Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ναύπακτος: Η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής (φωτο)

Την Κυριακή του άφρονος πλουσίου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και λειτούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Στο κήρυγμα του μιλώντας για την παραβολή του άφρονος πλουσίου είπε ότι ένας ανώνυμος πλούσιος, τον οποίον ο Θεός απεκάλεσε άφρονα που σημαίνει ανόητο πλούσιο ο οποίος, όπως γράφει ο ιερός Θεοφύλακτος είχε «άπληστους λογισμούς», είχε κτητική νοοτροπία και όχι μετοχική.


Στην συνέχεια, ο Μητροπολίτης λαμβάνοντας αφορμή από την λέξη «άφρων» έκανε ανάλυση των διαφόρων ψυχικών καταστάσεων που έχουν σχέση με την φρόνηση και την μη φρόνηση. Είπε ότι το «φρονείν» δηλώνει το σκέπτομαι, δείχνει την φρόνηση, την σύ­νεση, τον διακριτικό λογισμό. Συνδέεται με το σωφρονείν. Το «υπερφρονείν» δείχνει την υψηλοφροσύνη, την αλαζονεία.

ierotheos (3)

Ο Απόστολος Παύλος συνιστά: «Μη υπερφρονείν, παρ’ ο δεί φρονείν, αλλά φρονείν εις το σωφρονείν» (Ρωμ. ιβ΄, 3), δηλαδή να μην υπερβαίνει κανείς το μέτρο της φρονήσεως, ούτε να φτάνει στην καταφρόνηση και την περιφρόνηση. Το «παραφρονείν» δηλώνει την διαταραχή της σκέψεως και την αλλοίωση του λόγου. Το «σχιζοφρονείν» δείχνει την ψυχική διαταραχή, την αποδιορ­γάνωση της προσωπικότητος του ανθρώπου, που εκφράζεται με τις ψευδαι­σθήσεις.

Όταν το υψηλοφρονείν και το παραφρονείν εισέρχεται στον χώρο της θεολογίας, τότε καταλήγει στην παραθεολογία και στην αθεία, σύμφωνα με το χωρίον: «Είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού ουκ εστι Θεός», ουκ εστι ηθική, ουκ έστι δικαιοσύνη. Και όταν το σχιζοφρενείν συνδέεται με την θρησκεία, τότε δημιουργούνται θρησκευτικά ψυχιατρικά φαινόμενα.

ierotheos (8)

Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ότι «στην εποχή μας πολλοί διακρίνονται από αφροσύνη, υπερφροσύνη, παραφροσύνη, σχιζοφρένεια και παραθεο­λο­γία, γι’ αυτό και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Πρέπει να γίνουμε «φρο­νιμοι εν Χριστώ», που γίνεται με την ταπείνωση, την ορθόδοξη θεολο­γία και την ορθόδοξη ασκητική».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αναφερόμενος στα σύγχρονα γεγονότα που προκαλούν σκανδαλισμό, είπε ότι «πρέπει όλοι να μάθουμε ότι τα ιδιαίτερα χαρίσματα που έχουμε και το έργο που εξασκούμε να το θέτουμε κάτω από την επίβλεψη της Εκκλησίας για να έχουμε την ευλογία του Θεού», δηλαδή να μη το αυτονομούμε. Έτσι θα προστατευόμαστε.

ierotheos (2)

ierotheos (1)

ierotheos (4)

ierotheos (6)

ierotheos (7)

ierotheos (9)

ierotheos (11)

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou christmas2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button