ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Νέοι Αγρότες: Με διπλάσια ενίσχυση και αυξημένες δεσμεύσεις η νέα πρόσκληση

Στην προκήρυξη νέας πρόσκλησης, στο πλαίσιο του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» έχει αποφασίσει το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει κατά τη μεταβατική ΚΑΠ, δηλαδή κατά τη διετία 2021-2022, αλλά διαφοροποιημένη σε σχέση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, καθώς αναμένεται να ενεργοποιηθεί με αυξημένο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο, παράλληλα όμως με περισσότερες και αυστηρότερες δεσμεύσεις.

Όλα αυτά, σε μια περίοδο που έχουν διακοπεί εδώ και μήνες τα προγράμματα κατάρτισης των δικαιούχων του μέτρου λόγω κορωνοϊού, αναμένεται ακόμη η καταβολή της β΄ δόσης και τα μηνύματα σχετικά με την παραμονή των νέων στον αγροτικό τομέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2007-2013, στην Ελλάδα, περίπου το 40% των δικαιούχων του Μέτρου 1.1.2 «Νέοι Γεωργοί» απεντάχθηκαν από το πρόγραμμα και κατά συνέπεια εγκατέλειψαν την προσπάθεια δραστηριοποίησής τους στον πρωτογενή τομέα. Για την τρέχουσα περίοδο, ακόμη οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν εικόνα και, όπως εξηγούν στην «ΥΧ», τα συμπεράσματα θα προκύψουν όταν έλθει η ώρα να καταβληθεί η β’ δόση του υπομέτρου.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ουκ ολίγοι νέοι αγρότες έχουν επισημάνει με μηνύματά τους στην «ΥΧ». Από την πλατεία Βάθη μάς ενημερώνουν, πάντως, ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν, όταν θα είναι έτοιμη η ειδική πλατφόρμα του ΠΣΚΕ, ενώ αναμένουν το πράσινο φως από την Κομισιόν, προκειμένου να συνεχιστούν τα σεμινάρια κατάρτισης των δικαιούχων με τηλεκατάρτιση.

Διαβάστε Επίσης

Κατάρτιση

Συνολικά για το Υπομέτρο 6.1 έχουν εκδοθεί αποφάσεις ένταξης για 15.572 αιτήσεις (1η και 2η πρόσκληση), με δημόσια δαπάνη ύψους 300,09 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 209,99 εκατ. ευρώ και πλέον εν αναμονή είναι οι δικαιούχοι για να λάβουν τη 2η και τελευταία δόση της ενίσχυσής τους. Εν τω μεταξύ, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση σε 9.026 νέους αγρότες και έχουν υλοποιηθεί 484 προγράμματα κατάρτισης σε όλη τη χώρα.

Τα προγράμματα κατάρτισης διεκόπησαν στις 10 Μαρτίου 2020 λόγω κορωνοϊού, ξεκίνησαν εκ νέου στις 22 Ιουνίου, ανεστάλησαν το καλοκαίρι σε κάποιες περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, για να διακοπούν ξανά όλα στις 9 Νοεμβρίου 2020. Τις επόμενες ημέρες, το ΥΠΑΑΤ θα στείλει επίσημο αίτημα στην Κομισιόν (την οποία έχει ενημερώσει), προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν την παρακολούθηση των προγραμμάτων μέσω διαδικτύου.

Με την έγκριση από τα κεντρικά των Βρυξελλών, θα τροποποιηθεί το ΠΑΑ, ώστε να συμπεριληφθεί και η τηλεκατάρτιση στη διαδικασία των προγραμμάτων κατάρτισης και ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Μεταβατική ΚΑΠ

Κατά τη διετία 2021-2022, η Ελλάδα αναμένεται να έχει στη διάθεσή της περίπου 1,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και να προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις και σε παροχή ενισχύσεων στους παραγωγούς που πλήττονται από την πανδημία.

Το συνολικό ποσό προκύπτει τόσο από τα χρήματα που περιλαμβάνονται στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα έτη 2021-2027, όσο και από τα επιπρόσθετα κονδύλια, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την αγροτική ανάπτυξη.

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής ΚΑΠ θα συνεχιστούν οι ισχύοντες κανόνες της για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη. Με λίγα λόγια, για δύο χρόνια, κάθε κράτος-μέλος με νέα χρήματα θα μπορεί να προκηρύξει μέτρα του τρέχοντος ΠΑΑ.

Σε επικοινωνία της «ΥΧ» με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΑΑΤ, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει εκ νέου νέα πρόσκληση στο πλαίσιο του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών». Η πρόσκληση θα δημοσιευτεί ξεχωριστά από το πρόγραμμα που προορίζεται για Νέους Αγρότες στις ΠΕ της Φλώρινας και της Κοζάνης, οι οποίες υπάγονται στις περιοχές που θα πληγούν από την επικείμενη απολιγνιτοποίηση.

Η πρόσκληση στο πλαίσιο του τρέχοντος -και άρα μεταβατικού- ΠΑΑ θα απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους όλης της χώρας, οι οποίοι όμως αυτήν τη φορά θα κληθούν να τηρήσουν πιο αυστηρές και μακράς διάρκειας δεσμεύσεις για να λάβουν όλο το ποσό ενίσχυσής τους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ να ανέλθει σε περίπου 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

«Περισσότερα χρήματα σημαίνει και περισσότερες υποχρεώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» η πηγή του ΥΠΑΑΤ. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι εκφράζεται έντονη ανησυχία σχετικά με τη δυναμική και τη διάρκεια των προσπαθειών αυτών, καθώς με βάση τα στοιχεία, ο αριθμός όσων τελικά εγκαταλείπουν το επάγγελμα μετά την υποχρεωτική παραμονή τους σε αυτό, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Αύξηση, λοιπόν, του ποσού ενίσχυσης στα 40.000 ευρώ/δικαιούχο από 17.000 με 22.000 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά με επιμήκυνση της περιόδου δέσμευσης με βάση το Επιχειρηματικό Σχέδιο πιθανότατα σε επτά, και αύξηση και αυστηροποίηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων του δικαιούχου κυρίως ως προς την παραγωγική κατεύθυνση του επιχειρηματικού σχεδίου και την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών.

Πηγή: ypaithros.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button