ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναλήθειες Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ για τα βοσκοτόπια

Σε αναλυτική απάντηση προχώρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έκδοση ανακοίνωσης της λεγόμενης νέας ΠΑΣΕΓΕΣ , μιας μικρής ομάδας συνεταιρισμών, της οποίας ηγείται η Ένωση Αγρινίου, σχετικά με τα βοσκοτόπια.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζει μια σειρά από ζητήματα στην θέση τους, χαρακτηρίζοντας αναληθές και αστήρικτο το περιεχόμενο επιστολής της οργάνωσης, σχετικά με την κατανομή των βοσκοτόπων και τις εξισωτικές.

Ο Οργανισμός επισημαίνει πως οι μόνες διαμαρτυρίες που έχει λάβει από την Αιτωλοακαρνανία, είναι από την Λεπενού, μετά τα γνωστά ζητήματα που ανέκυψαν με τους ελέγχους και τις μεγάλες αποκλίσεις σε αριθμό πραγματικών και δηλωθέντων ζώων.

Προσθέτει ακόμη πως οι λύσεις που πρότεινε ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απόλυτα τεκμηριωμένες και αποδεκτές.

Η ανακοίνωση εξεδόθη, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την παραπάνω επιστολή, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη και κοινοποιήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θέλουμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους κτηνοτρόφους της χώρας για θέματα που αφορούν στη διανομή των βοσκοτόπων».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συναλλάσσεται με χιλιάδες πολίτες και δέχεται καθημερινά, γραπτά ή προφορικά, διάφορα ερωτήματα, προτάσεις, επιστολές, παρατηρήσεις, καταγγελίες κλπ. από φορείς και μεμονωμένους παραγωγούς.

Ο Οργανισμός κατά την πάγια τακτική του δε δημοσιοποιεί τις απαντήσεις του για τις παραπάνω περιπτώσεις, παρά μόνο όπου κρίνεται σκόπιμο ότι πρέπει να προστατευθεί το κύρος και η αξιοπιστία του, καθώς και για να ενημερωθούν οι Έλληνες παραγωγοί», επισημαίνει ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ εγγυάται την απόλυτη διαφάνεια και εργάζεται πάντοτε με γνώμονα το δίκαιο των γεωργών και των κτηνοτρόφων στη βάση του ισχύοντος Κανονιστικού και Εθνικού Νομοθετικού Πλαισίου.

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο και είμαστε ανοικτοί, όπως έχουμε αποδείξει έμπρακτα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σε κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στη βελτίωση των
διαδικασιών και στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που ανακύπτουν.

Η συγκεκριμένη όμως επιστολή της «ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ» χρήζει απαντήσης, διότι όπως και οι προηγούμενες που έχουμε λάβει κατά καιρούς δημιουργούν εντυπώσεις εις βάρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με αναληθές και αστήρικτο περιεχόμενο.

Η αναφορά στην επιστολή για συνεχιζόμενες οχλήσεις και διαμαρτυρίες εκ μέρους των συνεταιρισμών – μελών της είναι αναληθής, καθόσον δεν έχουμε λάβει ούτε γραπτά ούτε προφορικά οποιαδήποτε διαμαρτυρία εκτός της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, για τη γνωστή υπόθεση της Λεπενούς, όπου διενεργήθηκε έλεγχος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, στην κοινότητα Λεπενούς, όπου κατόπιν καταγγελίας (υπόθεση που έχει παραπεμφθεί ήδη στη Δικαιοσύνη) και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί δήλωναν το 2016 ζώα (βοοειδή), τα οποία δεν είχαν στην κατοχή τους. Ενδεχομένως τα εν λόγω ζώα, ενώ χρησιμοποιηθήκαν για τον υπολογισμό κατανομής επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων το 2015, τώρα αυτό πιθανόν να τους δημιουργεί ανάλογες μειώσεις στην κατανομή των βοσκοτόπων.

Επίσης δεν είναι δυνατόν να αποκαλούνται ως «πρόχειρες» και «λύσεις στο πόδι», λύσεις οι οποίες τεκμηριώνονται πλήρως και αναγνωρίζονται ως ορθές και ενδεδειγμένες από το σύνολο των θεσμικών ελεγκτών του Οργανισμού, Ευρωπαϊκών και Εθνικών, καθώς και από το σύνολο των παραγωγών της χώρας.

