sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Διοίκηση νοσοκομείου Αγρινίου: “Κτίσματα του παλιού νοσοκομείου είναι αυθαίρετα!-ολοκληρώνεται η νομιμοποίηση”

Δικαιώνει πλήρως το υπουργείο Υγείας και τον Περιφερειάρχη

Την 6/11/2019 το Υπουργείο Υγείας με την υπ΄αριθ. ΓΠ Β3β/73791 απόφαση του μείωσε την πίστωση από το ενταγμένο στο ΠΔΕ 2018 έργο με κωδικό 2018ΣΕ09100026 (αναδιαμόρφωση τμημάτων κτιρίων Α,Β, και Γ  του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου, σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΥΥ, του ΔΙΕΚ βοηθών νοσηλευτών, του ΕΚΑΒ και χώρο στέγασης Ξενώνα ατόμων κε ψυχικές κόσους), κατά 950.000,00 ευρώ, αφήνοντας ένα μικρό υπόλοιπο (50.000,00 ευρώ) στον λογαριασμό του έργου.

Η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοινωση της, αναφέρεται στο θέμα και κάνει γνωστο το σοβαρό πρόβλημα που διαπιστώθηκε σχετικά με την αδειοδότηση των κτιρίων και τις ενεργειες που γίνονται για την νομιμοποίηση τους.

Αναλυτικά:

“Έχοντας το καθήκον αλλά και την υποχρέωση προς τους πολίτες του Αγρινίου και όλου του Νομού για την έγκυρη και σωστή πληροφόρηση με βάση την πραγματικότητα της αλήθειας, μακριά και πέρα από οποιεσδήποτε πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες που δεν μας αφορούν ως Διοίκηση του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ,πληροφορούμε καταθέτοντας τα εξής:

1) Το εν λόγω έργο μετά από πρωτοβουλίες της τότε Δ/σης της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.) εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2018 με συνολικό ποσό προϋπολογισμού για την υλοποίηση του 1.500.000,00 ευρώ.(ΥΠ.ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ.101460/27-9-2018)

2) Λόγω έλλειψης οργανωμένης τεχνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, που θα φρόντιζε για τις ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών εργασιών, προκειμένω το έργο να Δημοπρατηθεί και ο ανάδοχος κατασκευαστής να αρχίσει τις εργασίες, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Νοσοκομείου, της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος .

Η σύμβαση υπογράφηκε την 6/5/2019 από τον Διοικητή του Γ.Ν. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ , από τον τότε Υποδιοικητή της 6Ης Υ.ΠΕ και από τον τότε Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου με την βοήθεια της μοναδικής υπαλλήλου που διαθέτει σχετική γνώση (Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας), από την επόμενη κιόλας ημέρα, άρχισε τις διαδικασίες για την εκτέλεση των προαπαιτούμενων ενεργειών προκειμένω το έργο να δημοπρατηθεί, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των ενεργειών αυτών τον Αύγουστο του 2019.

Χωρίς οικοδομικές άδειες-μελέτες στατικής επάρκειας

Όταν ο Υπεύθυνος μηχανικός που χειρίζονταν τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναζήτησε τον φάκελο αδείας των κτιριακών εγκαταστάσεων που θα αναδιαμορφώνονταν για να υποδεχτούν τις εν λόγω δομές και Τμήματα του Νοσοκομείου, ανακάλυψε έκπληκτος ότι όχι μόνο δεν υπήρχαν οικοδομικές άδειες κάποιων εκ των κτιρίων αυτών, αλλά ούτε και οι μελέτες στατικής επάρκειας!!!! .

Δηλαδή ένα Δημόσιο Νοσοκομείο που στέγαζε ασθενείς πολίτες, είχε κάποιες κτιριακές εγκαταστάσεις που στερούνταν οικοδομικής αδείας και μελετών. Δηλαδή υπήρχαν αυθαίρετα κτίσματα!!

Με το δεδομένο πλέον αυτό, άρχισε μια αγωνιώδης προσπάθεια μεταξύ της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της Προϊσταμένης των Τεχνικών Υπηρεσιών με τους Υπεύθυνους μηχανικούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της 6Ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένω να εξευρεθεί η καταλληλότερη και λιγότερο χρονοβόρα λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.

Διερευνήσαμε με ειδικούς – στην στατική επάρκεια κτιριακών εγκαταστάσεων – επιστήμονες μηχανικούς, την δυνατότητα αν μπορούμε να προχωρήσουμε το έργο ή όχι.

Δυστυχώς η μόνη προσφορότερη και εντός του νόμου λύση, ήταν η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών με την προβλεπόμενη διαδικασία ,και κατόπιν θα ακολουθούνταν οι δράσεις που αφορούσαν το καθεαυτό έργο. (Οι λεπτομέρειες αποτελούν τεχνικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό και δεν αναφέρονται).

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε μια σημαντικότατη καθυστέρηση λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών.

Τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής και ευελπιστούμε σε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου 4 μηνών να είμαστε έτοιμοι για την δημοπράτηση του έργου.

Το Υπουργείο ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία της ανακατανομής των πιστώσεων από έργα τα οποία δεν άρχισε η υλοποίησή τους έως το τέλος του έτους, μείωσε την πίστωση από τον συγκεκριμένο κωδικό έργου αφήνοντας ένα μικρό υπόλοιπο στον λογαριασμό.

Ως Διοίκηση του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας χαιρετίζουμε την προφορική δέσμευση και του κ. Υπουργού Υγείας αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Φαρμάκη Νεκτάριου ότι το έργο θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του νέου έτους 2020 με το αρχικό ποσό χρηματοδότησης με σκοπό την ολοκλήρωση του.

Υπηρεσιακά, συνεχίζουμε τις ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην δημοπράτηση του έργου και κατά συνέπεια στην ολοκλήρωση του.”

Ένα Σχόλιο

  1. Οχι,μη χαλατε το αφηγημα για τη δεξιοτερη και πιο νεοφιλελευθερη κυβερνηση ολων των εποχων,που θελει να πνιξει στο αιμα τις κατακτησεις της αριστερης κυβερνησης και να γυρισει τη χωρα στο 1500 και τους αριστερους στα ξερονησια αφου υπογραψουν δηλωση μετανοιας με παραδειγματικη τιμωρια του Γιωργου Βαρεμενου,ως επικεφαλης των κομμουνιστικων ταξιαρχι ν…οχι αφηστε τους να το πιστευουν…γιατι δινετε πιο απτες εξηγησεις στο δραμα που βιωνουν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button