Δυτική Ελλάδα

Νέος γύρος αντιπαράθεσης για τις τιμές των φαρμάκων

epi-farmaka4Άρον άρον και με διαδικασίες εξπρές προχωρά η ανακοστολόγηση των φαρμάκων μετά και τις νέες απαιτήσεις των θεσμών για συρρίκνωση των τιμών τους, με τις βιομηχανίες να λαμβάνουν ξανά θέση μάχης για τις μειώσεις που έρχονται. Ήδη έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ οι κατάλογοι με τις νέες τιμές που θα λάβουν τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ενώ οι εταιρείες έχουν περιθώριο μόλις μέχρι και την Κυριακή για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.

Η κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά της Κυβέρνησης και των βιομηχανιών με φόντο την επιχειρούμενη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω της μείωσης των τιμών στα γενόσημα σκευάσματα και σε όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα (off patent) έχει φθάσει στα άκρα. Τα φάρμακα εξάλλου αποτέλεσαν σημείο αιχμής στη διαπραγμάτευση των δανειστών με την Κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπου αποφασίστηκε σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μείωση να γίνει σταδιακά, το πιθανότερο με ορίζοντα διετίας. Η συμβιβαστική αυτή λύση εντούτοις δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη τη φαρμακοβιομηχανία, που κάνει λόγο για σοβαρές συνέπειες από τις συνεχείς περικοπές, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης του κλάδου, όσο και στην απασχόληση.

Οι επιχειρήσεις κατηγορούν τη Κυβέρνηση πως διατηρεί τις τιμές των σκευασμάτων που εισάγονται στη χώρα, μειώνοντας την αξία των εγχώριων, σε σημείο μάλιστα  που δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή τους στην Ελλάδα, αλλά και πουθενά στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας μάλιστα, τα φθηνότερα σκευάσματα σταδιακά θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα εισαγόμενα φάρμακα.

Την ίδια ώρα, οι φαρμακοβιομήχανοι σημειώνουν ότι η επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μεγάλη, δεδομένου πως σήμερα το 80% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά- και που κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη- είναι εισαγόμενα. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι μειώσεις στις τιμές, αλλά και καταργηθούν τα προστατευτικά όρια των 12 ευρώ για τα σκευάσματα εκτός πατέντας και 7,8 ευρώ για τα γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση, τότε εκτιμάται πως τα ελληνικά φάρμακα θα περιοριστούν μόλις στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς.

Οι δανειστές επιμένουν η μείωση των τιμών να γίνει χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Οι μειώσεις που έρχονται από εδώ και στο εξής θα είναι μεγάλες, αφού στη διαδικασία της ανακοστολόγησης εισάγεται και ο παράγοντας του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως η τιμή των off patent θα διαμορφώνεται στο 50% της τιμής που είχαν όσο ήταν εντός της προστασίας ή σε αυτήν που προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη τιμή.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

cxapital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button