Δεν κατανοούμε επίσης όσα αναφέρονται στον επίλογο της επιστολής με τις «άσχετες αναφορές» περί «ειδικών» και «τεχνικών λύσεων» περί «ευφυών  συστημάτων στην αγροτιά», τα οποία πιθανόν να αφορούν επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, όμως δεν αφορούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ολόκληρη η απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής της νέας ΠΑΣΕΓΕΣ:

«Αξιότιμε κ. υπουργέ,

Κατόπιν συνεχιζόμενων οχλήσεων και διαμαρτυριών από συνεταιρισμούς μέλη μας και ύστερα απ’ τη διαπίστωση της αδυναμίας συνεννόησης-επίλυσης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ του τεράστιου προβλήματος που έχει προκύψει με την κατανομή των βοσκοτόπων, που έγινε με την τεχνική λύση (ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΛΥΣΗ έπρεπε να την αποκαλούν ή ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΔΙ), απευθυνόμαστε σε εσάς, ζητώντας την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και να αποκατασταθούν κατάφορες αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων.

Κύριε υπουργέ,

Το 2018 εφαρμόζεται ουσιαστικά για πρώτη φορά η μείωση της κατανομής δημοσίων βοσκοτόπων σε παραγωγούς που μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο για δύο έτη άνω του 30%.

Τούτο διότι το 2015 εκδόθηκε η υπ. αρίθμ 873/55993/20.05.2015 ΥΑ που περιέγραφε τον τρόπο κατανομής των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Στο άρθρο 8 παρ. 6 της 873 ΥΑ σε περίπτωση που το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου μειωθεί άνω του 30% για δύο ημερολογιακά έτη, η κατανεμημένη έκταση και το δικαίωμα χρήσης μειώνεται αναλόγως.

Τον Ιούνιο του 2017, εστάλη από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ, μια διευκρινιστική επιστολή προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην οποία αναφέρονταν ότι εάν ένας κτηνοτρόφος μειώνει το ζωικό του κεφάλαιο σε σχέση με αυτό που κατείχε το 2015, κατά δύο συνεχόμενα έτη άνω του 30%, γίνεται αναλογική μείωση των βοσκοτόπων και λαμβάνει το βοσκότοπο του δεύτερου έτους.

Τα προηγούμενα έτη δεν εφαρμόστηκε μείωση, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις (δύο συνεχόμενα έτη), ούτε όμως και οι διευκρινήσεις.

Ερμηνεύοντας τις παραπάνω οδηγίες η αρμόδια Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ προβαίνει σε μία λογική άκρως εκδικητική και αυθαίρετη για τους παραγωγούς, στη διανομή δημόσιων βοσκοτόπων και την ανεβάζει προ ημερών στο σύστημα και τις αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

Πιο αναλυτικά αυτά που διαπιστώσαμε μέχρι τώρα:

 1. Λανθασμένος υπολογισμός των ΜΜΖ το 2015, εις βάρος των κτηνοτρόφων. Όσοι είχαν δηλωμένα στο ζωικό τους κεφάλαιο και χοιρινά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό δεν θα έπρεπε αυτές οι ΜΜΖ, να υπολογίζονται στην κατανομή. Η Τεχνική λύση δεν τους υπολογίζει στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, αλλά τις υπολογίζει για την εξακρίβωση του ποσοστού μείωσης των ΜΜΖ.

  Παράδειγμα: Εάν ένας κτηνοτρόφος έχει 10 ΜΜΖ από Αιγοπρόβατα και 5 ΜΜΖ από Χοιρινά, οι 10 λαμβάνονται υπόψη και για ενεργοποίηση αλλά και κατανομή. Εάν ο παραγωγός δηλώσει για δύο συνεχόμενα έτη 8 ΜΜΖ από Αιγοπρόβατα, έχει μείωση 20% γιατί δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ΜΜΖ από χοιρινά. Ωστόσο η Τεχνική Λύση υπολογίζει το ποσοστό μείωσης λαμβάνοντας υπόψη τις 15ΜΜΖ και το προσδιορίζει άνω του 30% και προβαίνει σε μείωση της διανομής δημόσιων βοσκοτόπων.

  2. Αυθαίρετη και εκδικητική λογική της κατανομής σε περίπτωση που πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση, δηλαδή όταν ένας κτηνοτρόφος έχει για δυο συνεχόμενα έτη μείωση άνω του 30%.

