ΕξελίξειςΠολιτική

O Γ. Βαρεμένος για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη "μικρή ΔΕΗ"

po-baremenos«Είμαστε ενάντια στο τυφλό κλείσιμο μονάδων και υπέρ της παραγωγικής απασχόλησης των εργαζομένων, μακριά από πρακτικές που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο», δήλωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής επί των διατάξεων που αφορούν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το προσωπικό τους. Υπογράμμισε, δε, την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης και την άρνηση της αναπληρώτριας υπουργού Φ. Γεννηματά να θέσει υπόψη του Κοινοβουλίου έγγραφα που ήδη γνωρίζουν και έχουν επεξεργαστεί οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας.

Είπε, συγκεκριμένα, ο βουλευτής για το θέμα αυτό:


«Κυρία υπουργέ, με όλους τους τρόπους, ακόμη και με προσωπική επαφή μαζί σας, σας ζητήσαμε να μας φέρετε ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Τουτέστιν, αυτοί θα βγουν στη διαθεσιμότητα από κει, γι’ αυτό τον λόγο. Ή θα πάνε εκεί, επειδή υπηρετείται ο σκοπός της παραγωγικής ανασυγκρότησης των ΕΑΣ. Σας ζητήσαμε τα ακόλουθα έγγραφα -σας θυμίζω: το σχέδιο αναδιάρθρωσης, το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στην τρόικα, το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Eurogroup τον Δεκέμβριο του 2013 και τη μελέτη βιωσιμότητας. Δεν μας τα δίνατε, δεν μας τα δώσατε, τα δώσατε στους κοινοτικούς. Ρωτάμε: γιατί; Διά ζώσης μας είπατε να έρθουμε στο υπουργείο να τα δούμε. Δεν είναι υποτιμητικό αυτό για εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου; Δεν μας έχετε εμπιστοσύνη ως εκπροσώπους του ελληνικού λαού; Και μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους της τρόικα, σε οποιονδήποτε κοινοτικό;

Εμείς θέλουμε να σας διευκρινίσουμε ότι είμαστε ενάντια στο τυφλό κλείσιμο μονάδων με εμπεριστατωμένη την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, είμαστε υπέρ της παραγωγικής απασχόλησης των εργαζομένων μακριά από πρακτικές που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησαν τα ΕΑΣ στο σημερινό αδιέξοδο, και χωρίς καμιά διάθεση εκμετάλλευσης πολιτικής. Δεν διορίζαμε εμείς οδοντίατρους στις διοικήσεις των ΕΑΣ, ούτε διαμορφώσαμε εμείς τη σχέση διοικητικών και παραγωγικών εργαζομένων. Και να σας πω γιατί φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση; Κάποιες δεκαετίες δίναμε «κίνητρα» και είχαμε τα λεγόμενα «ψυγεία»: ερχόταν η ΝΔ, κάποιοι εργαζόμενοι έμπαιναν στο «ψυγείο» -πληρωνόντουσαν βέβαια. Ερχόταν το ΠΑΣΟΚ, κάποιοι άλλοι αντιστοίχως έμπαιναν στο «ψυγείο»…

Για ποιο σκοπό τα λέω όλα αυτά; Τα λέω, γιατί δεν θέλουμε μια εμβαλωματική λύση. Θέλουμε αντιμετώπιση του προβλήματος τώρα γιατί, όσο το αφήνουμε, τόσο κακοφορμίζει, κι εμείς δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που να μην είναι αντιμετωπίσιμες. Γι’ αυτό, ακριβώς, και σας κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις, μακριά από λαϊκισμό και πρακτικές του παρελθόντος».

Παρέμβαση για τη “μικρή ΔΕΗ”

Όταν μιλάμε για δημόσια αγαθά, τα συμφέροντα και οι επιδιώξεις του ιδιώτη επιχειρηματία είναι ασύμβατα με το δημόσιο συμφέρον, τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στη συνεδρίαση του θερινού τμήματος της Βουλής για τη διάσπαση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Επιμένοντας στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος, την οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ορισμένοι στη συμπολίτευση αδυνατούν να συλλάβουν», επικαλέσθηκε το παράδειγμα του νερού: Ο ιδιώτης επιχειρηματίας, είπε, «θα ευχόταν ή και θα έκανε το παν, όταν βγαίνω από το σπίτι, να αφήνω τη βρύση ανοιχτή να τρέχει -και, ει δυνατόν, όλες τις βρύσες. Πώς, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε το δημόσιο αγαθό; Δεν χρειαζόμαστε εξοικονόμηση του νερού; Δεν χρειάζεται να αποτρέψουμε τη σπατάλη, που είναι μια πραγματικότητα όχι μόνο στην οικιακή κατανάλωση αλλά και στην άρδευση;».

Αντιμετωπίζοντας από το πρίσμα αυτό το θέμα της ενέργειας ως δημόσιου αγαθού που δεν μπορεί να υπηρετηθεί από ιδιωτικά συμφέροντα, ο βουλευτής διερωτήθηκε: «Δεν έχει ανάγκη η χώρα από καθαρή και, κατά το δυνατόν, φθηνή ενέργεια; Δεν έχει ανάγκη η χώρα από εξοικονόμηση ενέργειας; Δεν έχει ανάγκη από ενεργειακή στρατηγική; Δεν έχει ανάγκη από παράλληλες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με εισδοχή στο παιχνίδι και των δήμων και συνεταιρισμών και άλλων αποκεντρωμένων μορφών, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες;».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, ο Γ. Βαρεμένος αναφέρθηκε στην επιστράτευση των απεργών ως πρακτική που και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στο παρελθόν χαρακτήριζε ως δικτατορική, και έθεσε το ερώτημα «ως πού μπορεί να φτάσει η σημερινή πορεία». «Απ’ ό,τι φαίνεται», είπε, «έχει γίνει μια συγκεκριμένη επιλογή: ‘’εμείς θα τα δώσουμε αν όχι όλα, όσα προλάβουμε, κι εσείς (απευθυνόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ) ελάτε να τα πάρετε’’. Αλλά υπάρχει και κάτι πιο προωθημένο: Ωθούν την κατάσταση σε μια οριακή διαχειρισιμότητα, προκειμένου να προετοιμάσουν, ονειρευόμενοι, την επάνοδό τους μετά από ένα διάλειμμα. Και τα όνειρα αυτά περιλαμβάνουν τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης από μια ομάδα εγωιστικών συμφερόντων, τα οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν ποτέ εθνική αυτονομία».

«Αλλά», κατέληξε ο Γ. Βαρεμένος, «όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα, θεωρούν άραγε ότι εμείς είμαστε οι χρήσιμοι ηλίθιοι που θα τους στρώσουμε τον δρόμο αυτόν;».

 

 

 

 

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button