ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Νέος επιδημιολογικός χάρτης-«κοκκίνησαν» Σέρρες, Καρδίτσα και Μαγνησία

Άλλαξε ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας με νέες περιοχές να μπαίνουν και επίσημα στο κόκκινο. Έτσι, κοκκινίζουν οι Σέρρες, η Καρδίτσα, η Μαγνησία.

Παραμένουν στο κόκκινο, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη και η Ημαθία.


Υπενθυμίζεται ότι, ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Θωμαΐδης: Σταθεροποιημένο προς τα πάνω το ιικό φορτίο στην Αττική – Οι περιοχές σε άνοδο

Σταθεροποιημένα παρουσιάζονται τα επίπεδα του ιικού φορτίου στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

«Η εικόνα από τα λύματα στην Αττική είναι σταθεροποιημένη, όπως παρουσιάζεται από τις πρόσφατες μετρήσεις. Η εικόνα από το δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων ποικίλλει. Ουσιαστικά, οι περισσότερες περιοχές δείχνουν αύξηση, με τη Λάρισα και το Ρέθυμνο να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη», σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Έχει μεγάλη σημασία και η αφετηρία του ιικού φορτίου, αλλά η απότομη διασπορά είναι πολύ συνηθισμένη, συνήθως έτσι συμβαίνει. «Και στην Αθήνα παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, δείχνει περίπου 500 θετικά κρούσματα από τις συσχετίσεις που έχουμε κάνει όλο τον προηγούμενο χρόνο». Επιπλέον, τα στελέχη Άλφα και Δέλτα αναπτύσσουν μεγάλο ιικό φορτίο. Ακόμα και σε εμβολιασμένους μπορεί να είναι πολύ υψηλό, ωστόσο στους ανεμβολίαστους είναι πολλαπλάσιο.

Έως και 3.500 κρούσματα ημερησίως

«Αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς από τα λύματα είναι 5 ημέρες πιο μπροστά όσο αφορά τα θετικά κρούσματα και 7-8 ημέρες για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι συνάδελφοι που τρέχουν τα περισσότερα μακροπρόθεσμα μοντέλα με βάση αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την εκτίμηση ότι προς το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε την κορύφωση του κύματος, που μπορεί να δώσει περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως», ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι με βάση την προηγούμενη εικόνα αυτό ακούγεται φυσιολογικό καθώς και ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων έχει να κάνει και με τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ.

CNN

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button