Γεγονότα

Νέα αναστάτωση με τις τιμές των φωτοβολταϊκών (video)

epi-fotovoltaika1

Σε νέα περίοδο αναστάτωσης και ανασφάλειας μπαίνουν οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών μετά την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να ζητήσει την γενναία μείωση στις εγγυημένες τιμές που κατά μέσο όρο θα αγγίζει το 45%

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr γερό «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, στο 45% κατά μέσον όρο, που σημαίνει ότι θα ξεκινά από 30% και θα φθάνει ως 60% για ορισμένες κατηγορίες, καθώς και 10% για τις υπόλοιπες πράσινες τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας για να εξαλείψει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ως το τέλος του 2014, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παραγωγών πράσινης ενέργεια και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών.

Πρόκειται για το τελευταίο μίας σειράς μέτρων που έχει λάβει το υπουργείο για να ελέγξει το έλλειμμα, με πιο πρόσφατο τη μεγάλη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, του πρώην τέλους ΑΠΕ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μαζί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ήδη μεταξύ των παραγωγών ενέργειας  από τα φωτοβολταϊκά επικρατεί αναστάτωση, αφού θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ενώ σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να υπάρξει εντός του Σεπτεμβρίου.

Τα φωτοβολταϊκά θεωρούνται “υπεύθυνα”  για την διόγκωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ και μετά το “χαράτσι” που επιβλήθηκε σε όλους τους καταναλωτές, σειρά φαίνεται πως παίρνουν οι μονάδες των φωτοβολταϊκών, πολλές εκ των οποίων ανήκουν σε αγρότες, εκατοντάδες στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.

Αγρότες, με τους οποίους μίλησε το agriniooress.gr δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη ενώ την ίδια στιγμή, τονίζουν πως για να γίνει κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν εγγυημένες τιμές, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, ειδικά σχετικά με τα δάνεια που έχουν συνάψει.

“Εάν θέλουν να κουρέψουν τις τιμές σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο και με τα δάνεια μας. Αφού χάνουν οι καταναλωτές, χάνουμε κι εμείς, να χάσουν και οι Τράπεζες” λένε χαρακτηριστικά αγρότες της περιοχής.

Δείτε τις πρώτες αντιδράσεις  από ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών, μετά το άκουσμα της σχετικής είδησης, στην περιοχή της Λαμίας:

Νέο χαράτσι στα αγροτικά φωτοβολταικά. Σε… από LAMIASTARGR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button