟΕ) 2023: 932 €

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε ότι το 35% του ΑΕΠ προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε «είμαστε εδώ, για να σας μεταφέρουμε την εικόνα ότι έχουν γίνει πολλά αλλά και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί εθνικό στόχο που οφείλουμε να επιτύχουμε»

avgenakis epimel (1)

avgenakis epimel (10)

avgenakis epimel (2)

avgenakis epimel (3)

avgenakis epimel (4)

avgenakis epimel (5)

avgenakis epimel (6)

avgenakis epimel (7)

avgenakis epimel (8)

avgenakis epimel (9)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button