Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ναυάγιο: Τι θα γινόταν με την παραλία γεμάτη, αν γινόταν σεισμός;

Καίριες επισημάνσεις για το πώς γίνεται η διαχείριση περιοχών υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι το Ναυάγιο αλλά και άλλες απόκρημνες ακτές του Ιονίου έγιναν από τον φυσικό και επί χρόνια ερευνητή των σεισμικών φαινομένων Γιάννη Κοπανά

Καίριες επισημάνσεις για το πώς γίνεται η διαχείριση περιοχών υψηλής επικινδυνότητας, όπως είναι το Ναυάγιο αλλά και άλλες απόκρημνες ακτές του Ιονίου έγιναν από τον φυσικό και επί χρόνια ερευνητή των σεισμικών φαινομένων Γιάννη Κοπανά σε δηλώσεις που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του –Ε-΄. Αφού ανασάναμε από ανακούφιση στην είδηση ότι οι πρόσφατες κατολισθήσεις στο Ναυάγιο δεν προκάλεσαν θύματα, παρά μόνο ελαφρά τραυματισμένους, η προσοχή πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στην παραλία για την ασφάλεια των λουομένων.


Ο κ. Κοπανάς αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να συμβεί αν στην περιοχή υπήρξε μια σεισμική δόνηση και επεσήμανε πως πέρα από τα τουριστικά οφέλη που αποκομίζουμε από το πανέμορφο φυσικό τοπίο του νησιού μας, θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στη Φύση αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους.

«Πολλές φορές έχουμε τονίσει την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε σε αυτά τα θέματα και ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς που έγιναν το 2014 και το 2015 στην Κεφαλονιά και την Λευκάδα. Είχαμε κατολισθήσεις και κατακρημνίσεις στις ακτές του Μύρτου, στο Πόρτο Κατσίκι κ.α. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να παίρνουμε μέτρα: Χωρίς να έχουμε σεισμό στη Ζάκυνθο, είχαμε αυτά τα γεωδυναμικά φαινόμενα. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε μια σεισμική δόνηση την παραλία γεμάτη κόσμο. Πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το πρόβλημα;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας πως η αστάθεια των πρανών που κατέρρευσαν μπορεί να έχει συμβεί είτε από προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, είτε από το χειμώνα οπότε και άνεμοι και τα κύματα, έφταναν μέχρι τα πρανή και δημιουργούσαν αστάθεια σε αυτά τα κατακερματισμένα ασβεστολιθικά πετρώματα.

Διαβάστε Επίσης

«Είναι πανέμορφα πετρώματα, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορούν να καταρρεύσουν. Δεν μπορούμε μόνο να εκμεταλλευόμαστε τη φύση, χωρίς να συνεργαζόμαστε με τη φύση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοπανάς αναρωτήθηκε ποιος καθορίζει πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα στην παραλία του Ναυαγίου, στα Ξύγκια και τον Μακρύ Γυαλό, ποιός ελέγχει μετά το πέρας του χειμώνα και πριν ξεκινήσει η σεζόν αν υπάρχουν επικίνδυνα σημεία, ποιος έχει την ευθύνη των παραλιών και ποιός δίνει άδεια στα βαρκάκια και ποιος εισπράττει χρήματα από παραλίες θέλοντας να εντοπίσει τις ευθύνες των αρμοδίων για ότι συμβεί στην περιοχή.

Ο κ. Κοπανάς παρατήρησε ακόμη υπήρχαν λουόμενοι που είχαν στρώσει τις πετσέτες τους στο σημείο όπου κατά το παρελθόν είχε γίνει κατολίσθηση και δεν υπήρχε κανείς να τους υποδείξει ή να τους προειδοποιήσει για τον κίνδυνο!

«Υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσουμε τον κόσμο που χθες από τύχη δεν έπαθαν τίποτα, Αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει στο μέλλον, υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερη ζημιά.Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος από τη χρήση αυτών των παραλιών κερδίζει χρήματα. Μήπως κάποια χρήματα πρέπει να επενδυθούν για την ασφάλεια αυτών των προορισμών; Θα κερδίζουμε χρήματα και θα αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη. Αν χθες υπήρχε θάνατος, θα υπήρχε μεγάλη δυσφήμιση και κανείς δεν μπορεί να την αποτρέψει. Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι ούτε να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ο μόνος τρόπος για να δείξουμε ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός είναι η πρόνοια που οφείλουμε να δείχνουμε σε αυτά τα φαινόμενα» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει τρόπος διαχείρισης του χώρου για να μην υπάρχει κίνδυνος.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

ermisnews.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button