Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ένας Ναυπάκτιος με αίσθημα καθήκοντος στο Μάτι

του Γιάννη Αντύπα

Η δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος για την τραγωδία στο Μάτι ήρθε να επιβεβαιώσει τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τα λάθη του επιχειρησιακού σχεδιασμού την ημέρα της καταστροφής.

Οι δικαστικοί λειτουργοί αναδεικνύουν τις ευθύνες του Πυροσβεστικού Σώματος και λαμβάνουν τις απαραίτητες αποστάσεις από την απαράδεκτη προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών σε εμπρηστές και αυθαίρετα από την κυβέρνηση.

Μια κυβέρνηση που έκανε πως δεν έβλεπε τους νεκρούς. Με υπουργούς και πρωθυπουργό να παίζουν θέατρο στο συντονιστικό κέντρο και να σχεδιάζουν δήθεν τις επιχειρήσεις της επόμενης μέρας!
Η εισαγγελική έκθεση έρχεται να κρατήσει για πάντα τις φωνές των απεγνωσμένων κατοίκων που αναζητούσαν μάταια βοήθεια. Γιατί, όπως γράφτηκε εκείνες τις ημέρες, η Πυροσβεστική δεν έδωσε ποτέ τη μάχη στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Οι δυνάμεις της ήταν αλλού και έφθασαν αργά. Και ο μηχανισμός της για την υποδοχή της πληροφορίας από τους πολίτες που καίγονταν αποδείχθηκε από ανεπαρκής έως απαράδεκτος.
Μόνο που δεν πρέπει στη συνείδηση της κοινής γνώμης να απαξιωθεί το Πυροσβεστικό Σώμα στο σύνολό του. Δεν ευθύνονται όλα τα στελέχη του Σώματος για την ανικανότητα που επέδειξαν όσοι είχαν επιλεγεί από την κυβέρνηση για την ηγεσία.

Δεν είναι όλοι οι πυροσβέστες ίδιοι. Σαν τους τηλεφωνητές του 199 που δεν ήξεραν τι να πουν για να συμπαρασταθούν στους πολίτες. Σαν τους αξιωματικούς που πήραν εντολή να σπεύσουν στο πεδίο της καταστροφής και αρνήθηκαν!

Υπάρχουν και οι άλλοι. Που έκαναν τη δουλειά τους. Που είπαν στις μαρτυρίες τους την αλήθεια.

Όπως ο αξιωματικός που ανέφερε πρώτος (από το συντονιστικό ελικόπτερο) «φλόγες στις αυλές».

Και ο διοικητής πυροσβεστικού σταθμού ο οποίος αρνήθηκε να αλλάξει την κατάθεσή του.

Επιφυλάσσομαι να γράψω και να αναδείξω τις ιστορίες τους. Σε αυτό το στάδιο, όμως, οφείλω να επισημάνω και να τονίσω την υπέρβαση που έκανε ένας ενεργεία αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο Δημήτρης Λιότσιος από τη Ναύπακτο, ο οποίος διορίστηκε από την εισαγγελία και εκπόνησε την επίσημη πραγματογνωμοσύνη. Με βαθμό πυραγού, δηλαδή ταγματάρχη, εκτέλεσε με συνέπεια και αίσθηση καθήκοντος απέναντι στο Σώμα και τους πολίτες τα καθήκοντά του.

Τόλμησε να κρίνει και να γράψει, παρουσιάζοντας και τα σχετικά στοιχεία, για τις παραλείψεις των ανωτέρων του. Να απορρίψει τη θεωρία της κυβέρνησης πως δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση.
«Τι να κάνει κανείς σε δύο ώρες;» ακούγεται να λέει ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της καταστροφής. Η δικαιοσύνη θα απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα. Εμείς οι υπόλοιποι οφείλουμε να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα.

Να πιέσουμε ως κοινωνία να υπάρξει αξιοκρατία και διαφάνεια στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του συστήματος πολιτικής προστασίας.
Να θεσπιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις ώστε μην ακούσουμε ποτέ ξανά αξιωματικούς να μας λένε ότι δε θα άλλαζαν τίποτα ενώ είχαν ήδη δεκάδες νεκρούς.

Έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε τη δουλειά που κάνουν έντιμοι και άξιοι αξιωματικοί και εισαγγελείς ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποτρέψουμε στο μέλλον την επανάληψη της τραγωδίας.
Γιατί, στόχος του πορίσματος είναι να κτίσει και όχι να γκρεμίσει. Επιδιώκει τη δικαιοσύνη και όχι την τιμωρία για να κλείσει την υπόθεση. Μόνο έτσι θα δείξουμε τον απαραίτητο σεβασμό στους ανθρώπους που χάθηκαν και σε εκείνους που άφησαν πίσω.

Τα μάτια που δε θα δουν ξανά, τα μάτια που είναι ακόμη γεμάτα με δάκρυα μας κρίνουν όλους. Και κυρίως εκείνους που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια τους και τους μετέτρεψαν σε νεκρούς και χαροκαμένους συγγενείς που θολώνουν την εικόνα τους!

protothema.gr

emprosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button