Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Νέες ανεμογεννήτριες στο όρος Πεταλάς

"Η καταστροφή του βουνού δεν σταματάει εδώ"

“Η ήδη χαοτική κατάσταση με την εξέλιξη των διαδικασιών αδειοδότησης αμέτρητων αιολικών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία (όπως και σε όλη την Ελλάδα), φαίνεται ότι γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη καθώς παρατηρούμε να «ξεφυτρώνουν» συνεχώς πολυάριθμες νέες αιτήσεις διάφορων εταιριών για εγκατάσταση νέων αιολικών σταθμών”.

Έτσι περιγράφει σε ανακοίνωση της η «Κίνηση πολιτών για την προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» την κατάσταση που επικρατεί με την συνεχώς αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.


Μάλιστα, συνεχίζοντας, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στο όρος Πεταλάς, στην περιοχή της Αμφιλοχίας πρόκειται να τοποθετηθούν οκτώ ακόμη ανεμογεννήτριες, πέραν των 24 που ήδη υπάρχουν.

Ειδικότερα:

“Σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ ο συνολικός αριθμός ανεμογεννητριών (εγκατεστημένες + υπό αδειοδότηση) στην Αιτωλοακαρνανία στα τέλη του 2018 ανέρχονταν περίπου στις 600, σήμερα ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 650 ανεμογεννήτριες, έχοντας προοπτικές να φτάσει -ή ακόμη και να ξεπεράσει σύντομα – τις 700 ανεμογεννήτριες, σε ολόκληρο τον νομό!

Ως γνωστόν, στο όρος Πεταλάς (ή Θύαμον) τοποθετήθηκε κατά το έτος 2018 ο φαραωνικός αιολικός σταθμός της εταιρίας “SPIDER Ενεργειακή Α.Ε.”, του ομίλου «Μυτιληναίος», με 24 ανεμογεννήτριες συνολικής ονομαστικής ισχύος 48MW μετατρέποντας έτσι ένα πανέμορφο βουνό – και παράλληλα Καταφύγιο Άγριας Ζωής (!) – σε βιομηχανική περιοχή, χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική του κατάσταση μετά το πέρας του χρόνου ζωής του εν λόγω αιολικού σταθμού.

Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η καταστροφή του βουνού αυτού δεν σταματάει εδώ καθώς η ίδια εταιρία αιτήθηκε στις 10/12/2019 την χορήγηση άδειας από την ΡΑΕ για εγκατάσταση νέου αιολικού σταθμού με 8 ανεμογεννήτριες συνολικής ονομαστικής ισχύος 33,6MW, στον Πεταλά, στις θέσεις «Αμπελάκι», «Πεταλόστερνα», «Σουφλί» και «Μασούρα». Οι 6 από τις 8 ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στα όρια των Δήμων Αγρινίου και Ξηρομέρου, εντός των κοινοτήτων Λεπενούς και Παππαδάτου, και οι υπόλοιπες 2 ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν στον Δήμο Αμφιλοχίας, στην κοινότητα Κεχρινιάς. Ο αριθμός πρωτοκόλλου ΡAE της συγκεκριμένης αίτησης είναι ο εξής: Γ-08431 10/12/2019

Σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα μια αίτηση για χορήγηση άδειας εγκατάστασης αιολικού σταθμού στον Πεταλά, έχει ήδη κατατεθεί στην ΡΑΕ! Η συγκεκριμένη αίτηση, με αριθμό πρωτοκόλλου Γ-07485 12/3/2019, έγινε από την «ΑΗ ΛΙΑΣ ENERGY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», και αφορά την τοποθεσία «Πεταλάς-Πουρναράκια», στην κοινότητα Κεχρινιάς του Δήμου Αμφιλοχίας.

Έτσι λοιπόν, ο Πεταλάς, από ένα βουνό – Καταφύγιο Άγριας Ζωής, καταντά πολύ εύκολα βιομηχανική περιοχή – εργοτάξιο – εργοστάσιο, μια για πάντα, χωρίς να υπάρχει έστω η παραμικρή (και έγκαιρη) ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας από τους αρμόδιους. Ποιός ο λόγος; Τι θα μας έχει απομείνει από το φυσικό μας περιβάλλον σε λίγα χρόνια; Αυτό ονομάζεται προστασία του περιβάλλοντος; Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες αδειοδότησης τέτοιων έργων, καθώς και άμεση ενημέρωση των πολιτών, πριν χορηγηθεί οποιαδήποτε άδεια και πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση!

Παραθέτουμε τον χάρτη της ΡΑΕ, με τις οριοθετήσεις των αιολικών σταθμών στον Πεταλά:

Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανιας”

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button