ΕξελίξειςΠολιτική

Ν. Μωραϊτης: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία

staikou-plhmmyres-5

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης για την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Νόμο Αιτωλοακαρνανίας

Πέρασαν έξι μήνες από τις πλημμύρες του Δεκέμβρη του 2017 στην Αιτωλοακαρνανία και οι πληγέντες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Οι επαναλαμβανόμενες πλημμύρες και οι καταστροφές αυτές, είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης. Πριν δυο χρόνια το 2016, πνίγηκε η πρωτεύουσα του νομού το Μεσολόγγι, χωρίς ακόμη να έχουν αποζημιωθεί οι πληγέντες.

Τον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρινίου (Ζευγαράκη, Κεράσοβο, Κλεισορέματα, Χρυσοβέργη, Παραβόλα) και αργότερα στο Δήμο Μεσολογγίου στο Αιτωλικό και στον πρώην Δήμο Οινιαδών.

Οι πλημμύρες έφεραν εκτεταμένες ζημιές σε 120 σπίτια και σε περίπου 10 οικογενειακές επιχειρήσεις. Επίσης υπήρξαν καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε αποθήκες σε πάγιο κεφάλαιο (αγροτικά μηχανήματα). Πνίγηκαν ζώα, μπαζώθηκαν εκατοντάδες στρέμματα με φερτά υλικά (πέτρες, κορμοί δέντρων), κτήματα που αχρηστεύτηκαν στην κυριολεξία οι πληγέντες δεν πήραν ούτε ένα ευρώ ούτε έγινε το παραμικρό στις πληγείσες περιοχές.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τέτοια έργα δίνονται ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που δεν ανταποκρίνονται στο παραμικρό στις πραγματικές ανάγκες. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες τους γιατί δεν αφήνουν μεγάλα, σίγουρα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους.

Μετά τις πλημμύρες υπήρξαν διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων που επισκέφτηκαν την περιοχή (Υπουργός Εσωτερικών, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υποδομών κλπ), ότι θα αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες, θα αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τους, θα γίνει άμεσα καθαρισμός των ρεμάτων, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής. Όλα αυτά διαψεύστηκαν. Οι πληγέντες των παραπάνω περιοχών, ξεχάστηκαν και αφέθηκαν στην τύχη τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

  • Για να αποζημιωθούν αμέσως οι πληγέντες, να καθαριστούν τα χωράφια και να παραδοθούν στους παραγωγούς για καλλιέργεια.
  • Για την έγκριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά των κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button