Βουλευτικές Εκλογές 2019Ροή Ειδήσεων

40% γυναίκες στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών-τα όρια για υποψήφιους δημοτικούς-περιφερειακούς συμβούλους

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» και θέσπιση ποσόστωσης 40% των γυναικών στα ψηφοδέλτια, ρυθμίσεις για την πολιτογράφηση ομογενών, αλλά και την κτήση ιθαγένειας από παιδιά Ρομά, ρυθμίσεις για την Ισότητα των Φύλων, καθώς και διατάξεις με «άρωμα εκλογών», περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ως προς την ποσόστωση, στις εθνικές εκλογές οι γυναίκες θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 40% του συνολικού αριθμού των υποψήφιων βουλευτών κάθε κόμματος ανά εκλογική Περιφέρεια.


Ως προς τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να είναι μεγαλύτερος έως 50% σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εδρών, ενώ ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων ανά φύλο θα πρέπει να ανέρχεται σε 40% τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψήφιων συμβούλων του οικείου συνδυασμού, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου, μπορεί να έχει έως και 50% παραπάνω υποψήφιους συμβούλους, από το 45μελές Συμβούλιο, δηλαδή έως 68.

Παράλληλα, τα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό υποψηφίων ανά φύλο και σίγουρα έως τέσσερις.

Εδώ ανακύπτει νέο ζήτημα, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Κίνημα Αλλαγής και στην Αιτωλοακαρνανία, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης γυναικείων υποψηφιοτήτων και η μόνη υποψηφιότητα προς το παρόν είναι αυτή της Περσεφόνης Πιστιόλη.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap feta rizotto 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button