ΑγρότεςΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Νέο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας

Από το ΕΑΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνουν και λειτουργούν το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας» (ΕΓΑ).

Σκοπός – Περιγραφή


Αντικείμενο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εφαρμογές Γεωργίας Ακριβείας» αποτελεί η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρέχει βασικές γνώσεις εφαρμογών Γεωργίας Ακριβείας (ΓΑ) με έμφαση την ορθολογικότερη διαχείριση των συντελεστών παραγωγής (αρδευτικό νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.α) τη μείωση του κόστους παραγωγής και τελικά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής.

Ο ρυθμός επέκτασης και διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στη Γεωργική παραγωγή εμφανίζεται αλματώδης, συμβάλλοντας στη ραγδαία αύξηση ζήτησης επιστημόνων με εξειδίκευση στο εν λόγω τομέα. Επιπλέον, η Γεωργία Ακριβείας ως μία νέα αντίληψη και ουσιαστικά μία νέα μέθοδος γεωργικής πρακτικής αποτελεί τεχνολογία αιχμής για τον αγροτικό χώρο η οποία προσφέρει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του κλάδου. Η νέα αυτή προσέγγιση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με διεπιστημονικές και διατομεακές προσεγγίσεις.

Το προτεινόμενο ΠΜΣ έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στην ολοκληρωμένη κατάρτιση επιστημόνων στη Γεωργία Ακριβείας.

Στόχοι

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) στοχεύει να καλύψει τη σύγχρονη ανάγκη να ανταποκριθούν οι πτυχιούχοι στις νέες ανάγκες της διαρκώς εξελισσόμενης αγροτικής δραστηριότητας με μειωμένες εισροές αλλά και της αγοράς εργασίας όπως αυτή διαμορφώνεται με την τεχνολογική εξέλιξη.

Βασική επιδίωξη του συγκεκριμένου ΔΠΜΣ είναι να προσφέρει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, την πρακτική (εργαστηριακή και πεδίου) κατάρτιση, την εξάσκηση στη χρήση των νέων τεχνολογιών και την αφομοίωση της εφαρμοσμένης έρευνας στο πλαίσιο της προετοιμασίας πτυχιούχων σχετικών με το αντικείμενο.

H γενική στοχοθέτηση του ΔΠΜΣ είναι:

Η δημιουργία ικανού ανθρώπινου δυναμικού εξειδικευμένων επιστημόνων που θα μπορέσει αφενός να στελεχώσει υπάρχουσες μονάδες παραγωγής προϊόντων, μελετητικά γραφεία, αγροτικά ερευνητικά κέντρα και υπηρεσίες του δημοσίου.
Η κατάρτιση επιστημόνων στις αρχές, τις μεθόδους και τον εξοπλισμό καλλιέργειας σε για την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας με βάση τα ελληνικά δεδομένα.
Η επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση επιστημόνων αναφορικά με τις εφαρμογές των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας μέσω της Γεωργίας Ακριβείας
Η εξοικείωση των μεταπτυχιακών φοιτητών με σύγχρονο σχετικό εργαστηριακό και πειραματικό εξοπλισμό.
Η κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας αγροτικών μονάδων με χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων
Επιπλέον, στο πλαίσιο φοίτησης θα αξιοποιηθούν εργαστηριακοί χώροι με σύγχρονο εξοπλισμό του εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής (με διακριτό τίτλο PlantLab) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Πανεπιστημίου Πατρών (ΔΕΑΠΤ – ΠΠ) που θα διατεθούν για την πραγματοποίηση του ΔΠΜΣ.

Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης είναι 90 ECTS.

Ταξινόμηση σύμφωνα με τον κώδικα ISCED-2011 της UNESCO

-με βάση το επίπεδο σπουδών: 7

Διάρκεια φοίτησης

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι το ενάμισι (1 ½) ακαδημαϊκό έτος ή τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) είναι 90 ECTS. Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ, όπως και η γλώσσα εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική.

Γλώσσα Διδασκαλίας

Η γλώσσα διδασκαλίας του Δ.Π.Μ.Σ είναι η ελληνική. Η γλώσσα εκπόνησης διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική.

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΔΩ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button