Τέχνες

Ναυπακτία: Αι Γενεαί Πάσαι, το βιβλίο του Βασίλη Ζήσιμου

pol-zisimos-bilbioΑναφέρονται ονομαστικά πάνω από 15.000 άτομα, με στοιχεία για την ημερομηνία γέννησής τους, το επάγγελμά τους κ.ά., ενώ από την καταπληκτική αυτή έρευνα προέκυψαν και 267 φωτογραφίες προσώπων, που γεννήθηκαν πριν το 1900!
Στα ορεινά της Ναυπακτίας, σε υψόμετρο 880 μέτρων, δεσπόζει εδώ και τουλάχιστον έξι αιώνες ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας, ο Πλάτανος. Πρόκειται για ένα γραφικό κεφαλοχώρι, πολυπληθές και ζωντανό, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, καθώς είναι ονομαστό για τον παραδοσιακό χαρακτήρα, τόσο των κτισμάτων, όσο και του τρόπου ζωής των κατοίκων του, ενώ, λόγω της θέσης του, χρησιμοποιείται και ως ορμητήριο για την εξερεύνηση της πλούσιας φυσικής ομορφιάς της ευρύτερης περιοχής.

Ένα από τα διαπρεπή τέκνα του Πλατάνου, ο πολυτάλαντος Βασίλης Ζήσιμος, αισθανόταν για χρόνια την ανάγκη να ανταποδώσει στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτι από την προίκα που του χάρισε. Η αγάπη του για τον τόπο του είναι τόσο μεγάλη και η επιθυμία του να προσφέρει τόσο έντονη, που αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του, εργαζόμενος αόκνως και με πολύ μεράκι, προκειμένου να ολοκληρώσει την τεράστια σε όγκο έρευνά του. Τα αποτελέσματα της εργασίας του παρουσιάζονται σε έναν πολυτελή τόμο 662 σελίδων, όπου αποτυπώνονται μέχρι και τα βάθη του 18ου αιώνα οι ρίζες των οικογενειών (περίπου 200) που έζησαν στο χωριό και συνεχίζουν να το στηρίζουν με τα κλωνάρια τους. Δεν πρόκειται όμως, για ένα βιβλίο αποκλειστικά λαογραφικού περιεχομένου, το ενδιαφέρον του οποίου περιορίζεται μόνο σε όσους κατάγονται από τον Πλάτανο και αναζητούν το γενεαλογικό τους δέντρο, αλλά και ιστορικού χαρακτήρα, καθώς στις σελίδες του παρατίθεται πλήθος σπανίων στοιχείων για το χωριό και την περιοχή.


Αναφέρονται ονομαστικά πάνω από 15.000 άτομα, με στοιχεία για την ημερομηνία γέννησής τους, το επάγγελμά τους κ.ά., ενώ από την καταπληκτική αυτή έρευνα προέκυψαν και 267 φωτογραφίες προσώπων, που γεννήθηκαν πριν το 1900 -κάποιες απ’ αυτές μάλιστα, από τα μέσα του 19ου αιώνα! Επιπλέον, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται σκαναρισμένα χωρία από πολύ παλιά έγγραφα ιστορικής αξίας, όπως τα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης του Πλατάνου (1829), το Μητρώο της Στρατολογίας (1830-1980), το Ληξιαρχικό και το Δίπτυχο της Ενορίας (από το 1850), το Βιβλίο Γεννήσεων – Βαφτίσεων (από το 1890), το Βιβλίο Γάμων της Μητρόπολης Ναυπακτίας (από το 1853), το Ληξιαρχικό Βιβλίο Αποβιώσεων της Ενορίας (από το 1890), τα Εκπαιδευτικά της Ναυπακτίας (το αρχείο των μαθητών της περιοχής -από το 1833), τους Εκλογικούς Καταλόγους (1875), το Δημοτολόγιο της Κοινότητας (1915) και κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις παλαιότερων κατοίκων.

Ευχής έργον το εγχείρημα αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για ανάλογες πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, καθώς τέτοιες προσπάθειες όχι μόνο μας δίνουν τη δυνατότητα να διερευνήσουμε τις ρίζες μας, αλλά κυρίως, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσωση κομματιών της ιστορίας του τόπου μας, που είναι πολύτιμα «για να ανέβουμε στους ώμους των προγόνων μας και να δούμε από πού ήρθαμε και πού πορευόμαστε» (Α. Αϊνστάιν), διότι «λαός, που χάνει την παράδοση, μοιάζει με άνθρωπο, που χάνει τη μνημονικό του» (Φ. Κόντογλου).

protothema.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button