ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Νέες αντιδράσεις για τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ στη Δυτική Ελλάδα-επερώτηση στο Περιφερειακό

Η Αντίσταση Πολιτών ρωτά για τις ενεργειακές κοινότητες της Ενωσης Αγρινίου σε Ναυπακτία & Ηλεία-παρέμβαση πολιτών για τα αιολικά στα Ακαρνανικά

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Λάμπρο Δημητρογιάννη , κατέθεσαν οι Σύμβουλοι της Περιφερειακής παράταξης Αντίσταση Πολιτών κ. Χατζηλάμπρου και Κούστας.

Η επερώτηση έρχεται σε συνέχεια αντιδράσεων που καταγράφονται τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και στην Ηλεία γiα τον τρόπο που αδειοδοτούνται μεγάλα ενεργειακά project ενεργειακών κοινοτήτων. Οι αντιδράσεις στην περίπτωση της επερώτησης, εστιάζονται για άλλη μια φορά σε κοινότητες που συντονίζει η Ενωση Αγρινίου στην Ναυπακτία αλλά και στο φράγμα Πηνειού, στην Ηλεία.


Στην επερώτηση γίνεται ξεκάθαρα λόγος για παράνομες αδειοδοτήσεις και ζητάται η ανάκληση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφερειακής αρχής

Κύριε Περιφερειάρχη
Εδώ και πολύ καιρό μεθοδεύεται η εγκατάσταση μεμονωμένων αιολικών σταθμών, μέσω του θεσμού των “ενεργειακών κοινοτήτων”, με την αποφυγή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς την γνώμη των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Η ΠΔΕ δεν μας παρείχε καμία ενημέρωση ότι προβαίνει σε σχετικές fast track αδειοδοτήσεις, στηριζόμενη σε νομική γνωμάτευση από ένα τμήμα της νομικής της υπηρεσίας, του νομικού συμβούλου της Π.Ε. Αιτωλ/νιας στο Μεσολόγγι, αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι τίθεται θέμα νομιμότητας στην όλη διαδικασία. Η εν λόγω γνωμάτευση, η οποία δεν προκύπτει άμεσα στο σύνολό της από τα προσβαλλόμενα έγγραφα για την αδειοδότηση των αιολικών σταθμών, αλλά την αναζητήσαμε από την απλή αναφορά της σε αυτά, αναδεικνύει ουσιαστικά την προσπάθεια για εν’ κρυπτό παρέμβαση στο σύνολο της Π.Ε. Αιτωλ/νιας, που όπως προκύπτει είναι καταστρεπτική.

Ειδικά στο δήμο Ναυπακτίας, προκύπτουν οι παρακάτω ενεργειακές κοινότητες που συντονίζει η Ε.Α.Σ Αγρινίου σε Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας:
ΑΙΟΛΟΣ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΡΦΟΠΕΤΑΛΙΑΣ
ΑΛΚΥΟΝΗ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΠΑΛΟΥΚΙ
ΒΟΡΕΑΣ: ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΡΔΙΝΗΣ
ΕΝΩΣΗ : ΠΥΛΛΗΝΗΣ ΠΑΙΩΝΙΑ , ΠΥΛΛΗΝΗΣ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ
ΕΥΡΟΣ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΑΡΕΝΤΑ
ΙΚΑΡΟΣ: ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΣΕΚΟΥΡΟ
ΣΚΙΡΩΝ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΦΑΚΑ

Υπάρχουν επίσης «ενεργειακές κοινότητες» που έχουν αδειοδοτηθεί να εγκατασταθούν στην περιοχή της λίμνης Πηνείας σε Ηλεία, χωρίς να ακολουθηθεί η σύννομη διαδικασία που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις και προσφυγές από τις τοπικές κοινωνίες.

Επανερχόμαστε λοιπόν ενισχυτικά των ανωτέρω, αναφορικά και με τον τρόπο και την ημερομηνία διαβίβασης του σχετικού εγγράφου σε εμάς, περιορίζοντας ουσιαστικά τον χρόνο ενημέρωσης και την όποια αντίδρασή μας. Η υπηρεσία της ΠΔΕ, Δ/νση ΠΕΧΩ Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, αποδείχτηκε δυστυχώς ότι συνέβαλλε σε μια θεσμική υπέρβαση όσο αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, βασιζόμενη σε μια νομική γνωμάτευση που στερείται νομιμότητας και όχι στο νόμο.

