sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Τι λέει το νοσοκομείο Αγρινίου μετά τις καταγγελίες για τις συνθήκες εξέτασης μαθήτριας για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού

Γιατί η διοίκηση του Ιδρύματος "τα βάζει" για άλλη μια φορά με μέσα ενημέρωσης, που απλά κάνουν τη δουλειά τους...

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση του νοσοκομείου Αγρινίου, μετά την καταγγελία μητέρας σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθενούς κόρης της, για την οποία εξέφραζε φόβους ότι ίσως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Στο σχετικό ρεπορτάζ του agriniopress.gr, (δείτε ΕΔΩ) δεν γίνεται βέβαια η οιαδήποτε αναφορά για ευθύνες του νοσηλευτικού ιδρύματος του Αγρινίου. Μάλιστα, επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ πως το περιστατικό παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου, που είναι και το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς της Περιφέρειας για τον κορωνοϊό.

Αυτό, για έναν περίεργο λόγο αποκρύπτεται από την διοίκηση του νοσοκομείου, που το μόνο που δείχνει να την ενδιαφέρει είναι τα “υποτιμητικά σχόλια” της μητέρας για το Ίδρυμα. Τα οποία και δημοσιεύτηκαν αυτούσια, ως όφειλε το agriniopress.gr να πράξει. Δεν τα υιοθέτησε όμως, αφού όπως προκύπτει τηρήθηκε το πρωτόκολλο στο Αγρίνιο (και που γράφεται στο ρεπορτάζ) και το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Ρίο , όπου δεν υπήρχαν τεστ, με αποτέλεσμα και η οικογένεια της μαθήτριας να ταλαιπωρηθεί και τελικά το τεστ να μην γίνει αφού η οικογένεια απεχώρησε.
Σε αυτό μάλιστα είναι σαφές πως υπάρχει ευθύνη και στην οικογένεια που όφειλε να κάνει το τεστ και για λόγους υπευθυνότητας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο

Παρακάτω η ανακοίνωση του νοσοκομείου για το συμβάν:

“Στις 7/3/2020 και από γνωστή τοπική ιστοσελίδα με μεγάλη ΄΄επισκεψιμότητα΄΄ αναρτήθηκε δημοσίευμα με τίτλο:
‘’Μαθήτρια από το Αγρίνιο με πυρετό στο Ρίο για εξέταση κορωνοϊού αλλά… τελείωσαν τα τεστ! ‘’
Και μάλιστα δημοσιεύει και καταγγελία της μητέρας της η οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται με υποτιμητικά και απαξιωτικά λόγια στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Βέβαια παραμένει μυστήριο πως ο Δημοσιογράφος ενώ έχει έρθει σε επαφή με την μητέρα της μαθήτριας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

‘’ …Φαίνεται πάντως ότι η ανήλικη μαθήτρια αισθάνθηκε καλύτερα και οι γονείς της δεν περίμεναν περισσότερο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποια ενέργεια ακολούθησε στη συνέχεια…’’

Από την έρευνα στα αρχεία του Νοσοκομείου και με πλήρη συνείδηση και ευθύνη και σεβασμό προς τους πολίτες του Αγρινίου δηλώνουμε τα εξής:

Η Μαθήτρια προσήλθε για πρώτη φορά στο Νοσοκομείο στις 4/3 πρωί. και συγκεκριμένα στα ΤΕΠ και έγινε εκτίμηση της κλινικής της εικόνας και εδόθησαν οι κατάλληλες οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς με την επισήμανση ότι αν δεν υποχωρήσουν εντός δυο ημερών τα συμπτώματα να επιστρέψει για επανεκτίμηση.

Κατά την προσέλευση της στο Νοσοκομείο δεν αναφέρθηκε στους ιατρούς που την εξέτασαν, κάτι που θα οδηγούσε στην εκτίμηση για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Έκτοτε ουδέποτε ξαναεπισκέφτηκε το Νοσοκομείο όπως αναφέρεται στην καταγγελία της μητέρας της, πλην της 7/3/2020 όπου και ανάφερε για πρώτη φορά για επαφές με ύποπτα κρούσματα.

