Αυτοδιοίκηση

Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων ζητούν οι επαγγελματίες εστίασης της Ναυπάκτου

koi-kadoi-skoupidia3

Αναφορά  του προέδρου του Συλλόγου «Καφεπωλών-Εστιατόρων-Καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» Ντίνου Τσουκαλά για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων

Και ενώ άλλοι Δήμοι έχουν εγκαίρως αντιληφθεί τη σημαντικότητα της υπογειοποίησης των κάδων οικιακών απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών και έχουν προχωρήσει, μέσω χρηματοδοτήσεων, στην υλοποίησή της, ο Δήμος Ναυπακτίας ακόμη δεν την έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα, τη στιγμή μάλιστα που με την υπογειοποίηση αυτή θα μπορούσαν να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό πέραν των νοικοκυριών, εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων σε καθημερινή βάση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υπογειοποίησης των κάδων:

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
1. Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα της πόλης, τα απορρίμματα δεν βρίσκονται σε κοινή θέα ειδικά στην περίπτωση ενός Δήμου που θέλει να θεωρείται τουριστικός προορισμός.2. Προστατεύεται η δημόσια υγεία.3. Αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι οσμές λόγω της στεγανότητας του συστήματος.4. Αποφεύγεται ο διασκορπισμός των απορριμμμάτων.5. Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα σε απορρίμματα (έως και 3.000 λίτρα μπορεί να αγγίξει η χωρητικότητα).

6. Καλύτερη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.

Επίσης, με την αγορά ειδικού οχήματος περισυλλογής, το ήδη υπάρχων προσωπικό στον τομέα της καθαριότητας θα μπορέσει να απορροφηθεί στον Τομέα Πρασίνου, του οποίου οι ελλείψεις είναι γνωστές και αρκετές. Ακόμη, η συγκεκριμένη αγορά θα σημάνει και μείωση κόστους καυσίμων και μείωση των φθορών των ήδη υπαρχόντων οχημάτων που επιβαρύνουν σημαντικά το Δήμο.
Εναλλακτικά ωστόσο μπορεί να εξασφαλιστεί σύστημα κάδων με συμβατότητα στα υφιστάμενα απορριμματοφόρα.
Εκείνο που έχει αξία να καταγραφεί είναι το ότι μέχρι και πριν από 1 χρόνο υπήρχαν χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούσε να εκμεταλλευτεί προς όφελός του ο Δήμος Ναυπακτίας, κάτι που όμως ποτέ δεν έγινε.
Αυτή τη στιγμή, μπορεί κανείς να εντοπίσει συνολικά 20 σημεία (εκ των οποίων 10 στο παραλιακό μέτωπο Γρίμποβο-Παλαιοπαναγιά), από τη Δάφνη ως τη Λαγκαδούλα όπου είναι δυνατόν να τοποθετηθούν υπογειοποιημένοι κάδοι. Το κόστος για κάθε ένα από τα σημεία αυτά ανέρχεται στα 3.800 ευρώ, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 80.000 ευρώ. Εάν αναλογιστούμε λοιπόν, ότι ο Δήμος δαπανά κάθε χρόνο 40.000 ευρώ για την αγορά πράσινων κάδων, αντιλαμβανόμαστε ότι απόσβεση μπορεί να γίνει εντός 2 ετών.
Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη για ένα Δήμο, όπως ο Δήμος Ναυπακτίας να μεριμνήσει όχι μόνο για την εικόνα του, αλλά και για τη δημόσια υγεία.

Φωτογραφία του Ντίνος Τσουκαλάς.
Φωτογραφία του Ντίνος Τσουκαλάς.
Φωτογραφία του Ντίνος Τσουκαλάς.
Φωτογραφία του Ντίνος Τσουκαλάς.
Φωτογραφία του Ντίνος Τσουκαλάς.

 

Ο Ντ.Τσουκαλάς είναι πρόεδρος του σωματείου Καφεστιατόρων Ναυπάκτου και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ναυπακτίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button