Με τη νομική γνωμάτευση, το υπ’ αριθμ. ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/193589/3591/12-07-2021 έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας της ΠΔΕ, Π.Ε. Αιτ/νίας, με θέμα «Αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Κατηγορίας Β στην Π.Ε. Αιτ/νίας.» και τις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είναι φανερό ότι η Περιφερειακή αρχή ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας αφού παρακάμπτει την σχετική νομοθεσία, την άποψη/οδηγίες του Υπουργείου (έγγραφο ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/ 45322/558/11-5-2021), καθώς και τις 2784/2014 και 2157/2019 αποφάσεις του ΣτΕ περί κατάτμησης.

Η Περιφερειακή αρχή, η οποία όφειλε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, το φυσικό περιβάλλον και τους προστατευόμενους οικότοπους και είδη, προβαίνει σε οφθαλμοφανή παρατυπία, δίνοντας αποσπασματικά τυπικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις όπως οι παρούσες, με άλλοθι την ως άνω νομική γνωμάτευση, αντί να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες ακολουθώντας τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, την ισχύουσα νομοθεσία και κύρια αξιολογώντας επί της ουσίας την ευαισθησία και την οικολογική κρισιμότητα των περιοχών εγκατάστασης των αιολικών σταθμών.

Κατά την συζήτηση ανάλογης επερώτησης που κατατέθηκε από την “Οικολογική Δυτική Ελλάδα” στις 3/1/2022, η Περιφερειακή αρχή δια του αντιπεριφερειάρχη κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα περί νομιμότητας της εγκατάστασης των εν λόγω αιολικών σταθμών των “ενεργειακών κοινοτήτων”, χρησιμοποιώντας την παραπάνω νομιμοφανή γνωμάτευση και υποστηρίζοντας τις αδειοδοτήσεις, πράγμα που οδήγησε στο να εκτεθεί η Περιφερειακή αρχή. Προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (αριθ. πρωτ. έγγραφου ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/17908/473/23-02-2022), αφού σύμφωνα με έγγραφο έγινε σαφές ότι οι έξι αποφάσεις υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά όρη είναι παράτυπες και απαιτείται άμεσα η ανάκλησή τους.

Συγκεκριμένα με το παραπάνω έγγραφο η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να μην ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αιολικών σταθμών και να επαναξιολογήσει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τους, όταν ολοκληρωθεί η αναλυτικά αναφερόμενη Δράση που υλοποιείται στην περιοχή και εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα, αποφασίζοντας τελικά την υλοποίηση ή όχι των εν λόγω ΑΣΠΗΕ.

Ερωτάται η Περιφερειακή αρχή:

1. Πως θα αντιμετωπίσετε υπηρεσιακές υπερβάσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, όπως η συγκεκριμένη της Δ/νσης ΠΕΧΩ Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, που εκθέτουν την Περιφερειακή αρχή και βάζουν σε κίνδυνο αυστηρά προστατευόμενα είδη στην περιοχή;

2. Πότε θα προχωρήσετε στην ανάκληση των περιβαλλοντικών αδειδοτήσεων των εν λόγω αιολικών σταθμών των “ενεργειακών κοινοτήτων“ που παράνομα έχουν αδειοδοτηθεί, όταν μάλιστα η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι το ρόλο του συντονισμού των ενεργειακών κοινοτήτων τον παίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και οι περιφερειακές αρχές χαρτογραφώντας τα τοπικά αποθέματα ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες μιας περιοχής.

«Επικίνδυνες & σε αχρηστία οι ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά»

Την ίδια στιγμή, τα μέλη της «Κίνησης Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνουν/γνωστοποιούν ότι ο αιολικός σταθμός που εγκαταστάθηκε στα όρη Ακαρνανικά το έτος 2018 και κόστισε συνολικά 41εκατ.€, είναι πλέον υπό διάλυση και υπολειτουργεί εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες, καθώς από το δεύτερο μισό του μηνός Ιανουαρίου 2022 έως σήμερα, παρατηρείται πως η μια εκ των 11 ανεμογεννητριών υπέκυψε στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο βουνό κατά την διάρκεια του χειμώνα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα από τα πτερύγιά της. Το συμβάν είναι ορατό ακόμα και από την περιοχή του Αγρινίου (φωτο).

