ΑγρότεςΆποψηΡοή Ειδήσεων

Νέο δράμα εν όψει για την ελιά, προβλέπει ο Γ. Βαρεμένος

Θέτει το θέμα της τιμής αλλά και της έλλειψης αλλοδαπών εργατών γης

Η έναρξη της συλλογής της στρογγυλής πράσινης ελιάς ήλθε να προσθέσει νέα ανησυχητικά σημάδια στην καθοδική πορεία του προϊόντος, καθώς οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδο 30-35% σε σχέση με πέρυσι.

Μετά την περσινή κατάρρευση της τιμής της εληάς Καλαμών και την άρνηση της Πολιτείας να λάβει έστω κι ένα στοιχειώδες μέτρο στήριξης των παραγωγών, τα σύννεφα έχουν πυκνώσει πάνω απ’ τους ελαιώνες, αναφέρει σε δήλωση του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βρεμένος.

Στη συνέχεια ο βουλευτής, αναφέρεται και στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους αλλοδαπούς εργάτες γης.

Η δήλωση αναφέρει συγκεκριμένα:

“Σαν να μην έφθαναν αυτά τα κακά, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το αρμόδιο Υπουργείο δεν ανταποκρίθηκαν στον έγκαιρο σχεδιασμό και ενημέρωση των παραγωγών για τη νόμιμη είσοδο -μέσα στις περίπλοκες συνθήκες της πανδημίας- του απαραίτητου αριθμού αλλοδαπών μετακλητών εργατών γης για τη συλλογή του προϊόντος. Αρχικά έγινε λόγος για 40 (!) αλλοδαπούς εργάτες. Μετά από διαμαρτυρίες, έγινε λόγος για 500 προς μετακίνηση εργάτες από άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Όταν μάλιστα στη Βόρεια Ελλάδα εισήλθαν μετά το τέλος της καραντίνας χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες.
Αν δεν επισπευσθούν, έστω και καθυστερημένα, οι ενέργειες για να έλθουν τα απαραίτητα χέρια για τη συλλογή, τότε το δράμα για το εμβληματικό προϊόν της εληάς αναμένεται να ολοκληρωθεί, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το εισόδημα των παραγωγών. Είναι κρίμα κι άδικο αυτό το προϊόν να οδηγείται στη σήψη, είτε στο χωράφι είτε στους κάδους και να μην σκύβει κανείς σοβαρά πάνω στο πρόβλημα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button