Αυτοδιοίκηση

Να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ζητά η ΕΝΠΕ

epi-agrotis3Να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στο υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), η οποία κατηγορεί το αρμόδιο υπουργείο ότι τήρησε «δυο μέτρα και δυο σταθμά».

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επλήγη η «ισονομία και η ισοπολιτεία» διότι«σε μία Περιφέρεια η υπερδέσμευση είναι χαμηλότερη του 10%, ενώ σε άλλη ανέρχεται σε 59,29% σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη. Στις υπόλοιπες Περιφέρειες τα ποσοστά υπερδέσμευσης κυμαίνονται από 13-14% έως και σχεδόν 20%».


Η ΕΝΠΕ ζητεί ακόμη να επαναπροκηρυχθεί το υπομέτρο στις Περιφέρειες, όπου δεν εξαντλήθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός.

Εξάλλου, το ΔΣ της ΕΝΠΕ με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη ζητεί επειγόντως συνάντηση για τα συγκεκριμένα θέματα. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το αίτημα εκατοντάδων νέων αγροτών είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη».

Τέλος, η ηγεσία της ΕΝΠΕ, τονίζει ότι θεωρεί αυτονόητο αφ’ ενός πως «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν πρέπει απλά να σέβεται απόλυτα τον Κανονισμό Εφαρμογής του ΠΑΑ 2014-20, αλλά να δίνει πρώτο το παράδειγμα στην εφαρμογή του» κι αφ’ ετέρου ότι «οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι αξίζουν της ίδιας μεταχείρισης και της εξίσωσης προς τα πάνω».
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Στη συζήτηση του σχετικού θέματος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έκανε λόγο «για μεγάλη αδικία», ενώ ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, τόνισε ότι «δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς σ΄ένα συγχρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να το αναμορφώνει για ψηφοθηρικούς λόγους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button