Δυτική ΕλλάδαΕκκλησίαΡοή Ειδήσεων

Ο εορτασμός της «Παναγίας της Γρίπης» στα Καλύβια

Με θρησκευτική κατάνυξη, εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων, με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας, η ανάμνηση του θαύματος της Παναγίας της Προυσιώτισσας ή «Παναγίας της Γρίπης», όταν το 1918 «έσωσε» τους κατοίκους από την θανατηφόρα πανδημία της γρίπης.

Το θαύμα της Μεγαλόχαρης, εορτάζεται από τους κατοίκους με πάνδημη συμμετοχή, κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, όπου τελούνται οι ιερές ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού και του Αγιασμού, αλλά και η Θεία Λειτουργία και η λιτανεία με τις παρακλήσεις προς την Αγιότητά Της, που τελούνται στον προαύλιο χώρο του ναού.


Το πρωί στην εκκλησία διαβάζεται κατά τον Όρθρο το κάτωθι: «Τη Αυτή ημέρα ανάμνησης του θαύματος της Υπεραγίας Θεοτόκου την αφειχθείσα κατά την 2α Νοεμβρίου 1918 και καταπαύσας την φοβεράν και θανατηφόραν νόσο της γρίπης».

Ἀπολυτίκιον Παναγιάς τῆς Προυσιωτίσσης (Ἦχος α´)

«Τῆς Ἑλλάδος ἁπάσης Σύ προΐστασαι πρόμαχος καί τερατουργός ἐξαισίων τῇ ἐκ Προύσσης εἰκόνι Σου, Πανάχραντε Παρθένε Μαριάμ καί γάρ φωτίζεις ἐν τάχει τούς τυφλούς δεινούς τε ἀπελαύνεις δαίμονας· καί παραλύτους δέ συσφίγγεις, Ἀγαθή, κρημνῶν τε σῴζεις καί πάσης βλάβης τούς Σοί προσφεύγοντας. Δόξα τῷ Σῷ ἀσπόρῳ τοκετῷ, δόξα τῷ Σέ θαυμαστώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διά Σοῦ τοιαῦτα θαύματα».

litaneia panagias tis gripis kalyvia 18
Η θαυματουργή εικόνα, συνοδεία χιλιάδων πιστών είχε μεταφερθεί από την ομώνυμη Μονή Προυσού, στο Αγρίνιο, και μετά από λίγες ημέρες κατέφθασε με όλες τις πρέπουσες τιμές, στα Καλύβια, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι ακολούθησαν την λιτάνευση στους δρόμους του χωριού και προσκύνησαν την Θεία Χάρη της!

Στο τέλος έξω από την εκκλησία οι πιστοί αφού ασπάζονταν την εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, ακολούθως έπαιρναν την ευλογία από τον ιερέα και στη συνέχεια λάμβαναν αγιασμό σε μικρά δοχεία!

Μοιράσθηκε στους πιστούς αρτοκλασία, ενώ ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων πρόσφερε γλυκίσματα στους παρευρισκόμενους.

litaneia panagias tis gripis kalyvia 2

litaneia panagias tis gripis kalyvia 4

litaneia panagias tis gripis kalyvia 3

litaneia panagias tis gripis kalyvia 6

litaneia panagias tis gripis kalyvia 7

litaneia panagias tis gripis kalyvia 9

litaneia panagias tis gripis kalyvia 10

litaneia panagias tis gripis kalyvia 12

litaneia panagias tis gripis kalyvia 15

Πηγή: kalyvia.gr

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button