Αυτοδιοίκηση

Ο Δήμος Θέρμου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής του Λυκείου Θέρμου

epi-thermoΣε ανακοίνωση του ο δήμος Θέρμου, αναφέρεται στις διαδικασίες που έγιναν, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο της κατασκευής του Λυκείου Θέρμου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του όσους συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή.

Με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο της κατασκευής του Λυκείου Θέρμου.

Το έργο, προϋπολογισμού δαπάνης 3.450.000,00 €, αφορά στην κατασκευή νέου κτηρίου για στέγαση του Λυκείου Θέρμου δυναμικότητας 120 μαθητών και περιλαμβάνει αφενός κτιριακές υποδομές συνολικού εμβαδού 2.321,63 €, οι οποίες αναφέρονται σε  ισόγειο, πρώτο όροφο, υπόγειο και στέγαστρο, και αφετέρου σε διαμόρφωση του προαυλείου χώρου με αντίστοιχα γήπεδα αθλοπαιδειών και χώρους πρασίνου. Το κτίριο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο εμβαδού 8.124,99 τ.μ. ιδιοκτησίας του Δήμου Θέρμου.

Το έργο εντάσσεται στις βασικές υποδομές παιδείας του Δήμου Θέρμου, καθότι αναφέρεται στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος της στέγασης των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Θέρμου, το οποίο προέκυψε με πολύ έντονο τρόπο από τους καταστροφικούς σεισμούς του Απριλίου του 2007 που έπληξαν την περιοχή, απόρροια των οποίων υπήρξε η καταστροφή του ιστορικού κτηρίου που στέγαζε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Θέρμου, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να διεξάγονται αναγκαστικά σε λυόμενες αίθουσες καθ’ όλη τη μακρά χρονική περίοδο που μεσολάβησε από τότε.

Με το έργο της κατασκευής του νέου κτηρίου, όπου θα στεγαστεί το Λύκειο Θέρμου – παρότι, είναι αλήθεια, ότι αυτό έρχεται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση – και σε συνέχεια  του πρόσφατα παραδοθέντος έργου της αποκατάστασης του προαναφερόμενου ιστορικού κτηρίου που θα στεγάσει  το Γυμνάσιο, ολοκληρώνονται με τον καλύτερο τρόπο οι απαιτούμενες κτιριακές υποδομές για τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Θέρμου.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Θέρμου, επισημαίνεται ακόμη:

“Η δημοτική αρχή, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα υλοποίησης του εν λόγω έργου, το ενέταξε στις προτεραιότητές της και από τη στιγμή της έναρξης της τρέχουσας δημοτικής περιόδου αποδυθήκαμε σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου με τις απαραίτητες συμπληρωματικές μελέτες και κυρίως να ολοκληρωθούν οι ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες για την εξασφάλιση του συνόλου των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Έτσι καταλήξαμε τελευταία στην έγκριση, στις 29-06-2016, του Αναθεωρημένου Κτηριολογικού Προγράμματος από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ακολούθησε στις 30-06-2016 η υπογραφή της  Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θέρμου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την οποία η Περιφέρεια ορίστηκε Φορέας Υλοποίησης του έργου και ο Δήμος Θέρμου Κύριος του έργου και, τέλος, στις 2-9-2016 υποβλήθηκε ο φάκελος της πρότασης για την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι κατά την αξιολόγηση των φακέλων των σχετικών έργων, οι οποίοι υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω προκήρυξης για ένταξη έργων που αναφέρονται σε σχολικά κτίρια, ο φάκελος του έργου του Λυκείου Θέρμου απέσπασε τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Οφείλουμε εδώ να απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη διαδικασία ωρίμανσης του έργου και συγκρότησης του φακέλου του έργου, τον μηχανικό του Δήμου μας κ. Απόστολο Τσινιά, ο οποίος σήκωσε από την αρχή ένα μεγάλο βάρος στην όλη διαδικασία αλλά και ιδιαίτερα κατά τη συγκρότηση του Φακέλου του έργου για την υποβολή της πρότασης ένταξής του, τους μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας κ. Αναστασία Καραλή, κ. Νικόλαο Μασίκα και κ. Χρήστο Γιαννακόπουλο, όπως και τη Διευθύντρια της εν λόγω υπηρεσίας κ. Ειρήνη Καραθανάση, για την όλη συμβολή τους στην ωρίμανση του έργου και στη διαδικασία συγκρότησης και υποβολής του Φακέλου του έργου για ένταξή του στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα, όπως και τις λοιπές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη διαδικασία προώθησης του έργου.

Τις πιο θερμές ευχαριστίες μας, όμως, οφείλουμε κατά κύριο λόγο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος, εκφράζοντας την πολιτική βούληση της Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου, υιοθέτησε το δίκαιο του αιτήματός μας. Οι ευχαριστίες μας, βέβαια, απευθύνονται και στα στελέχη της Περιφέρειας, τη Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής κ. ΄Αλκηστη Σταθοπούλου και τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κ. Δημήτριο Καραβίδα, για την αμέριστη συμπαράστασή τους σε όλα τα βήματα προώθησης του έργου.

Ομοίως ευχαριστούμε και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνα Σταρακά, που στήριξε έμπρακτα το έργο με την υποστήριξη που παρείχαν οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας για την ολοκλήρωση του φακέλου του έργου και για την υποβολή της πρότασης για ένταξή του στο προαναφερόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και προκαταβολικά την ευχαριστούμε για την υποστήριξη που θα παρέχουν οι υπηρεσίες αυτές στην υλοποίηση του έργου από εδώ και στο εξής.

Τις ευχαριστίες μας απευθύνουμε και στον πρώην Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη, ο οποίος προώθησε με θέρμη το αίτημά μας με κάθε διαθέσιμο μέσο, όπως και στα στελέχη του εν λόγω Υπουργείου κ. Παυσανία Παπαγεωργίου, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, και τον συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Δεληγιάννη, Σύμβουλο του Υπουργού, για τη συμβολή τους στην έγκριση του κτηριολογικού προγράμματος του κτηρίου από τις υπηρεσίες του εν λόγω Υπουργείου.

Τέλος, με την ευκαιρία της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αυτού του σημαντικού για την περιοχή μας έργου η δημοτική αρχή απευθύνει στους δημότες του Δήμου Θέρμου μήνυμα αισιοδοξίας για τον τόπο τους και για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, η οποία μπορεί να διασφαλισθεί παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close