Γεγονότα

Ο Φορέας Διαχειρισης για το φυτοπλαγκτόν στο Αιτωλικό

koi-aitoliko-fykia
Σε ανακοίνωση του ο Φ/Δ της λιμνοθάλασσας, αναφέρεται στην έντονη ανάπτυξη φυτοπλαγκτού στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, καθώς και στις ενέργειες που έχει προβεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτάσεις που ουσιαστικά, έχουν παραμείνει στα χαρτιά”Εδώ και χρόνια, την περίοδο της άνοιξης, παρατηρείται στην περιοχή του Αιτωλικού έντονη ανάπτυξη φυτοπλαγκτονικών οργανισμών, που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια νερού στην περιοχή της Νίδοβας. Η άνθιση αυτή είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων: χαμηλή ροή νερού, υψηλές θερμοκρασίες/ηλιοφάνεια, οργανικά προερχόμενα όχι μόνο ή κυρίως από το βιολογικό καθαρισμό (απόβλητα διαφόρων προελεύσεων που διατίθενται στη λιμνοθάλασσα μέσω των αποστραγγιστικών τάφρων).

Ο Φορέας Διαχείρισης έχει χρηματοδοτήσει μελέτη για την ωρίμανση έργων που διευκολύνουν την κυκλοφορία των νερών (άρση αναχωμάτων, διάνοιξη υφαλαυλάκων κλπ.) και τη διαχείριση εκροών του βιολογικού καθαρισμού Αιτωλικού.


Η προαναφερθείσα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης με κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), έχει ολοκληρωθεί ήδη από το 2011 και είναι στη διάθεση των αρμοδίων αρχών (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου). Τον Μάρτιο 2013 μάλιστα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης, του ΥΠΕΚΑ και της Διαχειριστικής Υπηρεσίας ΕΠΠΕΡΑΑ με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο της άρσης του αναχώματος από τον Πόρο έως το Κατράκειο, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι, μετά από μελέτες των υπηρεσιών της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2006, είχε ενταχθεί προς χρηματοδότησης και απεντάχθηκε λόγω αντιδράσεων από κάποιους κατοίκους του Αιτωλικού, με το χαρακτηριστικό επιχείρημα «θέλουμε και εμείς την Τουρλίδα μας». (Παραθέτουμε σχετικά έγγραφα).

Τέλος, θα πρέπει να εκφράσουμε την έκπληξή μας για επικριτικό σχόλιο που αφορά στη δράση του Φορέα Διαχείρισης και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τον καθηγητή κ. Ι. Λεονάρδο ο οποίος γράφει «……….. Ο Φορέας Διαχείρισης που βρίσκεται ακριβώς μπροστά και είναι στην αρμοδιότητά του, οι τοπικές αρχές που το βλέπουν για πολλά χρόνια και κλείνουν τα μάτια, θα μπορούσαν να είχαν ασχοληθεί. Κρίμα, υπάρχουν λύσεις.»

Επισημαίνουμε ότι, αναφορές για τα συγκεκριμένα έργα και τα προβλήματα που στοχεύουν να αντιμετωπίσουν, πέρα από σχετική αρθρογραφία, υπάρχουν και στον ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης ενώ, πολύ πρόσφατα, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ημερίδα που οργάνωσε ο Φορέας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων έργων, της σκοπιμότητάς τους και της αναγκαιότητας άμεσης υλοποίησής τους.

Δικαιολογούνται οι πολίτες γενικά να μην είναι ενημερωμένοι για τα παραπάνω, ένας καθηγητής πανεπιστημίου όμως; Είναι απορίας άξιο πως, ως μη όφειλε, πριν την διατύπωση απόψεων και κριτικής, δεν αναζήτησε την πληροφόρηση, η οποία θα μπορούσε να παρασχεθεί πολύ απλά και μέσω τηλεφώνου.”

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button