Το φαινόμενο αυτό , σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών, έχει συμβεί κατά το πρόσφατο παρελθόν σε έτερους αιολικούς σταθμούς τόσο της Αιτωλοακαρνανίας (Όρη Βάλτου, Ναυπακτία) όσο και ολόκληρης της χώρας, καθώς οι περισσότεροι αιολικοί σταθμοί έχουν εγκατασταθεί «ύστερα από ελλιπέστατες, εντελώς πρόχειρες & ατεκμηρίωτες μελέτες οι οποίες υποτίθεται πως διασφαλίζουν -μεταξύ πολλών άλλων- την σωστή, ασφαλή και συνεχή λειτουργία τους», όπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Εκτός αυτού, όλοι οι τύποι ανεμογεννητριών που τοποθετούνται στην χώρα μας, έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι λειτουργικές και να ανταποκρίνονται σε ήπιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάμπους και πεδιάδες (δηλ. εκεί όπου τοποθετούνται, σε χώρες του εξωτερικού) και όχι στα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στις κορυφές των βουνών.

Τα μέλη της Κίνησης, σημειώνουν ακόμη τα εξής:

«Ο εν λόγω αιολικός σταθμός έχει εγκατασταθεί & λειτουργεί παράνομα εντός της προστατευόμενης περιοχής με ονομασία και κωδικό «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΠ) GR090 «Όρη Ακαρνανικά»», καθώς στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησής του, δεν εκπονήθηκε και δεν υποβλήθηκε προς έγκριση Ειδική Ορνιθολογικη Μελέτη (ΕΟΜ), όπως είναι υποχρεωτικό να γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τα Ακαρνανικά Όρη αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς και κρίσιμους βιότοπους του απειλούμενου με εξαφάνιση Όρνιου (Gyps Fulvus), του οποίου οι δύο κυριότερες αιτίες θανάτωσης είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα και η πρόσκρουση σε πτερύγια ανεμογεννητριών.

Εκτός των προαναφερθέντων, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του εν λόγω αιολικού σταθμού παρουσίαζε σημαντικότατες ελλείψεις και αμέτρητα δείγματα προχειρότητας. Ένα από αυτά αφορούσε τα κλιματολογικά στοιχεία των Ακαρνανικών Ορέων, αντί των οποίων η μελέτη παρουσίαζε στοιχεία από μετεωρολογικό σταθμό της περιοχής του Αγρινίου (!).

Λόγω της απουσίας έτερων ορεινών όγκων μεγάλου υψομέτρου στην ευρύτερη περιοχή πέριξ των Ακαρνανικών, η οροσειρά αυτή είναι η πρώτη που επηρεάζεται από καταιγίδες και πολύ έντονα έως ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που γνωρίζει ο γηγενής πληθυσμός αλλά παρέβλεψαν εντελώς οι «μελετητές» και ο φορέας του έργου. Όπως είναι φυσικό, η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ύστερα από την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών ακριβώς πάνω στην κορυφογραμμή, καθιστώντας άκρως επικίνδυνη την παρουσία οποιουδήποτε ζώου ή ανθρώπου.


Καταιγίδα χτυπά τις ανεμογεννήτριες στα Ακαρνανικά Όρη
(φωτογραφία δημοσιευμένη κατά το παρελθόν στο Facebook)

Παρά το γεγονός ότι καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα η πλήρης αποτυχία των ανεμογεννητριών, τόσο ως προς την λειτουργικότητα, όσο και ως προς την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει το τελευταίο διάστημα να εξυπηρετεί ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα χορηγώντας «με κλειστά μάτια» άδειες σε ντόπιες Ενεργειακές Κοινότητες, για εγκατάσταση δεκάδων αιολικών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία (συμπεριλαμβανομένων και των Ακαρνανικών Ορέων!)
«Μπαράζ» δημόσιων διαβουλεύσεων έχουμε επίσης τις τελευταίες ημέρες για αιολικούς σταθμούς στον δήμο Ξηρομέρου και γενικά οι εξελίξεις για την αδειοδότηση ανεμογεννητριών το τελευταίο τρίμηνο στην Αιτωλοακαρνανία χαρακτηρίζονται ως φρενήρεις.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button