ΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

Ναύπακτος: Τσακάλια στον κάμπο του Μόρνου, πλησίον της Χιλιαδούς (φωτο)

Ένα θέαμα που είναι σπάνιο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αντίκρυσε αγρότης κατά τη διάρκεια της νύχτας, στον κάμπο του Μόρνου, κοντά στη Χιλιαδού.

Εκεί ενώ βρίσκονταν στο κτήμα του για εργασίες, αντίκρυσε ένα κοπάδι τσακαλιών.


Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στο agriniopress, ο πληθυσμός τους στην περιοχή έχει αυξηθεί γιατί υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής, ενώ κάνουν και ζημιές.

Στην Ελλάδα το τσακάλι είναι απειλούμενο είδος και συναντάται κυρίως στην Κερκίνη, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα, τη Σάμο, την Πελοπόννησο, την Αττική και στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ έχει εξαφανισθεί ή είναι πολύ σπάνιο σε μέρη που ήταν κοινό πριν από λίγες δεκαετίες.

Mέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στη χώρα μας και σήμερα να θεωρείται «Κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009)

Παρότι παρεξηγημένο, το τσακάλι χαρακτηρίζεται ως «καθαριστής» της υπαίθρου, καθώς ως παμφάγο κυνηγάει τα τρωκτικά ενώ ταυτόχρονα «χτενίζει» τις περιοχές του για οργανικά υπολείμματα και σκουπίδια (πεσμένα φρούτα, ψοφίμια κλπ). Στο μέγεθος δεν ξεπερνάει έναν σκύλο ράτσας κόκερ, ζει 8 με 10 χρόνια και στην Ελλάδα απαντάται (με συνολικό αριθμό που δεν ξεπερνάει τα 1500 ζώα) κυρίως σε Έβρο, Βιστωνίδα-Νέστο, Κερκίνη και κεντρική Μακεδονία, Χαλκιδική, Φωκίδα, Πελοπόννησο και Σάμο (το μόνο νησί).

Σήμα κατατεθέν του τα ουρλιαχτά που χρησιμοποιεί μετά το σούρουπο για να επικοινωνήσει με την υπόλοιπη παρέα, καθώς και το γεγονός ότι είναι ζώο μονογαμικό (πηγή wwf).

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button