Αντιμετωπίστηκε δε από το προσωπικό που βρίσκεται πριν την είσοδο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, βάσει των οδηγιών που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. Αναχώρησε δε κατόπιν συνεννοήσεως με τους εκεί Ιατρούς και υπευθύνους με ιδιωτικό μέσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που είναι Νοσοκομείο Αναφοράς όπου γινεται το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού .

Το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι Ιατροί ενήργησαν με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος και βάσει των ειδικών οδηγιών που έχουν δοθεί για τα ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος που αφορά την Δημόσια Υγεία κάτω από την λογική του αριθμού της “υπερ-επισκεψιμότητας” στις ιστοσελίδες το μόνο που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες είναι αδικαιολόγητος πανικός και φοβίες με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έως τώρα όλες οι αναφορές στα τοπικά ΜΜΕ ως ύποπτα κρούσματα, απεδείχθησαν ότι ούτε ύποπτα αλλά ούτε κρούσματα ήταν, και με αναφορές να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα της αλήθειας και το μόνο που κατόρθωσαν να πετύχουν πέρα από την “υπερ – επισκεψιμότητα’’ ήταν πανικό στους πολίτες , και προβλήματα σε αυτούς που αναφέρονταν ως κρούσματα ,μιας και στις κλειστές κοινωνίες όλα είναι εύκολο να μαθευτούν και ας μην αναφέρονται στα δημοσιεύματα ονομαστικά.

Ότι αναφορές γίνονται επίσημα από την πολιτεία (ΕΟΔΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ) στα ΜΜΕ , ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΥΠΟΠΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.

Αυτό αποδεικνύει και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται θέματα επιδημιολογίας και εν δυνάμει πανδημίας.

Αλλά αποδεικνύει επίσης και την Συνείδηση του καθήκοντος που θα πρέπει να επιδείξουν όσοι ενημερώνουν με κάθε μέσο τους πολίτες για θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία.

Είμαστε υπέρ της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών αλλά και υπέρ της άσκησης καλοπροαίρετης κριτικής για ότι δεν λειτουργεί σωστά στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ούτως η άλλως θα βοηθήσει την Διοίκηση του Νοσοκομείου να ενεργήσει ώστε να αποκατασταθούν οι οποίες δυσλειτουργίες και προβλήματα.

Δεν καλυτερεύει όμως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όταν δημοσιεύονται καταγγελίες ή απόψεις του οποιοδήποτε χωρίς την διασταύρωση και τον απαραίτητο έλεγχο της αλήθειας από αυτόν που τις δημοσιοποιεί και δεν είναι κάτι που προσφέρει και λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Πολύ περισσότερο δε όταν θίγεται η επαγγελματική ευσυνειδησία των εργαζομένων σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο.

Την επόμενη φορά που θα υπάρξει τέτοιο φαινόμενο από τον οποιοδήποτε, θα αναγκάσει την διοίκηση του Νοσοκομείου να υπερασπίσει την τιμή και την υπόληψη όσων θίγονται και πολύ περισσότερο του Νοσοκομείου.

Ενημερώνουμε τους πολίτες του Νομού μας ότι:

Και οι δυο Νοσηλευτικές μονάδες του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ (δηλ. του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ & ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ) είναι έτοιμα και πλήρως στελεχωμένα σε Ιατρικό προσωπικό και τεχνικά εξοπλισμένα και με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ, να διαχειριστούν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό.
Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται υπεύθυνα και έγκυρα όσον αφορά την εξέλιξη των κρουσμάτων ΜΟΝΟ από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, και σε δεύτερο βαθμό όταν επιβάλλεται και νομιμοποιείται κατόπιν εντολής του Υπουργείου, από την Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Επίσης θα πρέπει να εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες του Υπουργείου και του ΕΟΔΥ για την προφύλαξη από ενδεχόμενη μόλυνση. Δηλ.

