ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Νέο “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε αργά την Τετάρτη το βράδυ μια ακόμη πολύωρη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και πλέον το ζήτημα περνάει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Το ισχύον πλαίσιο προστασίας εκπνέει σήμερα (30/04) και όπως ανέφεραν στο News247.gr στελέχη που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή διαπραγμάτευση «για άλλη μια φορά δεν κατέστη εφικτή συμφωνία με τους Θεσμούς μέσω της διαπραγματευτικής οδού και πλέον το ζήτημα αναβαθμίζεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο» φωτογραφίζοντας τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κατά την σημερινή συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρωθυπουργός εκτός από την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, θα πάρει «πάνω του» και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Όπως όλα δείχνουν η συμβιβαστική λύση που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει σειρά δεδομένων όπως:

  • η κατάργηση ρυθμίσεων τύπου Νόμου Κατσέλη και την προώθηση προστασίας με στοχευμένο τρόπο
  • οι κρατικές επιδοτήσεις δανείων όσων επλήγησαν από την πανδημία και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Κύριο ενδιαφέρον θα στραφεί σε ευάλωτες ομάδες με την διαμόρφωση κριτηρίων εισοδήματος και περιουσίας.
  • η διενέργεια μελέτης επιπτώσεων για το πόσο είναι οι πραγματικά πληττόμενοι,
  • η διαμόρφωση πλαισίου ρευστοποιήσεων μέσα από ένα κρατικό φορέα ώστε να αποφευχθούν εξώσεις
  • η απάλειψη κάθε είδους προστασίας όσων δανείων είχαν “κοκκινίσει” στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή η παύση πληρωμών είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
  • η διαμόρφωση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπου θα δίνεται μια «2η ευκαιρία» μέσα από μια διαδικασία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων.

Η εναλλακτική

Σκοντάφτοντας στην κατηγορηματική άρνηση των Ευρωπαίων για παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος της χρονιάς, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο προστασίας, που θα καλύπτει τους οικονομικά ασθενέστερους δανειολήπτες στεγαστικών, όσους έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και τους επιχειρηματίες που έχουν δανειστεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία τους.

Σε αυτούς σχεδιάζεται να δοθεί επιδότηση που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της δόσης του δανείου – ή και ολόκληρη σε κάποιες περιπτώσεις – ώστε να πληρώνονται οι τράπεζες, να μην “ξανακοκκινίσει” το δάνειο και να αποτραπεί ο κίνδυνος πλειστηριασμού.

Σ’ αυτή την πρόταση εμφανίζονται διαλλακτικότεροι οι εκπρόσωποι των δανειστών, αν και διαφωνούν με τη χρονική διάρκεια χορήγησης της επιδότησης. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να είναι τουλάχιστον 9 μήνες μέχρι δηλαδή να ισχύσουν οι διατάξεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, με τους Θεσμούς να επιμένουν ότι δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 3-4 μήνες, εκτιμώντας ότι αυτό το διάστημα η οικονομία θα έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν θα συντρέχει λόγος περαιτέρω οικονομικής στήριξης των δανειοληπτών.

Ποιοι θα καλύπτονται

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι επ’ αυτού υπάρχει θετική διάθεση από τους Θεσμούς και θεωρούν ότι η επιδότηση δόσης δανείου στεγαστικού (ή επιχειρηματικού με υποθήκη/προσημείωση κατοικίας) είναι εξαιρετικά πιθανό να δοθεί:

  • Σε δανειολήπτες εργαζόμενους που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί προσωρινά και πήραν το επίδομα των 800 ευρώ
  • Σε άνεργους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και χωρίς περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας
  • Σε δανειολήπτες στεγαστικών επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους των ΚΑΔ που θεωρούνται ιδιαίτερα πληττόμενοι από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας
  • Σε πληττόμενους από την πανδημία επιχειρηματίες που έχουν δανειστεί προσφέροντας ως εμπράγματη ασφάλεια την πρώτη κατοικία τους
  • Σε δανειολήπτες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εντάσσονται στα κριτήρια χορήγησης “επιστρεπτέας προκαταβολής” λόγω μεγάλης μείωσης του τζίρου τους.

Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και των Θεσμών έχουν επεξεργαστεί τους επί μέρους όρους και προϋποθέσεις με βάση τα στοιχεία των τραπεζών για τον αριθμό δανειοληπτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν και βεβαίως το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Πηγή
news247.gr
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button