  Παράδειγμα: Έστω ένας κτηνοτρόφος είχε το 2015 10 ΜΜΖ από Αιγοπρόβατα και του είχε κατανεμηθεί βοσκότοπος 10 εκτάρια. Δήλωσε το 2017, 6 ΜΜΖ δηλαδή μείωση 40%, δεν υπολογίζεται μείωση και σωστά διότι μετράμε ένα έτος.

  Δήλωσε το 2018, 6 ΜΜΖ δηλαδή μείωση 40%, άρα πρέπει να υπολογιστεί αναλογική μείωση της κατανομής σε σχέση με το 2015, λαμβάνοντας δημόσιο βοσκότοπο μειωμένο κατά 40% που σημαίνει 6 εκτάρια.

  Ο κτηνοτρόφος γνωρίζοντας την μείωση για την αποφυγή της απώλειας της επιδότησης του, μισθώνει 4 εκτάρια με βοσκότοπο ή ελαιοτεμάχια που είναι χαρακτηρισμένα σε ΠΕ1, δηλαδή σε βοσκοτοπική ενότητα και καλύπτει την διαφορά για να μην υποστεί απώλεια.

  Εδώ έρχεται εντελώς αυθαίρετα και καταστρατηγώντας την ΥΑ αλλά και την διευκρινιστική επιστολή η Τεχνική Λύση και προβαίνει στην παρακάτω κατανομή. Υπολογίζει την κατανομή αρχικά σε 6 εκτάρια μετά προβαίνει στην αφαίρεση των ιδιωτικών εκτάσεων ΠΕ1 και του υπολογίζει 6-4 =2 εκτάρια σε αυτό το ποσοστό εφαρμόζει το ποσοστό μείωσης 40% και τελικός κατανέμει στον παραγωγό 1,2 εκτάρια, κατακρεουργώντας τον.

  Το 2015 είχε 10 εκτάρια, Το ποσοστό μείωσης το 2ο έτος είναι 40% και έπρεπε να του κατανεμηθούν 6 εκτάρια.

  Τα 1.2 που του δίνουν τελικά είναι ποσοστό 88% και σε καμία περίπτωση 40%. Το οξύμωρο είναι ότι η απάντηση των αρμοδίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο παραπάνω παράδειγμα είναι ότι εάν ο κτηνοτρόφος μίσθωνε 10 εκτάρια από ιδιωτικές εκτάσεις ΠΕ1 θα είχε μηδέν απώλειες !!

  Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο νόμος και η υπουργική απόφαση για την αναλογική μείωση, έτσι όπως η ίδια η νομοθεσία προβλέπει και όχι σύμφωνα με την όποια αυθαίρετη ερμηνεία επιβάλουν τεχνοκράτες-τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, που και σε αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται πως καμία σχέση δεν έχουν με την ύπαιθρο και τα πραγματικά προβλήματα των κτηνοτρόφων. Η νέα κατανομή των βοσκοτόπων, όπως αυτή εμφανίζεται στις αιτήσεις των παραγωγών στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίθει σοβαρότατων λαθών.

  Η αναλογική μείωση που προβλέπει η νομοθεσία εφαρμόζεται με τρόπο που όχι μόνο καταστρατηγεί το πνεύμα και το γράμμα του νόμου (η βασική στόχευση του οποίου ήταν να γίνουν μειώσεις σε όσους υπερβαίνουν τα δικαιώματα με ιδιωτικές εκτάσεις, ώστε να κατανεμηθούν βοσκότοποι για τις ανάγκες άλλων παραγωγών), αλλά φτάνει σε επίπεδα που ξεπερνούν τον κοινό νου.

 2. Κύριε υπουργέ,

  Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν λέει αυτό ο νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Και ούτε είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τέτοιες αλχημείες οι παραγωγοί, οι οποίοι για πολλοστή φορά είναι τα θύματα των «ειδικών» που έρχονται να εφαρμόσουν «τεχνικές λύσεις» και που κομπάζουν για ευφυή συστήματα στην αγροτιά και τελικά αποδεικνύονται παρκαδόροι βοσκοτόπων και μάλιστα… χωρίς δίπλωμα.

  Παρακαλούμε, λάβετε υπόψιν σας ότι οι λάθος υπολογισμοί είναι τόσοι και τέτοιοι, που αν τελικά επικρατήσουν, θα δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση στον κλάδο της κτηνοτροφίας και προβλήματα που δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσημα, με καμία τεχνική λύση εικονικής πραγματικότητας. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πιθανή διευκρίνιση και συνεργασία.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ετικέτες

Σχολίασε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close