1) Να εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής προστασίας δηλ.
α)Αποφυγή των χώρων συνωστισμού χωρίς μέτρα ατομικής προστασίας.
β)Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων όπως πλύσιμο χεριών (με αντισηπτικό υγρό η οποιοδήποτε άλλο μέσο, προφυλάξεων επαφών (χειραψίες ,ασπασμούς κλπ.) προφυλάξεων σταγονιδίων (ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ) που προκαλούνται από βήχα, φτέρνισμα κλπ.

2) Να ΜΗΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ εάν δεν επικοινωνήσουν πρώτα τηλεφωνικά με τον προσωπικό τους Ιατρό, και τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 & 2105212054) για να λάβουν οδηγίες.

3) Εάν προσέλθουν στο Νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο μεταφοράς να υπακούουν στις εντολές του προσωπικού, και να ενημερώνουν υπεύθυνα και αληθώς για ύποπτα συμπτώματα και επαφές.

4) Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (Ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας , Υπερήλικες,, Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, και γενικά όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας) να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο (μόνο για την ιατρική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους) και να παραμένουν στα σπίτια τους”.

Το agriniopress.gr, σχετικά με το περιστατικό, επισημαίνει ακόμη:

Αφού ενημερώσουμε τη διοίκηση της νοσηλευτικής μονάδας του Αγρινίου πως όταν επιθυμεί να απαντήσει , αυτό οφείλει να το κάνει μόνον προς το μέσο που απευθύνεται δηλαδή στο agriniopress.gr εν προκειμένω και όχι σε όλα τα ΜΜΕ της περιοχής , που δεν τα αφορά άλλωστε το θέμα (σ.σ. αυτό επιβάλει η ελάχιστη δεοντολογία) , να σημειώσουμε πως δεν είναι δική μας δουλειά να “επαναφέρουμε στην τάξη” μια μητέρα που στην αγωνία της κάνει πιθανώς και άδικα σχόλια.

Η δεοντολογία τηρήθηκε στο έπακρο και δεν υπήρχε η παραμικρή αιχμή σε βάρος του Ιδρύματος. Τις μόνες αιχμές της άφησε η μητέρα, αν και αυτές θα έπρεπε να επικεντρώνονται στο Ρίο και στο γεγονός ότι οι εκεί αρμόδιοι δεν ενημέρωσαν τις νοσηλευτικές μονάδες της περιοχή ότι υπήρχε έλλειψη σε τεστ κορωνοϊού, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ασθενείς και συνοδοί.
Ως προς τις έμμεσες απειλές της διοίκησης “περί υπεράσπισης της τιμής και της υπόληψης”, αυτές τις προσπερνούμε, γιατί δεν μας αφορούν.

Αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει το Ίδρυμα , είναι η εικόνα που έχει ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας για την λειτουργία του και που δεν είναι η καλύτερη. Ας ανατρέξουν στα σχόλια των απλών πολιτών σε σχετικές αναρτήσεις ή καταγγελίες. Και σε αυτό δεν ευθύνονται τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής, που αν δεν υπήρχαν και αυτά, πολλά πράγματα πιθανώς να μην διορθώνονταν ή να μην αποκαλύπτονταν ποτέ.

Τέλος ως προς την “δημιουργία εντυπώσεων” χάριν της “υπερ-επισκεψιμότητας”, που ειρωνικά αναφερει ο διοικητής, ενημερώνουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου πως το agriniopress.gr δεν έχει αυτήν την ανάγκη. Έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών εδώ και μια δεκαετία για λόγους που προφανώς κάποιοι είτε αγνοούν ή αδυνατούν να καταλάβουν, όταν βεβαίως θίγονται… Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που “χτίζεται” σε βάθος χρόνου και δεν κερδίζεται με τέτοιου είδους ανακοινώσεις, ούτε με “νουθεσίες” και ειρωνείες. Οπως και η σταθερότητα στις επιλογές μας… πχ στις πολιτικές υγείας των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button