Δυτική Ελλάδα

Νέα πρόστιμα για τους Χ.Α.Δ.Α. σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά

epi-skoupidia

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Εσωτερικών, έπειτα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελου Καπετάνιου, προκειμένου να συζητηθούν τα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα το πρόβλημα των δώδεκα Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και των δέκα Χ.Α.Δ.Α. στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Προσκλήθηκαν οι Δήμαρχοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν Χ.Α.Δ.Α. Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσκλήθηκαν οι Δήμαρχοι Ηλείας, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αιγιαλείας, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ακτίου Βόνιτσας, και Πηνειού. Από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι Δήμαρχοι Κέρκυρας και Παξών.

Προσήλθε σχεδόν το σύνολο των προσκεκλημένων Δημάρχων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελος Καπετάνιος, ο εκπρόσωπος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ο ασκών καθήκοντα Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Διονύσης Παναγιωτόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι, με την καταδικαστική απόφαση (2-12-2014) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιβλήθηκαν υπέρογκα πρόστιμα που για τους 396 Χ.Α.Δ.Α. της Xώρας ήταν 14.520.000 €, ενώ από τις 2 Ιουνίου θα επιβάλλεται επί πλέον, ανά εξάμηνο, πρόστιμο για μεν τους ενεργούς 80.000 € και για τους ανενεργούς 40.000 € έως ότου, αποδεδειγμένα, αποκατασταθούν.

Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστας Πουλάκης, τόνισε ότι, η Χώρα δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώνει πρόστιμα λόγω της αδιαφορίας, της ανεπάρκειας και όποιων άλλων λόγων που διαιώνισαν την απαράδεκτη και ατελέσφορη επί δεκαετίες κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Συμπλήρωσε επίσης πως, πρέπει να γίνει η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν τα πρόστιμα εναντίον της χώρας τη δεδομένη στιγμή και μάλιστα για ένα ζήτημα που έχει τεράστιο κόστος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε να έχει επιλυθεί χρόνια πριν.

Στη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος τόνισε ότι, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι υπέρογκα και οι ημερομηνίες για την αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. πιέζουν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, το θέμα των Χ.Α.Δ.Α. αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα πολιτικής που αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ανέφερε επίσης ότι, σύντομα θα είναι έτοιμο το Νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο οριοθετεί μία συμβατή στρατηγική με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δυστυχώς έγινε πολύ μικρή πρόοδος και για μεν την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας – από τους δώδεκα Χ.Α.Δ.Α. που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποκαταστάθηκαν μόνον δύο (Ξηρομέρου και Πηνειού) – ενώ παραμένουν πέντε ενεργοί – 2 στην Ανδραβίδα & Κυλλήνη, 1 στην Ανδρίτσαινα & Κρέστενα, 1 στη Ζαχάρω και 1 Πηνειού.

Παραμένουν, επίσης, πέντε ανενεργοί, 2 στην Αιγιαλεία, 1 στον Πύργο, 1 στην Αμαλιάδα και 1 στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων, από τους δέκα Χ.Α.Δ.Α., που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποκαταστάθηκαν μόνον τρεις – δύο στη Λευκάδα και ένας στην Κέρκυρα – ενώ παραμένουν συνολικά δέκα Χ.Α.Δ.Α., 9 στο Δήμο Κέρκυρας και 1 στο Δήμο Παξών, από τους οποίους οι τρεις είναι ενεργοί (2 στην Κέρκυρα και 1 στους Παξούς) και οι τέσσερις ανενεργοί στο Δήμο Κέρκυρας.

Το πρόστιμο που θα επιβληθεί 2-6-2015, αναμένεται ότι για τους παραπάνω Δήμους της  Ηλείας θα είναι 560.000 € και για μεν το Δήμο Κέρκυρας 870.000 € και για το Δήμο Παξών 80.000 €.

Συμπλήρωσε τέλος ότι, τα τρέχοντα έργα αποκαταστάσεων των 81 Χ.Α.Δ.Α., που όλα είναι ενταγμένα σε Κοινοτικά προγράμματα εάν δεν ολοκληρωθούν εντός του έτους θα πρέπει να εκτελεσθούν από Εθνικούς πόρους.

onairnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close